CROSSDOCK Extraliga

Na hráčích už je od začátku zimní přípravy vidět odhodlání, těší Jaroslava Procházku

Kladno před sezónou prošlo hráčskou obměnou. Ke změně došlo také na pozici hlavního trenéra. V podzimní části si tak tým na nové věci zvykal a vybojoval sedmé místo. O podzimu i přípravě se rozpovídal asistent trenéra Jaroslav Procházka, který v létě bude také na mistrovství s reprezentací U23.

Ke konci podzimní části se to začalo zlepšovat

Pane trenére, po podzimní části jste se s Kladnem umístili na 7. místě. Jak hodnotíte podzim? Odpovídaly výsledky i herní projev vašim představám?

Podzimní část nám na Kladně výsledkově ani herně moc nevyšla, tak s umístěním v tabulce nemůžu být spokojený.

Kladno se v předchozích sezónách pohybovalo na nejvyšších příčkách, nyní jste po první části sezóny ve střední části tabulky, ale před sezónou došlo v týmu k nějakým změnám. Potřebuje to chvíli čas, než se vše zaběhne?

Postavení v tabulce odpovídá naší předvedené hře v podzimní části, hlavně na hřištích soupeře jsme získali 5 bodů ze 7 zápasů, a to je málo. Nebudu se zde vymlouvat na obměnu kádru, každý tým to jednou za čas postihne, tentokrát to padlo na nás. Na druhou stranu to bylo znát na celkovém projevu týmu, noví hráči, co přišli, potřebovali čas si zvyknout a zapadnout do týmu. Ke konci podzimní části se to začalo zlepšovat a sedat, sice herně to ještě nebylo tak, jak bych si to představoval, ale získali jsme důležité body.

Většina utkání skončila rozdílem jedné nebo dvou branek, v některých duelech tak k bodům moc nechybělo. Co rozhodovalo zápasy?

Podzimní část nám ukázala, jak bude Extraliga letos vyrovnaná. V zápasech, které jsme prohráli, nám chybělo pokaždé něco, proměňováni šancí, individuální chyby, nasazení, a to vše jde ruku v ruce s herním projevem týmu, který jsme v určitých fázích zápasu neměli dobrý a stálo nás to body ve vyrovnaných zápasech. Samozřejmě tam byly i zápasy, které jsme nezvládli, např. s Hostivaří, v Karviné, kde jsme si udělali jen čárky za účast.


Do přípravy jsme zapojili juniory, aby nám zvedli konkurenci v týmu

V týmech už začíná příprava na jarní část. Jak ji budou absolvovat kladenští hráči?

Teď máme za sebou první týden přípravy. Máme 4x v týdnu trénink na kladenských sportovištích a na začátku února nás čeká zimní soustředění v Herlíkovicích.

Určitě se chcete dostat do play off. Co bude důležité pro to udělat, abyste si vybojovali co nejlepší pozici pro postup?

Tak za sebe můžu říci, že si vůbec nedokážu představit, že bychom se nedostali do play off, ale to si asi říká každý trenér Extraligy. Jak je Extraliga vyrovnaná uvidíme po 22 kolech. My jsme první krůček udělali, společně se Slávou Švancarou jsme týmu sdělili, co od nich v zimní přípravě očekáváme, a to zodpovědný přístup v trénincích. Na hráčích už je od začátku zimní přípravy vidět odhodlání, že chtějí odčinit podzimní část. Do přípravy jsme zapojili juniory, aby nám zvedli konkurenci v týmu a poprali se o místo v sestavě. Doufám, že nám počasí bude přát a v únoru se už budeme připravovat na hřišti, kde se zaměříme na zlepšení herního projevu týmu.

Jste asistentem trenéra také u reprezentace U23, se kterým vás v létě čeká mistrovství světa v Liberci. Jak se na tuto událost těšíte?

Co na to říci, je to pro mne neskutečná čest být členem realizačního týmu reprezentačního výběru U23. A jestli se těším, samozřejmě ano, stát na střídačce s kluky, které některé sleduji od hokejbalových začátků, a spolupracovat s Jirkou Mašíkem, na to není co dodat.


Bude Kladno v jarní části patřit opět mezi nejlepší týmy v Extralize? Tým na to rozhodně má! Zdroj fotky: fcb HBC Kladno.