CROSSDOCK Extraliga

Hlavně sbíráme zkušenosti a učíme se ve všech směrech, zdůrazňuje trenér Prachatic Kafka

Prachatice jsou v první extraligové sezóně zatím ve druhé polovině tabulky, v jarní části ale budou bojovat o play off, Extraligu chtějí hrát i v dalších sezónách. Hlavní trenér Petr Kafka je rád, že je tým v soutěži důstojným soupeřem a věří, že na jaře bude s mužstvem úspěšný.

Domácí zápasy nám jdou, máme fantastické fanoušky

Pane trenére, v první extraligové sezóně jste s Prachaticemi získali v podzimní části 14 bodů a nacházíte se na desátém místě. Naplnila se vaše předsezónní očekávání, nebo jste měli jiné představy?

Co se zisku bodů týče, neměli jsme žádná přehnaná očekávání ani představy. Chtěli jsme hrát v každém utkání tak, abychom nějaké body získali a byli důstojným soupeřem všem extraligovým týmům, což se nám myslím povedlo. Pravdou je, že bodů jsme mohli mít více, ale také méně. Je to první extraligová sezóna a my hlavně sbíráme zkušenosti a učíme se ve všech směrech.

Extraliga je letos hodně vyrovnaná. Jak hodnotíte přechod z 1. Ligy do vyšší soutěže? Překvapilo Vás něco?

Vyrovnaná je, a to je dobře, je alespoň pořád o co hrát a klidně se může stát, že rozhodnutí o postupu do play off může padnout až v posledním kole. Čeká nás zajímavé jaro. Přechod byl velký skok, hlavně co se rychlosti a dynamiky hry týče. Myslím, že mě nepřekvapilo nic, snad jenom pokuta, která mi teď přišla po pěti měsících a byla za mírné překročení rychlosti při návratu z prvního zápasu v Extralize proti Letohradu (úsměv).

Dařilo se vám více v domácím prostředí, kde jste především v úvodu sezóny moc bodů neztráceli. Čím si to vysvětlujete?

Máte pravdu, domácí zápasy nám jdou, máme fantastické fanoušky, kterých na každý domácí zápas dorazí kolem 150, a jsou tak pomyslným šestým hráčem na hřišti. Za tu podporu jim patří velký dík. V podstatě se nám výrazně nepovedl poslední zápas podzimu proti Dobřanům, které nám udělily lekci z produktivity a větší touhy po vítězství. Takové zápasy se občas stávají a já osobně za ně děkuji, protože tahle prohra nám pomůže se posunout dál, hodně jsme se z ní všichni poučili.


V každém případě se o postup do play off porveme

Nyní po pauze už jsou na programu přípravy na jarní část. Jak absolvujete přípravu ve vašem týmu a jak jste zatím spokojený?

Od nového roku tělocvična, hřiště, bazén, sauna. Snažíme se být alespoň třikrát v týdnu spolu, užíváme si společnou dřinu, hodně se u toho i nasmějeme a tmelíme tak partu na jarní část sezóny, která se kvapem blíží a bude velmi náročná. Máme také v plánu dva přípravné zápasy. Co se týče spokojenosti, tak vždy to může být lepší, nicméně v dané situaci a vzhledem k pracovním povinnostem, studiu jednotlivých hráčů a dojezdové vzdálenosti to musíme brát jako fakt. V podstatě to je hodně podobné tomu, jak na tuto otázku před pár dny odpovídal trenér Šlehofer.

Některá mužstva přes zimní přestávku posilují. Plánujete také přivést nějaké nové hráče?

Reálně jednáme o příchodu několika hráčů.

V další části sezóny budete chtít určitě bojovat o play off. S čím půjdete do jarní části? Jste připraveni i na případné play down?

V každém případě se o postup do play off porveme. Pořád zbývá odehrát 8 zápasů, to je 24 bodů a my tak máme všechno ve svých rukou. Do jarní části půjdeme s pokorou, odhodláním a velkým srdcem. Klukům věřím a vím, že pokud ke každému jarnímu zápasu přistoupíme jako k zápasu právě play off, můžeme uspět. Otázka play down není v tuhle chvíli relevantní. V každém případě chceme hrát Extraligu i nadále. Věřím, že se můžeme stát tradičním klubem nejvyšší soutěže.


Prachatice předváděly ve své premiérové sezóně v Extralize v podzimní části sympatické výkony. Dokázaly obrat o body několik favoritů. Jak se jim bude dařit na jaře? Zdroj fotky: higlanders1995.rajce.idnes.cz