CROSSDOCK Extraliga

Hokejbalová ikona se loučí! Petr Mikl ukončil extraligovou kariéru, ale úplně se neloučí

Petr Mikl byl jedním z nejviditelnějších brankářů Extraligy. Zažil s Pražany titulovou jízdu sezónu po sezóně, ale teď se tento maskovaný muž rozhodl ukončit extraligovou kariéru. Co ho k tomu vedlo? A je zde také možnost, že se na Kert Park opět vrátí? Co prozradil exkluzivně pro hokejbal.cz?

Chuť obětovat takové množství času se začala snižovat

Petře, HC Kert Park Praha oznámil, že jako brankář končíte extraligovou kariéru. Co Vás k tomuto rozhodnutí přivedlo?

Toto rozhodnutí se ve mně pralo už několik let. Když člověk dělá tento sport od šesti let a přirozeně se dostane do věku, ve kterém se začínají měnit priority, tak jsem na sobě začal postupně pociťovat, že hokejbal se dostává do ústraní a chuť obětovat takové množství času se začala snižovat.

V poslední odehrané sezóně pro mě začaly mít smysl až zápasy play off, do kterých jsem se dokázal ponořit natolik, abych pomohl klukům a měl z toho i dobrý pocit, který se bohužel nedostavoval v celém ročníku, což v celkovém součtu odehraných víkendů je poměrně málo.

Tím pádem jsem usoudil, že bude dobré udělat toto zásadní rozhodnutí, ukončit extraligovou kariéru, přenechat místo mladším a trošku si od velkého drilu odpočinout.

Vy jste byl velkou brankářskou ikonou Pražanů. Zažil jste s Kert Parkem titulovou jízdu. V jakém světle si ji ponesete ve vzpomínkách?

Jenom v těch nejhezčích! Protože takovou jízdu, kterou jsme zažili za posledních 5 odehraných sezón, to bylo něco neuvěřitelného. Žádnému týmu v našem malém hokejbalovém rybníčku se nepodařilo to, co nám a jsem opravdu hrdý, že jsem mohl být součástí takového úspěchu. Věřím, že trenéři letos poskládají opět silný tým a titulová jízda bude pokračovat!


Petr Mikl získal ve dvou klubech celkem 7 extraligových titulů! Magnet na úspěchy. Autor fotky: Roman Mareš.

Postupem času beru stříbro jako obrovský úspěch

Na co nikdy ve své hokejbalové kariéře nezapomenete? Jste rád, že jste teď dokázal přivézt stříbrnou medaili z Kanady s českou reprezentací? Byla to taková třešnička na dortu?

Za 25 let hokejbalové kariéry mám spoustu zážitků, od první nominace do reprezentace U16 na ME ve švýcarském Huttwilu, přes vítězství v U18 na ME v německém Bayreuthu a můj první extraligový titul s Vlašimí až po celé angažmá v Kert Parku! Ale jednoznačně nejsilnější zážitek s hokejbalem mám spojený se ztrátou našeho kamaráda Libora Topolánka a celým zbytkem sezóny, kterou jsme zakončili prvním titulem v Kert Parku! Nic emotivnějšího jsem nezažil a budu na to vždycky vzpomínat!

Za nominaci do Kanady jsem byl samozřejmě rád, stanovil jsem si minulou sezónu cíl, vyhrát 5. titul s Kert Parkem, svůj osobně 7. a tím se osamostatnit ve statistikách hokejbalu, dostat se do závěrečné nominace a dovézt placku jako nápravu za nepodařené MS v Košicích.

Postupem času beru stříbro jako obrovský úspěch, po kterém jsem si řekl, že je opravdu ten správný čas vyskočit z extraligového kolotoče a věnovat se jiným, důležitějším věcem, například rodině, přátelům a v neposlední řadě budování byznysu na rodinném zámku v Křinci, kde pořádáme svatby, oslavy, divadla atd. Bohužel s tímto časovým vytížením už se to nedá skloubit.

Končíte svou extraligovou kariéru, znamená to tedy, že se objevíte ještě v nějaké nižší soutěži?

Pár minut po ohlášení mého konce v Extralize mi zvonil telefon z pár týmů v Pražské lize a chtěli, abych se k nim připojil. Nechávám si ještě chvilku na rozmyšlenou, ale pravděpodobně si nějaký zápas v nižší lize strčím.


Petr Mikl ml. se svým otcem po zisku titulu vicemistrů světa 2022 v Kanadě. Zdroj fotky: osobní archiv Petra Mikla.

S klukama z Kert Parku se budu vídat stále

Je zde možnost, že byste se na pražské Lužiny ještě vrátil? Nebo jste dal hokejbalu navždy sbohem?

Co se týče návratu na Lužiny, jsem domluvený s Davidem Kunou, že si s nimi občas půjdu zatrénovat, což není úplně daleko od varianty, že bych mohl ještě někdy nastoupit. Uvidíme, co ukáže čas.

Sport, který dělám celý život, nejde jenom tak utnout a skončit. Rád bych se hokejbalem chtěl bavit na turnajích, případně v nižší soutěži. Takže jestli budou na place Fialové Kobry, Top Team nebo Amforova kotelna či jiný tým složený z kamarádů, budu tam!

Co Vám bude na hokejbale nejvíce chybět?

Jak jsem říkal v předchozí odpovědi, nehodlám z hokejbalu úplně vystoupit, s klukama z Kert Parku se budu vídat stále, takže vůní z rukavic budu doma manželku po tréninku vítat stále... (smích)


Uvidíme v budoucnu Petra Mikla ještě někdy v extraligovém brankovišti? Autor fotky: Roman Mareš.