CROSSDOCK Extraliga

Konečně se v Letohradu udělal nějaký výsledek, vzpomíná na bronzovou radost Filip Faltus

Letohradský Filip Faltus v minulé sezóně patřil k nejproduktivnějším hráčům základní části Extraligy. Přesto se svými výkony není příliš spokojený. V tuto chvíli léčí Filip své zranění a neví, kdy se na hřiště vrátí. Jak vzpomíná na minulou sezónu?

Bodů mohlo a mělo být o dost více

V minulé sezóně vypadl Letohrad ve čtvrtfinále s Pardubicemi. Považuješ účast ve čtvrtfinále za úspěch?

Před sezónou byla, jako jeden z hlavních cílů, vytyčena účast v play-off. To se podařilo. Když se na to ale podívám zpětně, je to pro mě i trochu zklamání. Sérii s Pardubicemi jsme měli skvěle rozehranou. Bohužel jsme ji ale nedotáhli a vypadli už ve čtvrtfinále.

Série vypadala pro Jeleny, jak jsi už zmínil, velmi nadějně. Po úvodních dvou výhrách na půdě HBC Pardubice se čtvrtfinálová série přesouvala do Letohradu. Následovaly ale tři prohry v řadě a konec ve vyřazovací fázi soutěže. Co se stalo, že jste nedokázali sérii dotáhnout a postoupit mezi nejlepší čtyřku?

Troufám si tvrdit, že hlavně v sobotním zápase (3. utkání série – pozn. red.) jsme byli lepším týmem. Nebyli jsme ale schopni dát gól. To samozřejmě rozhodlo. Pardubice ukázaly, že mají v týmu několik opor, které umí rozhodnout takto důležitá utkání. Nám takoví hráči bohužel scházeli.

Ty jsi byl v základní části nejproduktivnějším hráčem svého týmu (11+7). Považuješ sezónu z osobní stránky za úspěšnou?

Bodů mohlo a mělo být o dost více. Šancí na to byla spousta. Bohužel už ale pro mě není hokejbal priorita a od toho se odvíjí i má účast na trénincích. To se potom projevuje při zápasech, kdy pociťuji, že už to není jako dříve, kdy jsem byl na hřišti s hokejkou minimálně 3x týdně.

Filip Faltus v extraligovém duelu proti Dobřanům. Zdroj fotky: SK Hokejbal Letohrad.

V Českém poháru jste si ale spravili chuť. Vybojovali jste bronzové medaile. Jak vzpomínáš na tento turnaj?

Po dlouhé době se v Letohradu udělal zase nějaký úspěch. Turnaj hodnotím kladně. Určitě nám tento úspěch přinesl nový impuls do kabiny. Doufám, že v následující sezóně na to navážeme.

Pojďme na následující sezónu. Co budete chtít zlepšit, aby z toho na konci příští sezóny byl ještě o něco lepší výsledek a třeba postup do semifinále?

Nové trenérské složení pracuje na posilnění a stabilizování kádru, což je hlavní bod k úspěchu. Každý rok nás trápí produktivita, proto se na ni v trénincích tým zaměřuje. Taky doufám, že to konečně naše gólmany začne trefovat. Hlavně „Novase“ (Michal Novák - pozn. red.) (směje se).

S čím půjdete do následující sezóny?

Cílem je, jako vždy, play off. Tým bude ale letos určitě v silnějším složení než v loňské sezóně. Chceme se po základní části umístit výš než v minulé sezóně. Co bude dál, to se uvidí až na jaře.

Jaké jsou Tvé osobní ambice na příští sezónu?

Mojí hlavní a zároveň největší ambicí je, abych byl zdravý a mohl hrát. Bohužel, celé prázdniny ležím pouze doma se zraněním a objíždím doktory. Začátek sezóny tedy určitě nestihnu. Ani nedokážu vlastně říct, kdy se na hřiště vrátím. Až budu zdravý, budu chtít samozřejmě týmu pomoci co největším počtem kanadských bodů a také předvedenou hrou.


Bronzový tým ALPA Českého poháru 2022! Kam až to Jeleni dotáhnou v letošním ročníku? Autor fotky: Iva Janoušková ml.