CROSSDOCK Extraliga

Uděláme, co je v našich silách, abychom byli silnější než na podzim, má jasno Michal Kovář

Letohrad se v podzimní části blýskl skvělým výkonem a vybojoval druhé místo. Zásluhu na tom má také realizační tým, který před sezónou posílil Michal Kovář. Asistent hlavního trenéra prozrazuje, jak tým došel k takovému úspěchu nebo jak se změnila práce s mužstvem.

Osobně jsem získal spoustu cenných zkušeností

Michale, před letošní sezónou jste se v Letohradu přesunul na trenérskou lavičku a působíte tam jako asistent trenéra. Jaké zkušenosti Vám přinesla podzimní část?

Podzimní část bezpochyby přinesla celému týmu sebevědomí a postupné osvojení nového způsobu hry. Naučili jsme se nepropadat panice při nepříznivém vývoji zápasu a několikrát jsme si dokázali, že jsme schopni zápasy otočit. Já osobně jsem získal spoustu cenných zkušeností, ale zároveň jsem byl překvapen, jak přirozené mi to je.

Tato část sezóny se vám v Extralize mužů vydařila, pohybovali jste se na nejvyšších pozicích, nakonec jste se umístili na druhé příčce. Co za takovými výkony stojí?

V první řadě je za tím skvělá spolupráce realizačního týmu. Půca (Tomáš Friml, pozn. red.) a Červ (Filip Červinka, pozn. red.) jsou zkušení trenéři a oba mají své velmi silné stránky, mimo jiné hráli hokejbal na vysoké úrovni. Půca je pro kluky symbol autority a Červ je mistr v motivaci, vyjednávání, statistikách, ale také v marketingových aktivitách.

Navzájem se učíme sami od sebe a jdeme společně po cestě, kterou jsme si vytyčili. Začali jsme s týmem pracovat jiným způsobem, než tomu bylo doposud. Pro kluky to je nový impuls na sobě pracovat a touha něčeho dosáhnout ve sportu, který máme všichni tak rádi.

Alespoň podle výsledků vás na podzim žádné velké herní výpadky nepotkaly, od poloviny října jste navíc drželi sérii šesti výher v řadě. Jak jste si to užili? Co Vás potěšilo?

Šli jsme postupně. Tým je velice mladý, takže bych řekl, že jsme se nejdříve vyhrávat učili, snažili se si výhry příliš neužívat a stejně tak se nehroutit z proher. Vždy jsme si pojmenovali chyby z předchozího zápasu a konstantně na nich pracovali. Vše jsme si pak vynahradili na podzimní rozlučce, kde jsme se řádně pobavili (úsměv).

Jedna z věcí, která mě moc potěšila, byla podzimní forma Halbyho (kapitán David Halbrštát, pozn. red.). Jsem si jistý, že to byl jeho životní podzim a také jsem přesvědčen, že v sezóně neřekl poslední slovo.


Budeme pokračovat v rozvoji herního systému a přidávat návaznosti

Hokejbalu se ale stále věnuje také jako hráč. Na podzim jste nastoupil do jednoho extraligového utkání, pravidelně jste hrál ve 2. Lize za pražské Rafany. Láká Vás to pořád na hřiště?

Moje nohy už hřiště příliš neláká, za to ruce ukazují opak. Rád si jdu v klidu zahrát 2. Ligu s kamarády a pobavit se na hřiště. Nastoupil jsem v zápase proti Ústí nad Labem kvůli rozsáhlé marodce a vzhledem k tomu, že jsem byl bez přípravy a současně se snažil plnit trenérské povinnosti, připomínalo to spíše společenskou sebevraždu (úsměv).

Po krátké pauze vás s extraligovým týmem bude čekat příprava na další část sezóny. Co bude její náplní?

Kromě fyzické části budeme pracovat na prohlubování individuálních dovedností a také efektivitě zakončení, která nás na podzim až na výjimky příliš nezdobila. Budeme pokračovat v rozvoji herního systému a přidávat návaznosti. V neposlední řadě se zaměříme na mentální přípravu, abychom byli na těžké play off zápasy co nejlépe připraveni.

V tabulce nejsou bodové rozdíly velké a pořadí se může měnit. Jak těžké si bude přenést dobrou formu do jarní části?

Nepopírám, že to bude velice těžké, ale uděláme, co je v našich silách, abychom byli silnější než na podzim. Našim cílem je dojít co nejdál a nabrat další zkušenosti, o které se budeme moct opřít a dále na nich stavět.


Letohradští Jeleni získali v podzimní části 33 bodů, to je stejný počet, jako za celou loňskou sezónu! Nemalou zásluhu na tom má nový asistent trenéra Michal Kovář (vlevo). Autor fotky: Iva Janoušková ml.