CROSSDOCK Extraliga

Zatím je stále dost zápasů, které musíme zvládnout, říká o vzestupu Pardubic Jan Bílý

Pardubice se zvedají tabulkou a na první Letohrad ztrácejí už jen tři body. Svými výkony přispívá týmů také Jan Bílý, který je nejlepším nahrávačem mužstva. Pardubický útočník se nyní těší na východočeské derby s Hradcem Králové, je si ale vědom, že je nečeká lehké utkání.

Soupeř byl bojovný a nepříjemný

Honzo, v rozehrané sezóně se zatím nacházíte na třetím místě. S prvním Letohradem a druhým Kert Parkem jste utkání zvládli a vybojovali těsné výhry. Věříte, že se také letos udržíte na nejvyšších příčkách?

Jsme rádi, že po složitějším začátku se postupně zvedáme tabulkou nahoru. Určitě bychom byli rádi, abychom zakončili základní část do 4. místa a vybojovali jsme si tím výhodu domácího prostředí do play off, ale zatím je stále dost zápasů, které musíme zvládnout.

O víkendu jste se utkali s Prachaticemi, které jsou v domácím prostředí silné. Vám se je ale podařilo porazit 5:4 a přerušili jste jim neporazitelnost před jejich fanoušky. Jak těžký to byl zápas?

Zápas to byl těžký díky několika věcem, kdy hned ta první byla dlouhá cesta, ze které jsme se museli rychle dostat, což se nám povedlo. Chytli jsme začátek a domácím jsme odskočili na 2:0, poté jsme ale rychle inkasovali a náskok byl pryč. Soupeř byl bojovný a nepříjemný hlavně v početních výhodách. Při hře 5 na 5 si myslím, že jsme byli o maličko lepším týmem. Prachaticím ale přeji, ať se jim daří, už jen díky krásnému prostředí, které mají.

Prachaticím jste nabídli pět přesilových her a čtyři z toho využily. Zápas jste si tak zkomplikovali a soupeř se na vás nejdříve dotáhl, pak i skóre otočil. Jaké to je pro vás poučení do dalších soubojů?

Pravda, dlouho jsem nezažil, že bychom soupeři dali dvakrát přesilovku 5 na 3. Dlouhodobě si myslím, že oslabení nehrajeme špatně, což se v Prachaticích vůbec neukázalo. Vše ale vzniká u nás, pokud budeme v pohybu, tak si nebudeme muset pomáhat fauly. Vše na to pak navazuje, díky více oslabením se pak někteří kluci nedostanou tolik do hry, což je škoda, když absolvují čtyři hodiny cestou na zápas a čtyři zpět.


Pardubice patří jako každý rok k velkým favoritům Extraligy. Autor fotky: Josef Česák st.

Na nás se dokáží vždy nějak extra namotivovat

Patříte k týmům, které zatím vsítily nejvíce branek a nejméně obdržely. Jste spokojený, jak vám funguje obrana a útok nebo vidíte někde mezery?

Hlavně zpočátku sezóny jsme měli velký problém s útočnou hrou, moc jsme se nedostávali ani do šancí. Zase na druhou stranu jsme moc gólů neinkasovali a hráli hodně poctivě do obrany, což s mladým týmem hlavně ze začátku podzimu bylo velké plus. Teď už je to takové vyvážené, ustálila se sestava, zranění kluci se vrátili a hrajeme proto více útočněji a naopak občas necháváme dost prostoru v obraně a z toho pak vznikají zbytečně obdržené branky.

Na svém kontě máte tři góly a jedenáct asistencí a jste nejlepším nahrávačem týmu. Hledáte raději spoluhráče než sám zakončujete?

Hledám, sám vím, že bych měl více střílet, ale jen tak se to nezmění. Věřím ale, že nějaký gól do konce sezóny ještě přidám a trochu se ta bilance srovná.

V sobotu vás čeká východočeské derby, na domácím hřišti přivítáte Hradec Králové, který si první body v sezóně zapsal až v minulém utkání. Jak se na zápas těšíte?

Na zápas se těšíme asi všichni, budeme hrát doma, což je pro nás vždy výhoda. Hradec je tým nevyzpytatelný, přijde mi, že zvlášť na nás se dokáží vždy nějak extra namotivovat a dost zápas znepříjemnit. Budu rád, když vyjde počasí, abychom mohli předvést to nejlepší. Tabulkově se může zdát, že jsme jednoznačným favoritem, ale jak jsem říkal, nesmíme nic podcenit a odevzdat 100 %, poté věřím, že budeme úspěšní.