CROSSDOCK Extraliga

V zápase s LG Bratislavou jsme podali jeden z nejlepších výkonů z podzimu, je rád David Kuna.

Kert Park v podzimní části nastupoval bez některých opor, noví hráči ale zapracovali skvěle a tým je po podzimu na prvním místě. Trenéra Davida Kunu těší, že se mužstvu tato část sezóny vydařila nad jeho očekávání. Nyní si od hokejbalu chvíli odpočne, už v lednu ho ale s týmem čeká příprava.

V dané chvíli včetně pozice brankáře to vypadá, že jsme to takzvaně trefili

Pane trenére, v podzimní části se vám s Kert Parkem dařilo, jste na čele tabulky, vyhráli jste také Československý Superpohár. Naplnila se všechna očekávání, se kterými jste do podzimu šli?

Do podzimní části jsme šli s velkým respektem a z našeho pohledu si myslím, že podzim je pro nás nad očekávání. Nejen co se týká umístění, ale především co se týká bodového zisku, který máme v Extralize, ale také množstvím utkání, která se nám herně vydařila.

Před sezónou došlo ke změnám v sestavě, někteří zkušení hráči jako například Tomáš Wróbel nebo Martin Kruček se na hřišti na podzim neobjevovali, změnili jste také brankáře. Jste spokojený, jak jste se s tím vypořádali?

Částečně už jsem odpověděl v předchozí otázce, jak jsem říkal, šli jsme do toho s velkým respektem a samozřejmě nám bylo jasné, že nahrazovat takové hráče nebude vůbec jednoduché. Tomáš Wróbel nám vlastně nakonec pomohl alespoň v jednom utkání v Ústí nad Labem, kde se zápas pro nás nevyvíjel dobře a nakonec jsme ho zvládli. Takže co se týká toho, že jsme tyto hráče neměli, tak to byla pro nás ztráta, na druhou stranu dostali prostor další hráči, zapracovali jsme i nové, kteří do týmu přišli. Potřebovalo to nějaký čas, ale nakonec si myslím, že se aklimatizovali velmi dobře a že to v dané chvíli včetně pozice brankáře vypadá, že jsme to takzvaně trefili a že víceméně budou posilami mužstva. Hlavně jsou schopní tyto hráče minimálně na stejné úrovni zastoupit a do určité míry se jim vyrovnat, byť samozřejmě respektujeme kvalitu těch zmiňovaných hráčů a určitě jsou nějakým způsobem pro nás klubové legendy. Nicméně pokud chceme být dlouhodobě úspěšní, tak je musíme nahradit.

Překvapilo Vás něco v podzimní části? Na co budete rád vzpomínat a je naopak něco, z čeho nemáte radost?

Radost mi samozřejmě udělalo to, že jsme zvládli zápas s LG Bratislavou, protože to byl pro nás takový svátek. Bylo vidět, že kluci do toho měli velkou chuť. Myslím, že jsme měli velký respekt k soupeři, který sem přicestoval, protože kvalitu má, byť ten výsledek tomu úplně neodpovídá. Myslím, že jsme se na to dobře připravili a že v tom zápase jsme opravdu podali asi jeden z nejlepších výkonů z podzimu. Co mi neudělalo radost? Musím říct, že asi některé domácí zápasy, které jsme úplně neprohráli v základní hrací době, dokonce jsme v jednom utkání doma s Prachaticemi vyhráli 2:0, ale to byly takové vztyčené prsty, kde nějakým způsobem úplně nebylo nasazení, možná i taková motivace v nějakých momentech. O tom jsme trochu s hráči mluvili, že takové zápasy nám nic nepřinášejí a neměli jsme z toho takovou radost jako z jiných zápasů, kde jsme třeba prohráli. Myslím si, že převažují pozitiva, ale určitě tam nějaká negativa v průběhu podzimu byla a my jsme na to upozorňovali a komunikovali o tom, takže před tím nezavíráme oči a víme o tom.


Po Československém Superpoháru 2022 se oba týmy společně vyfotily. Autor fotky: Kristýna Butašová.

Určitě budeme chtít znovu promluvit do bojů o medaile

Nyní máte možnost si v zimní pauze od hokejbalu chvíli odpočnout. Jak se pak budete připravovat na další část sezóny?

Máte pravdu, myslím, že teď se všichni těšíme na odpočinek. Odpočineme si od kabiny, od tréninků a od toho potkávání. Teď se budou moc kluci věnovat sami sobě, svým rodinám, přátelům a dalším aktivitám, kterým se teď nemohli tolik věnovat. Já to mám určitě podobně, takže se na to období asi těšíme všichni. Co se týká přípravy, začínáme 9. ledna a hráči vědí, že je nečeká nic lehkého. Budeme se připravovat třikrát týdně, v pondělí, ve středu a ve čtvrtek. Součástí přípravy budou pro nás dva vrcholy. Prvním bude 11.-12. února mezinárodní turnaj v Plzni. Jsem rád a děkuji vedení Plzně, že nás na turnaj pozvalo, protože se na takové zápasy těšíme a myslím si, že mezinárodní konfrontace plus zápas s naší dvacítkou bude ta nejlepší možná příprava na první jarní utkání, které nás čeká jen čtrnáct dní po tom. Bude to utkání na Kladně, takže si myslím, že máme po té zimní přípravě hned ostrý start.

Říká se, že obhájit titul je těžší než ho získat poprvé, s Kert Parkem jste ale pětinásobní mistři v řadě. Extraliga mužů je ale stále více vyrovnanější, je to každým rokem náročnější?

Nevím, jestli náročnější, ale každá sezóna je něčím jiná. Myslím, že každá přináší nové věci, momenty, situace a stále se učíte novým věcem, ať už to jsou pozitivní nebo negativní. Člověk musí v každé sezóně, pokud se chce dostat úplně nejvýš, být připravený na všechno. Budeme se snažit na to všechno poctivě připravit, nikoho nepodcenit a soustředit se v první fázi hlavně sami na sebe. Potom uvidíme, kam až se nám podaří dostat, ale s ohledem na tu situaci, kterou všichni vidí, že jsme zatím průběžně na prvním místě, což ale vůbec nic neznamená, tak budeme chtít určitě znovu promluvit do bojů o medaile.

Jak říkáte, zatím jste na prvním místě a očekává se, že budete mít nejvyšší cíle. Co by pro vás znamenalo znovu dojít až na vrchol?

Nechci předbíhat, co by to znamenalo, to uvidíme, až se tam dostaneme. Na tuhle otázku vám odpovím, pokud se nám to podaří, někdy v červnu. Ale myslím, že každé vítězství v nejvyšší soutěži u jakéhokoliv sportu je velkým úspěchem všech lidí, kteří se na tom nějakým způsobem podílejí, a vůbec celé organizace Kert Parku Praha. Takže znamenalo by to samozřejmě další obrovský úspěch a ukázku toho, že pracujeme i nadále poctivě a že se nenecháme uspokojit jenom tím, čeho jsme teď dosáhli, ale že v tom chceme pokračovat i nadále.

Všem hokejbalistům přeji příjemné prožití vánočních svátků, hodně zdraví v novém roce a co nejvíce vítězných a příjemných zápasů.