CROSSDOCK Extraliga

Kdo na derby dorazí, nebude litovat! hlásí pardubický forvard Ondřej Březina

HBC Pardubice v úvodní třetině letošního ročníku Extraligy potvrzují, že budou chtít znovu útočit na medailové pozice. Letos poprvé se o následujícím víkendu střetnou s městským rivalem ze Svítkova. Kdo ovládne Pardubice? Na utkání zve všechny hokejbalové fanoušky Ondřej Březina z HBC Pardubice.

Derby se Svítkovem bude jeden z nejzajímavějších zápasů základní části

V posledním utkání jste si zastříleli proti Dobřanům, když jste zvítězili 8:2. Čekal jste, že zápas skončí takovým rozdílem?

Do zápasu s Dobřany jsme šli s jasným cílem, získat tři body. Věděli jsme, že nás nečeká lehký zápas. Dobřany mají mladý tým, který dokáže soupeře překvapit. Poctivou prací jsme až na pár hluchých míst kráčeli za vítězstvím a průběžně navyšovali náskok. Že se skóre zastaví na osmičce, jsme určitě nečekali, ale jsme za to rádi! Od začátku sezóny jsme nedávali mnoho branek. Potřebovali jsme to trochu odšpuntovat a získat herní pohodu.

Co podle vás toto utkání zlomilo ve váš prospěch?

Myslím si, že nám prospěly přesilovky v první třetině, které napomohly získat herní převahu, kterou jsme následně přetavili ve dvoubrankové vedení. Pak už se dobře dýchá. Soupeř musel trochu otevřít hru a ofenzivně laděný tým, který máme, toho dokázal využít. Skóre jsme postupně navyšovali, a nakonec i pohodlně zvítězili. Možná je konečný výsledek pro Dobřany trochu krutý, protože předvedly dobrý výkon, ale takový už je sport.

Překvapily vás něčím Dobřany?

Herně nás Dobřany, troufám si říct, ničím nepřekvapily. Věděli jsme, co můžeme očekávat, a to také přišlo. Jen mě mile překvapil počet, ve kterém Dobřanští přijeli a jsem rád, že mají tak široký kádr. Jsou to pro ně dobré vyhlídky do budoucna.

Vy jste v utkání nastřílel hattrick. Bylo to hodně drahé do týmové kasičky?

Něco mě to stálo (směje se). Ale takové věci každý hráč rád zaplatí. Je to i fér, takové poděkování týmu, který k tomu dopomohl. Dostal jsem dvě krásné přihrávky, které jsem zužitkoval. Za každým gólem je obrovská část práce mých spoluhráčů a tím, že přispěji do týmové kasy, jim aspoň trochu můžu poděkovat. Hattrick se nepovede každý den. Je to vždy takový malý svátek, který mi ohromně zpříjemní víkend a v takovém rozmaru vás pokuta do týmové kasy netrápí.

V příštím kole vás čeká pardubické derby. Zamíříte na hřiště do Svítkova. Jak se na tento zápas těšíte?

Derby se Svítkovem bude jeden z nejzajímavějších zápasů základní části. Je tam velká rivalita, ale i vzájemný respekt. Svítkov poskládal na první sezónu v nejvyšší soutěži skvělý tým, což je obdivuhodný manažerský počin. Šlape jim to, bodují v každém zápase, je na čase, aby jim někdo vystavil stopku (usmívá se). Těším se hodně. Je to pro mě velmi atraktivní utkání, které si chci užít. Mrzí mě, že se nehraje v lukrativnější čas i den, ale to se nedá nic dělat. Myslím si, že takové městské derby by si zasloužilo větší propagaci a mohlo by se z toho vytvořit takové hokejbalové EL Clásico! Škoda, snad příště. Pro mě to bude ještě zajímavější, jelikož před lety jsem jako kapitán vedl v přípravném utkání tehdejší Autosklo v zápase proti Svítkovu, který nám v improvizované sestavě nevyšel a dlouho, dá se říci, že dodnes, mám na talíři, že jsem první kapitán, který se Svítkovem prohrál. Jelikož už jsem se přes to přenesl, rád bych si tento unikát ponechal. Nikomu dalšímu bych ty řeči kolem nepřál a to i přesto, že je teď už jiná situace.

Ondřej Březina zažil dobrý návrat na pardubické Polabiny! Bude se mu dařit i proti derby se Svítkovem? Autor fotky: Josef Česák st.

Bylo by skvělé si zahrát před silnou diváckou kulisou

Co od utkání ve Svítkově očekáváte? Jaký to bude hokejbal?

Těžko říct. Svítkov jsem hrát neviděl. Některé kluky znám, ale netroufám si odhadovat, s čím do zápasu půjdou. Myslím si, že to bude tvrdé, fyzicky náročné utkání, pravděpodobně poznamenané nějakým tím vyloučením. Přál bych si kvalitní dvojici sudích, která zápas s přehledem bez zbytečných emocí zvládne. Myslím si, že padne hodně branek a určitě bude po zápase na jedné straně hodně veselo a na straně druhé trochu pachuť. Hlavní je, aby vše bylo v rámci fair-play, divácky atraktivní a se šťastným koncem pro nás (usmívá se). Řekl bych, že kdo v sobotu přijde, určitě neprohloupí.

Tuto sobotu si to tedy rozdáte se Svítkovem o to, kdo bude na nějaký čas králem Pardubic. Chtěl byste něco vzkázat fanouškům, aby se na tuto bitvu přišli podívat?

Troufám si s rizikem toho, že někoho urazím, prohlásit, že ve východních Čechách aktuálně nebude atraktivnější zápas než střetnutí Pardubic se Svítkovem. Myslím si, že kdo na zápas dorazí, nebude litovat. Bylo by skvělé si zahrát před silnou diváckou kulisou, která by zajisté tomuto utkání slušela. Chtěl bych všechny příznivce hokejbalu i náhodné čtenáře pozvat na tohle městské derby. Bude to atraktivní utkání dvou rivalů o nadvládu nad městem perníku a bylo by škoda, aby proběhlo bez Vás!

>>SLEDUJTE PARDUBICKÉ DERBY NA TVCOM.cz<<