1. liga

Šest bodů z výjezdu vytáhlo Tygry na druhé místo! Kelti se přiblížili předkolu play off

Minulý víkend v 1. Lize více poodkryl, kdo se nejspíše prokouše do předkola play off v obou divizích. Na východě Čech se hrálo i o ty nejvyšší pozice. Svou šanci využila Mladá Boleslav. Na západě naopak Nové Strašecí nejspíše ztratilo možnost hrát předkolo play off. Jaké byly výsledky?


Východní divize

Sobota 1. dubna 2023

Mladá Boleslav proti Poličce dobře bránila a má z toho tři body!

SK Kometa Polička – HBC Tygři Mladá Boleslav 2:4 (1:2,0:2,1:0)

Střely na branku: 36:18, Vyloučení: 4:5, Přesilovky: 4:2, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 38

Branky a nahrávky: 7. Šmíd (Štefka F.), 36. Vaňo (Štefka M.) – 4. Suchánek (Řípa), 11. Řípa, 23. Málek (Suchánek, Řípa), 26. Šimek (Málek)

Do zápasu vstoupila lépe Kometa, která se ujala tvorby hry. Prvních pár minut se domácí drželi v pásmu hostů, avšak všechny pokusy končily na mladoboleslavském brankáři. Mladá Boleslav bránila střední pásmo v bloku, který ji vynesl první gól. Po špatné nahození poličského obránce se balónek odrazil do úniku Suchánkovi a ten si poradil. Kometa však pokračovala v tlaku, což v 6. minutě znamenalo vyrovnání. Martin Šmíd nahodil balón vedla branky, míček si však gólman Tygrů nešťastně srazil za záda. Poté však Tygři srovnali hru a z nenápadné akce se ještě v první třetině prosadil Řípa. Opařená Kometa v prostřední části ztratila tempo, čehož Tygři využili a začali Kometu tlačit. Z tohoto tlaku plynulo vyloučení, které hosté potrestali. Ve 26. minutě Tygři vedli již 1:4. Kometa vrhla veškeré síly do útoku a ve třetí třetiny se dočkala vyrovnání. Tygři veškeré poličské pokusy likvidovali a posílali balónky lobem zpět k poličské brance, což jim vyneslo tři body.

Ohlasy po zápase:

SK Kometa Polička (trenér Pavel Štefka): „V sobotním zápase proti Mladé Boleslavi náš výkon sice nebyl špatný, ale soupeř šel přece jenom výhře více naproti. Hrál poctivě do obrany, byl důrazný a do naší hry se začala vlévat zbytečná nervozita, která nám svazovala ruce.“

KOVO si z Malenovic odvezlo tři body za skvělou druhou třetinu

HBC Malenovice – TJ KOVO Praha 3:4 (2:0,0:3,1:1)

Střely na branku: 18:39, Vyloučení: 7:3, Přesilovky: 3:7, Využití: 0:2, Oslabení: 1:0, Diváků: 58

Branky a nahrávky: 5. Brázdil, 15. Hradil O. (Kužílek, Cunda), 39. Cunda (Hradil O.) – 19. Chlapík (Šmerha, Krištof), 26. Terč (Šmerha, Kohút), 27. Lachman (Chlapík, Šmerha), 37. Kohút (Šmerha, Chlapík)

Pražské KOVO přijelo do Zlína dobře naladěno, což bylo vidět v celém zápase. Pražané posílali na malenovickou bránu střelu za střelou, ale domácí odolávali. Dokonce šli ve vlastním oslabení do vedení 1:0 a Ondřej Hradil před první sirénou navýšil na 2:0. Pražské posily však ve druhé části začali přidávat na obrátkách a velmi bylo vidět trio Chlapík – Šmerha – Kohút. V 19. minutě snižoval Chlapík. Poté Malenovice několikrát faulovali a pro pražské hráče nebyl problém početní výhody využít. Po dvou třetinách tak KOVO vedlo 2:3. V poslední části se hrálo o hodně. KOVO však uklidnil čtvrtou brankou Kohút, i když náhle přišlo snížení. KOVO si vše pohlídalo až do konce zápasu.

Neděle 2. dubna 2023

Pardubice dostaly deset branek od Buldoků

HBK Bulldogs Brno – HBC Pardubice B 10:3 (2:1,3:1,5:1)

Střely na branku: 35:22, Vyloučení: 5:5, Přesilovky: 4:3, Využití: 3:0, Oslabení: 1:0, Diváků: 14

Branky a nahrávky: 9. Jandourek (Emmer), 14. Emmer (Klíma), 21. Klíma (Hudec, Emmer), 27. Jandourek (Hudec, Foršt), 27. Klíma (Zimandl), 33. Heide (Foršt), 36. Baláč (Hudec, Zimandl), 37. Emmer (Klíma, Heide), 39. Emmer, 41. Emmer (Heide, Kliment) – 1. Mach (Kunc, Šimek), 27. Kunc, 40. Kunc (Dostál)

Favoritem duelu bylo Brno, ale Pardubice vystihlo výborně úvod utkání, což znamenalo brzké vedení. V 1. minutě se do úniku dostal Mach a ten se zakončil správně. Buldoci však začali přidávat na otáčkách, což jim vyneslo vyrovnání. Brno bylo čím dál jistější a po první třetině vedlo 2:1, když Emmer v přesilové hře navýšil náskok svého celku. Buldoci pokračovali ve svém tlaku i ve druhé třetině. Domácí hráli přesilovou hru 4 na3. v níž Hudec našel volného Klímu mezi kruhy a ten se nemýlil. Zanedlouho přidal branku Jandourek střelou od mantinelu. Ve stejné minutě Brno vedlo již 5:1, když střílenou nahrávku tečoval Klíma. V poslední třetině se zápas spíše dohrával a Brno se hokejbalem bavilo, přidalo dalších 5 branek. Hattrick dovršil Emmer.

Ohlasy po zápase:

HBC Pardubice B (kapitán Viktor Doležal): "Nebudu nic zakecávat. Nedařilo se nám. Nedělní zápas v Brně jsme zvládli po taktické stránce, kde každým týdnem jdou vidět pokroky, ale výsledek vypověděl z individuálních chyb jedinců, včetně mě. Každopádně jedeme dál, kluci makají, pracují na sobě a soustředíme se na další utkání, kde necháme všechno. Jsme nový a mladý tým v druhé nejvyšší lize, takže už to není jednoduchá úloha ani pro jednoho z nás, každopádně děláme pokroky a do budoucna se budeme zlepšovat. Jako kapitán jsem o tom přesvědčen a dám ruku do ohně za všechny kluky v kabině."

Tygři dobrou první třetinou získalo další tři body z výjedu

HBC Malenovice – HBC Tygři Mladá Boleslav 2:4 (0:3,2:0,0:1)

Střely na branku: 17:39, Vyloučení: 11:8, Přesilovky: 1:4, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 43

Branky a nahrávky: 16. Hradil O. (Kužílek, Kalivoda), 24. Brázdil (Ševčík) – 6. Šimek (Málek, Bydžovský), 9. Malina (Lhota T., Málek), 12. Šíma (Řípa, Málek), 42. Malina (Šíma)

Tygři svého soupeře okamžitě zaskočili a úvodní tlak se jim vyplatil. V 6. minutě poslal svůj tým do vedení Šimek a o tři minuty později Mladá Boleslav vedla 0:2 po zásluze Maliny. Ve 12. minutě na tabuli svítilo skóre 0:3, kdy souhru Řípy a Málka vyřešil Šíma. Čamlíci se však po nezdařené patnáctiminutovce oklepali a po 18 vteřinách ve druhé části snížili. Tato třetina patřila jim, protože dokázali snížit na 2:3. Mladá Boleslav opět vsadila na dobrou obranou hru, na kterou Malenovice nedokázaly odpovědět. Gól jistoty ve 42. minutě dal Malina.

Přestřelku Komety a KOVA zvládli v závěru domácí

SK Kometa Polička – TJ KOVO Praha 6:4 (3:0,1:2,2:2)

Střely na branku: 25:27, Vyloučení: 7:5, Přesilovky: 5:5, Využití: 2:3, Oslabení: 0:0, Diváků: 40

Branky a nahrávky: 1. Havlík L. (Hnát, Štefka M.), 3. Macháček (Štefka M., Havlík L.), 5. Macháček (Štefka M., Havlík L.), 22. Tobiáš V. (Geba), 39. Vaňo (Tobiáš J., Augustin), 44. Štefka M. (Havlík L.) – 22. Chlapík (Vršecký), 25. Šmerha, 37. Chlapík (Šmerha, Kyclt), 38. Zeman (Pátek)

KOVO v Poličce nezačalo vůbec dobře. Kometa dobře napadala a ihned v 1. minutě skórovala. Více prostoru dostal Havlík, který napřáhl a trefil místo nad pravým betonem Šacha. Poté KOVO faulovalo a skvělou kolmicí našel M. Štefka Macháčka, který pohotově uklidil balónek do pražské branky. Stejný hráč o minutu později zvyšoval na 3:0. KOVO si vzalo oddechový čas, který velmi prospěl, ale více ze hry měla Kometa. Ta však branku nepřidala. Ve druhé periodě KOVO začalo mírně hru vyrovnávat a tvořilo si šance před Novákem. Ve 21. minutě se Vaňo dostal téměř do samostatného úniku, ale pražský obránce jej podrazil. Tento incident zůstal bez potrestání, přičemž náhle byl vyloučen Štefka F. za hákování. Ve sledu těchto událostí využil početní výhodu Chlapík. Podráždění domácí hráči po inkasované brance zavřeli KOVO v jeho obranném pásmu. Vyhozený balónek podél mantinelu zachytil Geba, který jej se štěstím poslal na volného Vojtěcha Tobiáše. Ten jej z otočky poslal pod horní tyč pražské branky. Kometa se i následně musela bránit v oslabení, v něž dobrou střelou snížil Šmerha. Třetí třetina měla rozhodnout, kdo uzme body. Poličská Kometa měla ze hry více, avšak KOVO mělo více nebezpečných střel. Ve 37. minutě Šmerhova střela od červené trefila clonícího poličského hráče. Balónek se od něj odrazil do Chlapíka, který zapsal branku. O minutu později s velkou dávkou štěstí vyrovnal Zeman. Jeho nahození šlo vedle branky, ale Novák si jej nešťastně srazil do branky. Netrvalo dlouho a Vaňo se podruhé dostal přes obránce do samostatného úniku z levého mantinelu. Nechytatelnou střelou vymetl víko pražské kasy. Kometa dobře bránila, přičemž se KOVO ještě muselo bránit v oslabení. To přesnou střelou potrestal Matěj Štefka.

Ohlasy po zápase:

SK Kometa Polička (trenér Pavel Štefka): „V neděli proti Kovu jsme výborně začali, a to byl základ úspěchu. Utkání bylo jinak velmi vyrovnané a mělo slušné tempo. Ceníme si hlavně toho, že i když soupeř ve třetí třetině se štěstím vyrovnal na 4:4, dokázali jsme tentokrát zachovat chladnou hlavu a dvěma góly strhnout výhru zpět na naši stranu.“


Západní divize

Sobota 1. dubna 2023

Pedagog nedal Ještěrům šanci

SK Pedagog České Budějovice – HBC Ještěři Ústí nad Labem 8:1 (3:1,5:0,0:0)

Střely na branku: 37:9, Vyloučení: 2:4, Přesilovky: 3:1, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 82

Branky a nahrávky: 4. Bárta O. (Neruda, Bárta A.), 8. Kovařík (Zelenka, Kvítek), 15. Nýdl (Neruda), 22. Bárta O. (Neruda, Bárta A.), 25. Bárta A., 27. Bárta A. (Neruda), 30. Bušta (Malecha, Nýdl), 30. Nýdl (Neruda) – 5. Koev (Vítko, Brhel)

Ještěři neměli proti Pedagogu svůj den. České Budějovice zase nechtěly nechat nic náhodě. Domácí se ujali tempa zápasu, což bylo vidět ve 4. minutě, když Ondrej Bárta otevřel skóre zápasu. Ústecký Koev rychle odpověděl vyrovnávací brankou, ale přesilová hra Pedagogu strhla misky vah na českobudějovickou stranu. Početní výhodu využil Kovařík. Ještěři se v 1. třetina navíc dopustili velké chyby, když si 19 vteřin před první sirénou nechali dát branku. Ve druhé části domácí Ještěry nepustili téměř z obranné pásma. Pedagog vstřelil pět branek, které rozhodly o vítězství Jihočechů. Třetí třetina byla bez branek.

Neděle 2. dubna 2023

Blatná neměla s Novým Strašecím žádný problém

TJ Blatná Datels – HBC Nové Strašecí 7:4 (0:1,4:0,3:3)

Střely na branku: 35:26, Vyloučení: 7:5, Přesilovky: 3:6, Využití: 0:0, Oslabení: 2:0, Diváků: 126

Branky a nahrávky: 19. Michálek (Vaníček), 24. Matějka, 24. Braun (Maňaska, Michálek), 29. Maňaska (Matějka), 40. Braun (Maňaska), 45. Maňaska (Michálek), 45. Braun (Fiala) – 6. Kmeť (Čadek), 38. Duchoň (Čadek), 41. Frolík (Kmeť, de Fin), 45. Kmeť (Frolík, Prokop

Paradoxně lépe na venkovním stadionu Blatné začali Středočeši, kteří hosty zaskočili a šli do brzkého vedení 0:1. Tento jednobrankový náskok hostům vydržel první třetinu. Na začátku Blatná vyrovnala, avšak se zdálo , že Nové Strašecí by mohlo jít ve druhé části zápasu do dalšího vedení, protože Blatná se musela bránit v oslabení. Místo toho, aby Bubáci tuto možnost využili, tak dvakrát ve stejné minutě a oslabení dvakrát inkasovali. Datlové tak po zásluze Matějky a Brauna šlo do vedení 3:1. Minutu a půl před druhou sirénou byl blatenský náskok již třígólový. V poslední periodě oba celky dobře bránily, avšak ve 38. minutě přišlo snížení z hole Duchoně. Braun však opět navýšil na 5:2. Bubáci v posledních 5 minutách stáhli náskok na 5:4, avšak Datlové vše zvládli a v posledních 15 vteřinách rozhodli o své výhře.

Kelti udolali Mečouny a jsou téměř v předkole play off

HBC Plzeň B – SK Kelti 2008 4:5 (1:1,3:2,0:2)

Střely na branku: 25:23, Vyloučení: 7:12, Přesilovky: 9:5, Využití: 2:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 59

Branky a nahrávky: 3. Štípek, 16. Kristl (Pavlíček, Pavlík), 19. Pavlečka (Pavlíček), 26. Pavlík (Kristl) – 7. Hrabár (Beneš, Horel), 18. Hrabár, 18. Hrabár (Kohout M.), 35. Beneš (Horel), 37. Horel (Taufer, Beneš)

Velká přestřelka se udála v plzeňské hale, kde Mečouni vyzvali souseda v tabulce, a to berounské Kelty. Domácí šli brzy po dobré akci Štípka do vedení. Plzeňané však poskytli hostům početní výhodu, v níž se přesnou střelou prosadil Hrabár. I v další fázi duelu byly přesilové hry důležité. Jednu z nich na počátku druhé periody využili i domácí hokejbalisté, kteří soupeři odskočili. Avšak i Kelti měli tuto možnost, a tu využil podruhé Hrabár. Tento borec hattrickem ve stejné minutě zajistil vedení pro Kelty. To nevydrželo dlouho, protože v 19. minutě bylo srovnáno. Plzeňané ve druhé části ještě využili další početní výhodu a vedli tak 4:3. Vše se rozhodlo v poslední třetiny, v níž Kelti dvakrát udeřili a brali tři body.

Ohlasy po zápase:

HBC Plzeň B (trenér Vít Čapek): „Měli jsme celkem povedený vstup do utkání. Ujali jsme se i vedení. Pak ale přišel zbytečný útočný faul a hosté srovnali. Tak, jak se nám na začátku jara dařily přesilové hry, tak teď to přehráváme a chceme vše dát pouze do prázdné branky. Chybí nám střelba ze střední vzdálenosti přes obránce. Ve hře je z naší strany moc kliček a přehrávání situací. Máme stále na čem pracovat, ale hlavně se musíme vrátit ke hře, která nás zdobila na začátku jarní části. Samo nikdy nic nepůjde.“

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): "Důležité utkání jsme zvládli, i když cesta k výhře byla hodně trnitá. Vlastními chybami jsme soupeři několikrát darovali vedení. Na konci druhé třetiny se zranil brankář Čapek, jemuž přejeme brzký návrat na hřiště. Nastoupivší Semera měl těžkou pozici. A přestože Čapka zastoupil velmi dobře, na dvě naše střely neměl z prostoru brankoviště nárok. V závěru jsme zbytečnými fauly vyzvali Plzeň ke srovnání a v infarktovém závěru, někdy i s notnou dávkou štěstí, ubránili hubené vedení. Tým si přesto zaslouží pochvalu, protože tohle byl jeden z mála vyrovnaných zápasů sezóny, který jsme zlomili ve svůj prospěch a jedná se o důležitou vzpruhu psychickou i bodovou před posledními třemi koly."

Vyrovnaný souboj trval až do třetí třetiny! Vlčí smečka rozhodla v závěru

SK Pedagog České Budějovice – Vlčí smečka Ústí nad Labem 3:7 (1:1,1:1,1:5)

Střely na branku: 30:27, Vyloučení: 7:2, Přesilovky: 1:7, Využití: 1:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 58

Branky a nahrávky: 11. Nýdl (Bárta A.), 29. Malecha (Bárta A., Nýdl), 33. Kovařík (Moser, Šimek) – 5. Faigl (Navarra, Michajličenko), 30. Navarra (Faigl, Grosse), 35. Grosse (Navarra, Faigl), 36. Faigl (Grosse, Navarra), 36. Tůma (Kapusta, Janák), 37. Navarra (Faigl, Grosse), 44. Navarra (Faigl, Michajličenko)

V neděli se v Českých Budějovicích odehrál perspektivní zápas, který musel bavit. Vyrovnanou bitvu otevřel Faigl z Vlčí smečky v 5. minutě, avšak vyrovnání na sebe nedalo čekat dlouho. V čase 10:04 vyrovnal Nýdl. Šachová partie trvala v bezgólovém stavu do závěru druhé periody, v níž přesilovku využil domácí Malecha. Hrubá chyba možná stála Pedagog zápas, protože domácí ještě ve druhé třetině o vedení přišli. V poslední třetině měli možnost přesilovky hosté. Tuto možnost zužitkoval Grosse a poté se s góly roztrhl pytel. Vlčí smečka v rámci dvou minut odskočila na rozdíl 3:6, na což Pedagog nedokázal reagovat. Hattrick do prázdné klece dovršil Navarra.

Ještěrům se forma nesešla ani proti Suchdolu

SK Suchdol nad Lužnicí – HBC Ještěři Ústí nad Labem 9:0 (5:0,1:0,3:0)

Střely na branku: 40:13, Vyloučení: 3:5, Přesilovky: 4:2, Využití: 1:0, Oslabení: 1:0, Diváků: 75

Branky a nahrávky: 3. Apfelthaler L. (Sládek), 4. Laurinc (Krejčí), 5. Tácha (Mátl, Pavlík), 13. Mašek, 14. Kalát (Pavlík, Mátl), 26. Apfelthaler (Dlugoš, Škarda), 42. Kalát (Laurinc, Pavlík), 43. Apfelthaler L. (Dlugoš), 44. Tácha (Mátl)

Suchdol vstoupil do zápasu bez respektu. Ve třetí, čtvrté a páté minutě skóroval a tříbrankový náskok byl pro Ještěry konečnou. V první třetině domácí přidali ještě dvě branky. Víceméně se hrálo na jednu branku, přičemž Suchdol ještě k tomu dobře bránil. Ve druhé třetině domácí hráči přidali dvě branky a v té poslední tři.

Kelti silou vůle přehráli Mečouny! Zdroj fotky: SK Kelti 2008.