CROSSDOCK Extraliga

Extraligová sezóna je za dveřmi! Jakým systémem se bude hrát a jaké změny týmy ohlásily?

Už za týden začne nové sezóna naší nejvyšší hokejbalové soutěže. Systém soutěže je stejný jako minulý ročník, utkají se v ní ale dva nové týmy. Mužstva postupně odkrývají své posily, kromě zajímavých přestupů se fanoušci mohou těšit i na návraty.

Systém soutěže se nemění

V základní části se představí 12 týmů, které se utkají dvoukolově každý s každým, jednou v domácím prostředí, jednou na hřišti soupeře. Do play off pak postoupí 8 nejlépe umístěných mužstev po základní části a vyřazovacím způsobem se utkají ve čtvrtfinále, semifinále a finále. Týmy na posledních čtyřech místech po základní části se stejným způsobem utkají v play down. Pro vítěze první série sezóna skončí, dva neúspěšné celky se ještě setkají ve druhé, ze které poražený sestoupí ze soutěže, do Extraligy pak přímo postoupí vítěz první ligy.

V Extralize budou dva nové týmy

V minulé sezóně po nepovedené základní části a play down nezvládlo pražské KOVO udržet nejvyšší soutěž a sestoupilo do nižší soutěže. V Extralize ho nahradil Svítkov, který si účast vybojoval vítězstvím v první lize. V červenci pak konec v naší nejvyšší hokejbalové soutěži oznámil Most, místo něj se do Extraligy přihlásily Prachatice.


Mužstva před sezónou hlásí několik posil

K favoritům soutěže bude opět zajisté patřit Kert Park, který v loňské sezóně vyhrál už pátý titul v řadě. V týmu působí spousta reprezentantů, do přípravy se navíc zapojila brankářská posila Jiří Návara, který přišel z Plzně a nahradí Petra Mikla, jenž ukončil extraligovou kariéru. Do útoku přivedl klub Matěje Štefku z Poličky, minulý ročník se objevil i v sestavě Letohradu. Mezi silnými soupeři nebude chybět Kladno, jehož hlavním trenérem je po konci Drahomíra Kadlece Slavomír Švancar, který dříve působil v Mostu a jako asistent trenéra si přivezl stříbrnou medaili z letošního mistrovství světa mužů.

Místa v horní části tabulky patří dlouhodobě také Pardubicím. Ty vstoupí do další sezóny s omlazenou sestavou, do týmu se ale z Hradce Králové vrací zkušený Ondřej Březina. Posilu ohlásila i Karviná, kde po sestupu pražského KOVA bude nastupovat brankář Tomáš Humlíček, který má zkušenosti už z více extraligových klubů. Vyšší cíle bude mít rovněž Letohrad, kam přišel z Pardubic Lukáš Kohoutek. Hokejbalový útočník kromě Extraligy hrál také v 1. a ve 2. Lize.

Na pozicích play off se bude chtít pohybovat i Hostivař. V týmu má talentované mladé hráče, kteří mají zkušenosti z reprezentace. Silný juniorský ročník ukázala také v minulé sezóně, kdy junioři získali titul. O zlepšení postavení v tabulce se bude snažit Ústí nad Labem, kde by se také nějací noví hráči měli objevit. O úspěšnější sezónu budou bojovat i Dobřany, aby se vyhnuly play down.

Loňský ročník nevyšel podle představ ani Hradci Králové. Před sezónou ho posílil z Mostu Pavel Malý, který už jeho dres dříve oblékal, ze stejného klubu zamířil na východ Čech i Tomáš Chyba. O záchranu Extraligy musela hrát také Plzeň. Tu od nové sezóny povedou trenéři Martin Kadaně a Tomáš Semera. Na pozici brankáře přichází z Kladna Vít Čapek, ze Švýcarska se vrací Jakub Kolařík a Martin Kunzmann, návrat ohlásil i Martin Davídek, který byl naposledy v Hostivaři, a po zranění bude nastupovat Adam Roušal.

Zkušení hráči se objeví i v nových týmech. Do pardubického Svítkova přišel z KOVA Ondřej Fluxa, střídavé starty má vyřízené z Poličky Jakub Dušan Vaňo, z Hradce Králové přestoupil Jan Hrabica, který už ale za Svítkov hrál v play off 1. Ligy. Posilou je také Lukáš Horváth z Kert Parku. Prachatice oznámily návrat Jaromíra Markytána z Mostu, vrací se i Roman Valek a Martin Zavřel. Z Českých Budějovic se přesune Filip Stankay, střídavé starty mají ze Suchdola nad Lužnicí domluvené Jiří Kalát a Matěj Tácha. Do Prachatic navíc míří David Braun z Blatné, který v loňském ročníku nastupoval v Extralize za Dobřany.