CROSSDOCK Extraliga

Michal Novák se v brance činil! Statisticky nejlepší brankář vytáhl Letohrad na druhé místo!

Letohradská družina Jelenů může být po podzimu velmi spokojená. Letohrad uhrál po podzimní části Extraligy druhé místo, a tak má do play off blízko. Jak se s výkony svého týmu spokojen brankář Michal Novák? Ten měl na podzim nejmenší procento inkasovaných gólů!

Druhé místo na podzim je pro nás super motivace do jarní části.

Michale, začnu ze široka. Vypadá to, že váš tým si tuto sezónu sedl. Na podzim to bylo vidět ve výkonech. Prohráli jste pouze 3 utkání, což vám vyneslo 33 bodů. Panuje s výkony spokojenost?

Určitě panuje, druhé místo na podzim je pro nás super motivace do jarní části. Důležité pro nás je, že jsme body ztráceli jen venku. Zatím šlape tuto sezonu vše poměrně dobře, střelci se probouzejí, jako tým hrajeme systém, který jsme si řekli, že hrát chceme. A nás s Lukášem Sterenčákem to trefuje.

Asi málokdo čekal, že se budete po 14 zápasech ohřívat na druhém místě Extraligy. Jak se budete snažit tuto formu udržet? Co vás čeká během zimní přípravy?

Upřímně, ani já sám jsem to nečekal. Vždyť po podzimu máme tolik bodů, kolik jsme měli loňskou sezonu po konci základní části. Nicméně, teď pro nás je důležité udržet se do čtvrtého místa, tedy budovat si co nejlepší pozici do play-off. Předpokládám, že naše příprava bude podobná minulým létům. Budeme od ledna trénovat třikrát týdně a od února, když nám to počasí u nás v podhůří dovolí, se přesuneme na hřiště. Trenéři ale každý rok přinesou do přípravy něco nového, tak uvidíme, s čím na nás vyrukují.

Ambice u vás jsou vidět. Co plánujete na jaro? Chytit opět formu a startovat do play off z nejlepšího místa?

Jak už jsem psal, důležité je udržet se do čtvrtého místa. Chceme sbírat co nejvíce bodů a udržet si herní pohodu. Předpokládám, že budeme dále memorovat a rozvíjet systém, který jsme se rozhodli hrát. Poměrně dlouho jsme pracovali na obranné hře, takže teď budeme chtít intenzivně pracovat i na přechodové a útočné fázi. Tedy myslím, nechci do toho trenérům kecat. Takže to je spíše otázka na ně.

Michal Novák je v Letohradě velmi oblíbeným hráčem. Zdroj fotky: SK Hokejbal Letohrad.

Největší radost mám, že přední místa brankářských statistik drží po podzimu mladí brankáři.

Velkou měrou jste se na úspěchu podílel Vy, a to svými výkony v brance. Podle statistik jste nejlepším brankářem Extraligy. Máte nejmenší % inkasovaných branek. Mohli se na Vás spoluhráči, když jste chytal, spolehnout?

Největší radost mám, že přední místa brankářských statistik drží po podzimu mladí brankáři. Všichni chytají výborně a rozdíl mezi námi je ani ne procento. S Lukášem Novotným je to dokonce jen setina, takže první místo považuji za dělené. Za to, jakým způsobem drží Lukáš Svítkov nahoře, si zaslouží hlubokou poklonu.

No a co se týče mě, věřím, že s Lukášem Sterenčákem jsme v Letohradě utvořili dobrou brankařskou dvojici a kluci se na nás spolehnout můžou. Respektive si už tak nějak zvykli, že chytám, jak chytám, ruka, noha, styl nestyl a vědí, co ode mě mohou čekat. Celý tým šlape dobře a bez nic bych nebyl nic. Třeba strašně dlouho nepamatuji, že by přede mnou hráči zblokovali tolik střel.

Vy si svou formu držíte dlouhodobě. Čím to je? Podstupujete nějaké individuální tréninky?

Čím to je? Stále mě to, hlavně díky super partě, hrozně baví. Stěžejní pro mě také je, že můžu chytat hodně zápasů. Poslední dva roky mi trenéři dávají stále více prostoru a k tomu mám možnost chytat ještě v Poličce. S trenéry se bavím, a i samotnou přípravu uzpůsobujeme nám brankářům. No a k tomu si dělám něco svého, většinou na postřeh a koordinaci pohybu.

Jak to vidíte s reprezentací? Nechtěl byste o místo v ní zabojovat? Přece jenom jste jedním z nejlepších brankářů v ČR. A navíc juniorský mistr světa.

To je i trenér Tomáš Friml a říkal, že už to na reprezentaci nevidí. Ale teď vážně, určitě pokud budu mít formu a budu zdravý, tak budu chtít reprezentovat. Budu trénovat a chytat, jak nejlépe umím a uvidím, jestli se reprezentačním trenérům budou moje výkony líbit. Tento nadcházející půl rok se ale budu chtít soustředit hlavně na naší jelení partu, se kterou máme jeden velký společný sen, který bychom si rádi splnili.