CROSSDOCK Extraliga

Chci, abychom měli dobrou partu, která bude držet při sobě, hlásí před startem sezóny Šlehofer st.

Dobřany v loňské sezóně celkem s pohodou zachránily nejvyšší hokejbalovou soutěž. V létě Šneci nenechali nic náhodě a pustili se do tvrdé dřiny, která vyvrcholila dobřanským turnajem. Letňáčka se zúčastnilo mnoho zajímavých týmů. Více však v rozhovoru s Václavem Šlehoferem st.!

Letošní Letňáček byl klasikou

Trenére, v loňské sezóně jste museli odvracet sestup, což se vám proti KOVU podařilo snadno. Budete se chtít této situaci letos vyhnout?

Sestup bychom nemuseli odvracet, kdyby se hrála normální, standardní soutěž a nemazaly se získané body po dlouhodobé základní části. Doufal jsem, že tomu tak letos nebude. Že se play down vyhnou úplně všechny týmy, neboť sestup nepřeji nikomu a k tomu mi tahle soutěž přijde fakt nesmyslná. Myslím si totiž, že základní část trvající hned 10 měsíců, včetně zimní pauzy, postrádá význam, když se body mažou. Jinak ano, s KOVEM jsme to zvládli velmi dobře. 3:0 v sérii, 2 výhry s ním navíc v základní části. Tady není o čem.

Určitě jste nenechali nic náhodě. Plně se připravujete a trénujete. Odehráli jste přípravný duel proti Kladnu, který jste vyhráli. Co vám tento úspěšný zápas před sezónou ukázal?

Myslím, že amatérské sporty včetně hokejbalu dostávají velké facky v dnešní moderní době od aktuálních sportovců. A bude ještě hůř. Lidé mají své priority a sport se víc a víc upozaďuje. Každý kouká na sebe. Kolektivní amatérské sporty už nejsou takovým lákadlem pro současné generace. Vidím to i na výkonnostním fotbale, a to je nejmasovější sport, kde je snazší nahradit skončivšího hráče. V našem sportu se adekvátní náhrady v blízkém okolí hledají velmi těžce.

Tedy my trénujeme v rámci možností a přímé úměře města Dobřany. Jinak na Kladně jsme zahráli parádně. Taky je pravdou, že domácí protočili mimo jiné 3 gólmany. Špíl nám dodal chuť do další fáze přípravy.

Hráli jsme ale i v Praze na KOVU, a tam jsme se trápili. To, aby to bylo fér, jsme zmínili i druhý přípravný duel. Výhru jsme urvali s "Kájovic Manhartovým" KOVEM se štěstím a až po nájezdech. Domácí byli lepší, my naopak v křeči.

Teď jste uspořádali každoroční turnaje Letňáček. Hráli jste nově proti ústecké Elbě či Buldokům ze Stříbra. Nechyběla reprezentace Masters ČR a Nové Strašecí. Jak se turnaj povedl?

Turnaj na konci prázdnin pořádáme snad už 12. rok, možná i víc. Nesl dříve také jiný název, tuším Souboj měst a týmů. Chceme stále jednodenní, pač druhé dny byly zbytečné... Jinak letošní Letňáček byl klasikou, kterou přebila ústecká Elba. Honza Fedák přivezl našláplý tým, který tady dominoval. Udělal toho pro Ústí za ty roky, co se potkáváme na hřišti, opravdu hodně. Právem byl vyhlášen osobností turnaje. Stříbro hrálo letos velmi dobře, to samé Nové Strašecí. Dědulové z Masters to poctivě odmakali, jak se sluší a patří na naši starou generaci.

Vy jste se Šneky skončili druzí. Prohráli jste s Elbou a druholigovým Stříbrem. Na čem musíte ještě zapracovat?

My jsme sice nebyli kompletní a zdaleka ne v sestavě jako na Kladně, ale to neomlouvá. Dovolené a práce prostě k amatérskému sportu patří. Já to tedy nechápu, ale holt patří. Pamatuji si z fotbalu, ale už i hokejbalu v mých mladých letech, že jsme mívali nepsaně nařízené, že dovolené si budeme brát prvních 14 dní v červenci, ale jak jsem říkal, doba je jiná...

Prostě na turnaji jsme právem prohráli se Stříbrem, když jsme toho hodně spálili a urazili tím štěstěnu, tak Stříbro to obětavě ubránilo. S Elbou jsme doplatili na nízký počet hráčů, moc jsme ji nepotrápili. Zapracovat budeme muset na hodně věcech, to je jasné. Konkrétní věci si nechám pro kabinu.

Dobřanský tým při přátelském utkání s HBC Kladno. Dobřany do svých řad přivedly Tomáše Rudu z KOVA! Jak se v jejich sezóně projeví příprava skrze Letňáček 2022? Zdroj fotky: TJ Snack Dobřany.

Změn tedy na malý klub a hrdé město z Plzeňska celkem dost

Vy se osobně objevíte na Mistrovství světa Masters v Kladně a Novém Strašecí. Jak se na něj těšíte?

Vlastně ani nevím, jsem už dědek. Víc jsem si ho vychutnal v Plzni 2012, i když jsme nakonec padli až ve finále se Slovenskem. Nechali jsme ale pod sebou Kanadu, která tady po 10 letech bude asi TOP favorit. USA zde taky budou silní,  podobně jako Slovensko a Řecko.

Jinak fakt nevím, mísí se ve mně různé pocity. Spíš se těším na kluky, se kterými strávím sportovní týden. Mohl jsem být s nimi na Bermudách i v Calgary, jenže se bojím létat. Tak si to vynahradím tady doma. Na Kladno a do Strašecí poletím autem. (smích) Nemám to ale tak, že chci nebo musím mít medaili jako v Plzni 2012. Chci semknutou partu, která to poctivě odmaká. Navíc soupeři budou asi opravdu špičkoví a taky bude hrát obrovskou roli věk. Přece jen se bude hrát v kategorii 40 let a starší.

Měl jste nějakou větší přípravu na tuto akci? Co byste na MS chtěl dokázat?

Makám pořád i s mladýma klukama, ale stárnu. Když vidím ty jejich rychlé kroky, tak závidím. Přesto mě sportovat pořád baví. Fakt chci, abychom měli dobrou partu, která bude držet při sobě, i když se nebude dařit. Parta prostě dělá divy. Vím a zažil jsem to xkrát.

Navíc jsem fotbalista, tam je to snazší v tom, že stačí se probojovat do základní jedenáctky na plac, a pak už to jede. Tady samozřejmě nesmí být zášť, že on je na přesilovce, proč nejdu na oslabení já a na závěr zápasu jdou zase oni... To musíme potlačit a být týmoví.

No a chci také být zdravý po celý turnaj. Jména na dresu nejsou zárukou výhry na turnaji. Co z toho tedy nakonec pro náš tým bude? To se nechám překvapit.

Zpátky do Extraligy. Došlo ve vašem týmu k nějakým změnám? Přišly nějaké nové tváře?

Ke změnám došlo, tou nejhlavnější je, že se k Dobřanům přestěhoval Jarda Fukárek starší se synem. Starší Jarda bude trénovat gólmany a mladší bude také hájit brankoviště nejen v zápasech, ale i na trénincích. V poli nás posílí mladí šikovní kluci z Budějovic Kovářik a Zelenka.

Starší hráče nám zastoupí zkušení a velmi kvalitní borci Tomáš Ruda a Miroslav Strejček. Z Belgie ze studií se vrátil Sloup, nedávný juniorský mistr světa do 20 let. Do branky ještě bývalý bronzový gólman z Mistrovství světa juniorů v anglickém Sheffieldu Marek Hájek. Chceme také kvalitu a klid, kterou by měl klukům nabídnout Marek Košňar. Další kluky ještě chceme přivést. Změn je tedy na malý klub a hrdé město z Plzeňska celkem dost.