CROSSDOCK Extraliga

Na šampionátu jsme měli partu hráčů, která táhla za jeden provaz, tvrdí Vítek Fanderlik

Hradecký obránce Vítek Fanderlik si v minulé sezóně vybojoval svými výkony účast na Mistrovství světa. Na klubové úrovni však nejlepší sezónu neprožil, když hradecký tým musel bojovat o svoji extraligovou příslušnost v bojích o záchranu. Jaká pro něj byla loňská sezóna?

Začněme reprezentací. Vám se podařilo v minulé sezóně probojovat do konečné nominace českého výběru na Mistrovství světa v Kanadě. Co to pro Vás znamená? Čekal jste, že se podíváte na MS?

Mé jméno ve finální nominaci pro mě bylo obrovským překvapením. Zároveň jsem pocítil neuvěřitelnou radost. Věřím, že možnost zahrát si proti nejlepším hráčům z celého světa mě herně posunulo zase o kousek výše. Momentálně na sobě soustavně pracuji, abych měl opět možnost probojovat se do závěrečné nominace na následující Mistrovství světa.

Jak jste si MS užil a co Vám tato zkušenost dala do dalších sezón?

S jistotou mohu říct, že MS jsem si užil na jedničku. Sportovní atmosféra v druhém největším městě Kanady byla fantastická. I přes drobné organizační problémy se mistrovství povedlo, a to především díky skvělé partě, které jsem mohl být součástí. Hlavní zkušenost pro mě byla především v rozdílnosti celosvětového hokejbalu. Byla to krásná ukázka toho, kam se hokejbal posouvá. V rychlosti, šikovnosti a především v drzosti jednotlivých hráčů.


Mezinárodní úroveň? Větší rychlost a vyspělost hráčů

Nakonec z toho bylo stříbro. Jak vysoko řadíte druhé místo z dospělého MS ve Vaší kariéře?

Přirozeně mě mrzí porážka ve finále. Byl to velmi vyrovnaný zápas, který rozhodly maličkosti. Avšak osobně vnímám stříbrné medaile jako obrovský úspěch. Taková parta, která skutečně táhla za jeden provaz, se nevidí každý den. Myslím, že právě proto jsme se dostali tak daleko. Jsem šťastný, že jsem si mohl vyzkoušet úroveň mezinárodního hokejbalu a vyrovnat se nejlepší špičce na světě.

V čem spatřujete největší rozdíl mezi reprezentačním a klubovým hokejbalem?

Jak jsem již naznačil v předchozích otázkách. Největší rozdíl pociťuji především v rychlosti a herní vyspělosti hráčů. Každý hráč dokáže přijmout svoji roli v týmu, a skvěle tak doplňovat kompletní pětici na hřišti. Technická vybavenost hráčů s kombinací velké tvrdosti v soubojích je jeden z hlavních atributů, které jsem pozoroval během celého turnaje. V tom si myslím, že je trochu problém u mladých hráčů u nás v Česku, kteří přechází z mládežnických kategorií do těch mužských. Na tom je potřeba pracovat.


Začít co nejdříve a nic nepodcenit!

Pojďme na klubovou úroveň. V minulé sezóně jste s týmem Hradce Králové zažil boj o záchranu. Jak složité, i psychicky, jsou zápasy play down?

Osobně si myslím, že v mnoha aspektech je boj o záchranu o mnoho komplikovanější a náročnější než play off. Minulá sezóna pro nás byla varovný signál, který nikdo nechce zažít znovu. Podle toho se také připravíme na příští sezónu a doufáme, že to přinese své ovoce.

S jakými ambicemi půjde Hradec Králové do následující sezóny?

Cíl je jednoznačný. Především se musíme poučit z loňské sezóny a poctivě se připravit na tu následující. Nadcházející sezóna bude velmi vyrovnaná. Každý tým se může objevit na vrcholu či ve spodku tabulky. Z vlastní zkušenosti vím, že je potřeba začít dřít co nejdříve a nic nepodcenit, jelikož každý bod v tabulce bude důležitý.