CROSSDOCK Extraliga

Chceme ještě zaútočit na pozice zaručující zahájení play off doma, nezastírá Jan Fedák

Ústí nad Labem v podzimní části vybojovalo páté místo a jeho cílem pro jaro je minimálně tuto pozici udržet. Asistent trenéra Jan Fedák hodnotí první část sezóny, prozrazuje, jak v týmu bude probíhat příprava nebo čeho by s mužstvem chtěl dosáhnout.

Musím vyzdvihnout chuť a nasazení hráčů

Pane Fedáku, s Ústím nad Labem jste v Extralize mužů skončili po podzimní části na pátém místě. Jak se za podzimem ohlížíte?

Musím konstatovat, že s pátým místem jsme spokojeni a odpovídá tomu, jakou hrou jsme se prezentovali. I když to mohlo dopadnout ještě lépe, tak v opět silném ročníku a nabité konkurenci nakonec lepší střed tabulky do zimní přestávky a přípravy bereme. Ve srovnání s loňskou sezónou došlo v některých aspektech k zásadnímu posunu, a to i vede k výraznějšímu obrazu hry našeho týmu, která jak se říká, přináší své ovoce.

V posledních pěti utkáních podzimu byly výsledky vyrovnané, o vítězi rozhodl jen gól, dvakrát došel zápas až do prodloužení. Byly to ke konci náročné souboje?

Asi bych neřekl jen ke konci. Když se podíváte na všechny naše výsledky od zahájení přípravy, tak mimo nepovedeného utkání s Karvinou neskončily zápasy výsledkem rozdílem víc než o dvě či tři branky. Ale máte pravdu, právě díky vyrovnanému podzimu už ten jeho závěr byl dvojnásob náročnější. Každý trenér to zná, na sestavu doléhají zranění, která se nevyhnula našim hráčům. Musím vyjádřit obdiv nad tím, jak se náš tým semknul a dokázal ve Vámi zmíněných pěti utkáních urvat 9 bodů. A to jich mohlo být ještě více… po dvou třetinách vedete nad Kertem 2:0 a po závěrečné periodě neberete nic. Hold musíme být nohama na zemi a ještě se toho dost učit!

S čím jste po této části sezóny nejvíce spokojený? Kde naopak vidíte nedostatky, na čem je potřeba zapracovat?

Musím vyzdvihnout chuť a nasazení hráčů, kteří jsou základním pilířem sestavy. Díky tomu už zdaleka tolik nebojujeme s tvořením soupisky a nestavíme se k utkáním v okleštěných sestavách a to zejména na půdě soupeřů. Mančaft nám doplňují mladíci z kategorie juniorů, kteří i s Áčkem pravidelně trénují. V tomto směru máme mládí velmi nadějné, a proto jim chceme dávat čím dál větší prostor, pokud nám svými výkony dají najevo, že o to vážně stojí. Tady však stojí i za zmínku perfektní spolupráce mezi realizačními týmy, kdy tato společná myšlenka nebrání vizi a momentálně nastavené koncepci.

Nedostatků není málo a bohužel jsou o nás všeobecně známé. Koncentrace a soustředěnost po celý zápas. Jednou zaspíme začátek a záhy prohráváme o dvě branky, jindy máme zase několikaminutový výpadek v průběhu utkání. V některých utkáních nedokážeme výsledkově odskočit, protože neproměníme jasné šance. Naopak jsme pak nedůrazní a někdy až moc hodní na vlastním brankovišti.


Letos se chceme podívat do semifinále

Během zimní přestávky budou probíhat přípravy na jaro. Jak ji bude absolvovat váš tým? Co máte pro hráče připravené?

Osm týdnů tvrdé dřiny, ale ne jenom to. V plánu je se scházet čtyřikrát týdně a mít přípravu pestrou, respektive bude snahou, aby každý trénink byl náplní trochu jiný a zároveň splnil svůj účel. Tělocvičně se samozřejmě nevyhneme, ale chceme proložit i hřiště s míčkem. Pokud nám bude přát počasí, využijeme nějaké ty běhy v přírodě, kolo… spinning, posilovna. Chybět však nebude ani regenerace – plavání, sranda fotbálek a nějaká ta stmelovačka (smích). Myslím si ale, že než se rozkoukáme, tak tu máme první jarní kolo.

Rozdíly jsou v tabulce kolem vašeho místa vyrovnané. S čím budete do jarní části vstupovat?

Musíme si uvědomit, že jarní část nemusí kopírovat tu podzimní. Všichni budou bojovat o každý bod, protože v závěru základní části budou mít tyto body cenu zlata. To nesmíme vůbec podcenit, již s tím máme řadu zkušeností. Pokud budeme patřit mezi bojovníky i my, můžeme ještě zaútočit i na pozice, které zaručují zahájení play off doma. Ovšem hlavním cílem bude nepropadat tabulkou a minimálně obhájit či potvrdit aktuální pozici.

Minulý rok jste postoupili do play off z osmého místa a hned ve čtvrtfinále jste se potkali se silným Kert Parkem. Je pro vás letos větší motivace zabojovat o co nejlepší pozici pro vyřazovací boje?

Motivací to rozhodně je, předpokládám, že snad pro každého a to bez ohledu na to, jestli na vás připadá Kert Park. Ono ne nadarmo se říká, že play off je jiná soutěž. Každý tým bude chtít na závěr sezóny předvést svou sílu. Bude však mít i své slabiny, bude hrát roli disciplína a emoce a také v jakém složení se kádr dá zrovna dohromady. Letos se chceme podívat do semifinále a věřím, že i Jarda (hlavní trenér) vytáhne svá esa z rukávu. Ústí si zaslouží vystoupat na bednu a má patřit mezi nejlepší hokejbalovou smetánku.


Asistent hlavního trenéra ústecké Elby DDM Jan Fedák může být právem s podzimní částí spokojený. Bude tomu tak i na jaře? Autor fotky: Tomáš Laibl.