CROSSDOCK Extraliga

Byly zápasy, kde jsme hráli dobře a nějaké body jsme z nich brát měli, uvědomuje si Petr Brykner

Hradci Králové se zatím v letošní sezóně nedaří. Ještě nevybojoval ani bod a v tabulce je na poslední pozici. V některých zápasech byl bodům blízko, nakonec ale odešel s prázdnou. Brankář Petr Brykner doufá, že se mužstvo ještě před zimní přestávkou přiblíží týmům před nimi.

Začátek nebyl úplně špatný

Petře, s Hradcem Králové se vám nepodařil vstup do letošní sezóny, ještě jste nezískali žádný bod a jste na posledním místě. Jak těžké je se po nepovedeném začátku zvednout?

Máte pravdu, prožíváme příšerný vstup do sezóny. Začátek nebyl úplně špatný, v Ústí nebo na Kladně jsme odehráli dobré zápasy a body nám utekly jen těsně. Určitě jsme měli bodovat v domácích zápasech s Letohradem a Dobřany, tam se to dle mého lámalo a přišla krize. O zápasech proti Hostivaři nebo Karviné snad lepší ani nemluvit… A jak těžké je se po takovém startu zvednout? To bych vám řekl moc rád, ale nám se to zatím bohužel nepodařilo. Věřím, že odpověď najdeme už teď v Plzni.

V sobotu jste nezvládli utkání v Prachaticích, kde jste prohráli 2:5. Do zápasu jste ale vstoupili skvěle a po první třetině jste vedli 2:0. Co se pak stalo, že jste náskok neudrželi?

Popravdě další takový kolaps si už nedokážu vysvětlit. Měli jsme skvělý vstup do zápasu, hýřili pohybem, stříleli a po první třetině jsme měli vést více než dvougólovým rozdílem. Utkání jsme pak měli zkušeně a poctivě dohrát. Nálada na lavičce byla dle mého o přestávce až příliš uvolněná, jakoby si někteří pořád neuvědomovali vážnost situace. Zkraje druhé části jsme ještě dobře ubránili oslabení, ale lehkovážností v rozehrávce jsme nabídli soupeři šanci na snížení jak na podnose. Inkasovaným gólem jakoby se naše dobrá hra opět úplně rozsypala. Najednou jako bychom si nedokázali přesně přihrát, jednoduše vystřelit, pokrývat si hráče nebo se s nimi pohybovat. V naší hře znovu zavládl totální chaos a to vše vyústilo v rychlý obrat, ze kterého jsme se již nevzpamatovali. Dvě další hrubé chyby v úvodu třetí části pak naše šance na body definitivně pohřbily.

Do třetí třetiny jste šli s jednobrankovou ztrátou a mohli se ještě na soupeře dotáhnout. Je to v takových situacích pro gólmana náročnější, když se snaží týmu co nejvíc pomoc a neudělat žádnou chybu?

Neřekl bych, že je to náročnější, než když má utkání jiný průběh. Každý zápas nabízí nějaký svůj scénář a každá jeho část je svým způsobem náročná. Pokud je stav vyrovnaný, tak víte, že každá chyba může rozhodnout o vítězi. Když vedeme, chci týmu pomoct vedení udržet. Když prohráváme, chci mu dávat svými zákroky šanci na vyrovnání. Ať už je tedy průběh zápasu jakýkoli, tak to není jednoduché (úsměv).


Pro nás je to zápas, ve kterém ještě můžeme vybojovat naději

Bodům už jste ale byli blízko. V některých zápasech jste prohráli těsně, vedli jste nebo rozhodující branka padla v poslední minutě základní hrací doby. Myslíte, že vám chybí trochu štěstí?

Tak jak jsem říkal v úvodní otázce, byly tam zápasy, kde jsme hráli dobře a nějaké body jsme z nich brát měli. Těch faktorů, proč to nevyšlo, bylo víc. Ať už špatná koncovka, nedisciplinovanost či nedodržování pokynů realizačního týmu, celkový přístup k tréninkům a zápasům, nedostatečná šířka kádru a s tím související zranění plus moje výkony, které mají k ideálu daleko. Tohle všechno stojí za tím, že máme na bodovém kontě nulu. Svádět to na rozhodčí nebo absenci štěstí by byl alibismus. Jak známo, štěstí přeje připraveným a my si ho zatím asi nezasloužili.

V minulé sezóně jste se dostali do play out, letos se určitě záchraně o Extraligu chcete vyhnout. Věříte, že využijete zkušenosti z loňského ročníku a zabojujete o vyšší pozice?

Vyhnout se letos bojům o záchranu už bude asi opravdu těžké. Vždyť i KOVO mělo v této fázi sezóny v minulé sezóně bodů pět. Jistě, dokud bude alespoň teoretická šance na to se play out vyhnout, tak o ní budeme bojovat. Po takovém začátku to však bude nesmírně těžké. Nevím, jestli nám zkušenosti z loňska k něčemu budou, ta sezóna byla jiná, dlouho jsme bojovali o postup do play off, na jaře jsme hráli poměrně slušně a nakonec se zvládli zachránit v nejkratší možné době. Vždy jsem slýchal, že bojovat o záchranu je mnohem těžší než o titul. Po zkušenostech z uplynulé sezóny tahle slova mohu jen potvrdit. Je to tvrdá soutěž, tlak v ní je mnohem větší. Boje o titul si jdete užít, je to odměna za celosezónní práci. Play out je boj o bytí a nebytí, v sázce je image, historie klubu a dost možná i jeho budoucnost. Nikdo nechce být podepsán pod sezónou, kdy jeho klub sestoupil.

V sobotu se utkáte s Plzní, které se také příliš nedaří. Minulý rok jste ale byli úspěšnější a mečouny porazili v play out 3:0 na zápasy. Jaký souboj očekáváte?

S Plzní jsme se v uplynulých letech utkali ve spoustě zápasů a bývá to pěkný hokejbal. Je to s nimi vždy tvrdé a vyhecované. Podobné utkání očekávám i tentokrát. Venku hráli letos někdy v poměrně malém počtu, ale doma jsou vždy silní a nahrává jim i specifické prostředí jejich pěkné haly. Pro nás je to zápas, ve kterém ještě můžeme vybojovat naději na to, že se nám podaří před zimní pauzou bodově přiblížit týmům před námi. Pevně věřím, že se připravíme na 100 % a konečně sérii proher zlomíme.


Petr Brykner v brance Hradce Králové dělá co může, ale tým recept na zisk bodů v 8 duelech sezóny zatím nenašel. Podaří se mu to již tento víkend v Plzni? Autor fotky: Tomáš Laibl.