1. liga

Tygři po úspěšném víkendu zaváhali! Západní divize už zná postupující do play off

Druhá nejvyšší hokejbalová soutěž pomalu končí svou základní část. Všechny celky pomalu ladí svou formu na play off, přičemž se ještě rozhoduje o důležitém umístění. Tygři si svou dobrou pozici neudrželi. Kelti a Plzeň naopak mají jistotu předkola! Podívejte se na výsledky posledních duelů.


Východní divize

Sobota 8. dubna 2023

Tygři se mohli udržet na druhé příčce! Ježci ukázali skvělý obrat!

HBC Tygři Mladá Boleslav – Ježci Heřmanův Městec 2:3 (2:0,0:1,0:2)

Střely na branku: 32:29, Vyloučení: 5:1, Přesilovky: 1:5, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 60

Branky a nahrávky: 3. Lhota T. (Lhota L.), 6. Lhota T. (Malina, Lhota L.) – 26. Macenauer, 32. Jošt (Škoda), 41. Macenauer (Hejl, Trojek)

Ježci v okleštěné sestavě vstoupili zápasu a výhře vstříc, když si rychle vytvořili 3 dobré šance, ale Hnátek vše zlikvidoval. Poté však udeřil Tomáš Lhota, přičemž o pár minut stejný hráč navyšoval na 2:0. Ale ani dvoubrankové manko Ježky nezaskočilo a ti měli dobré příležitosti. To se dá říct i o domácích, které mnohokrát zastavil Synek. Počátek prostřední periody byl pestrý na dobré zákony obou brankářů, ale Ježkům se podařilo přece jenom snížit, když se ze dvojité dorážky prosadil Macenauer. V úvodu třetí periody bylo vyrovnáno. Škoda našel po mantinelu volného Jošta, kterému nic nebránilo k vyběhnutí do kruhu pro vhazování a svou přesnou střelou vyrovnal stav zápasu. Tomáš Lhota mohl Tygrům navrátit vedení, ale v samostatném úniku neuspěl. Domácí hokejbalisté se následně dopustili tří faulů v krátkém časovém sledu, a dokonce se museli bránit v 3 proti 5. Toho využil hostující Macenauer. Tygři dobývali ježčí obranu, ta ale do konce zápasu neinkasovala.

Ohlasy po zápase:

Ježci Heřmanův Městec (asistent trenéra Lukáš Vajda): "Za tohle nemáme klukům co vytknout. Ba právě naopak, ukázali bojovný výkon s minimem chyb. Především fantastickým výkonem se předvedla hvězda utkání Lukáš Synek. Trpělivě jsme si došli pro tři body, a to je velmi důležité. Soupeře jsme především ve dvou třetinách nepustili do souvislejšího tlaku a byli jsme opticky aktivnější s množstvím šancí. Soupeři děkujeme za fér utkání a přejeme mnoho zdaru do dalších kol letošní sezóny."

Neděle 9. dubna 2023

Buldoci v litém boji proti KOVU ukořistili bod za remízu

TJ KOVO Praha – HBK Bulldogs Brno 4:3ss (0:2,2:0,1:1–0:0)

Střely na branku: 33:27, Vyloučení: 7:9, Přesilovky: 7:5, Využití: 2:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 57

Branky a nahrávky: 22. Fluxa (Kohút, Číž), 28. Šmerha (Adam, Kohút), 35. Fluxa (Číž, Ruda), 50. Adam (rozhodující nájezd) – 6. Vodvárka (Hudec), 8. Zimandl (Hudec), 44. Hudec (Vodvárka, Klíma).

Utkání začalo v mírném tempu, kdy se ani jeden celek nemohl dostat do vyložené šance. To však v 6. minutě změnil Vodvárka, který dobře obstřelil Šacha. Hosté se po necelých dvou minutách radovali znovu, když střelu Hudce dorazil Zimandl. KOVO se v první periodě ještě muselo bránit, ale početní výhody Buldoci promarnili. Ve druhé třetině se karta obrátila. KOVO do této fáze zápasu vlétlo a několik šancí musel likvidovat Sterenčák, ale ten kapituloval ve 22. minutě, kdy Fluxa dorážel střelu Kohúta. Buldoci se posléze bránili ve třech. V této přesilovce KOVO klasicky sehrálo přesilovku na Šmerhu, který trefil přesně. Ve třetí třetině bylo k vidění opět mnoho vyloučených. Poprvé do vedení šlo KOVO, když Čížova nahrávka vzduchem prošla až k volnému Fluxovi, který se rychle zorientoval a otočil skóre. Svou šanci ale využili i Buldoci, a to ve 44. minutě, kdy vyrovnal Hudec. Prodloužení bylo divoké, ale rozhodnout musely nájezdy, kdy nejšikovnější byl Petr Adam.

Bláznivá třetí třetina nahrála Pardubicím, ty však padly v poslední minutě

HBC Pardubice B – SK Kometa Polička 3:4 (0:0,0:2,3:2)

Střely na branku: 22:36, Vyloučení: 2:5, Přesilovky: 3:2, Využití: 3:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 25

Branky a nahrávky: 33. Dostál (Kunc), 34. Dostál (Bureš, Kunc), 35. Kunc (Bureš) – 27. Holec (Tobiáš V., Hejtmánek D.), 28. Tobiáš O. (Tobiáš J., Macháček), 40. Bláha (Kábrt), 44. Tobiáš O. (Tobiáš J.)

Zápas v Pardubicích nabídl v první třetině nabídl dobývání pardubické branky, kdy si domácí obrana nevedla špatně. Skvělý Smekal likvidoval střelecké pokusy i ložené šance hráčů Poličky a Pardubice se snažily svými kontry hrozit. Takto zápas probíhal až do druhé periody, kdy hráčům Pardubic začaly docházet síly. Kometa měla několik velkých šancí ve své přesilové hře, ale Smekla pokusy zlikvidoval. Avšak ve 27. minutě se schovanou střelou na teploměr prosadil Holec. O minutu později měl velkou šanci Tobiáš Ondřej, který osamocený stál před pardubickou brankou. Poprvé nedal, avšak napodruhé stejný akce vyšla a Kometa vedla 0:2. Ve třetí fázi zápasu však hosté neblaze chybovali, a to čtyřikrát. V čase 31:06 na trestnou lavici usedl Bláha, o minutu dle byl vyloučen Čerbák, ve 33. minutě Hejtmánek a v čase 33:35 Augustin. Kometa se tak dlouho bránila ve 3 proti 5. Domácí hokejbalisté ukázali, jak tuto početní výhodu umí zužitkovat. Dvakrát se trefil Dostál a jednou Kunc. Pardubice tak po minutě vedly 3:2. Kometa však hrála o tři body, které by ji nejhůře zajistili druhou příčku v tabulce po základní části. Hosté zvýšili svůj pohyb a dostávali se čím dál více do dobrých pozic. Ve 40. minutě vyrovnal Bláha prudkou střelou po vyhrané buly Kábrta. Minutu a půl před koncem baseballově dostal míček do pardubické branky O. Tobiáš, který dorazil padající balónek na brankovišti.

Ohlasy po zápase:

SK Kometa Polička (trenér Pavel Štefka): „Z Pardubic jsme si přivezli velmi důležité body. Bylo to dramatické utkání, domácí hráli na dvě pětky, ale velmi obětavě a my jsme skoro celé dvě třetiny hledali recept na jejich pozornou obranu a dobře chytajícího Smekala. Na konci druhé třetiny jsme konečně dvakrát prolomili domácí obranu a zdálo se, že jsme utkání rozhodli. To, co jsme předvedli v prvních 5 nebo 6 minutách třetí třetiny, jsem ale dlouho neviděl. Sérií nešťastných nebo nešikovných vyhození a zákroků domácí nepohrdli a předvedli, že přesilovku 5:3 zvládají skvěle a otočili výsledek na 3:2. Naštěstí jsme měli dost sil na konečný obrat a body jsme si nakonec vybojovali zpět.“


Západní divize

Neděle 2. dubna 2023

Suchdol vybojoval v Blatné 2 body po nájezdech!

TJ Blatná Datels – SK Suchdol nad Lužnicí 3:4ss (1:0,1:2,1:1–0:0)

Střely na branku: 39:30, Vyloučení: 8:9, Přesilovky: 7:8, Využití: 2:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 155

Branky a nahrávky: 13. Braun (Michálek), 19. Braun (Michálek), 43. Maňaska (Michálek, Vaníček) – 16. Tácha (Laurinc, Mátl), 22. Tácha (Mátl, Kalát), 45. Apfelthaler (Mátl, Laurinc), 50 Kalát (Rozhodující nájezd)

V tomto utkání svedli boj dva první celky, přičemž Blatná je na prvním místě a Suchdol na druhém. Čekal se tuhý boj plný šancí, což potvrdilo prvních 12 minut. Velkou roli hráli přesilové hry. Tu ve 13. minutě využil domácí Braun a Datli šli do kabin s náskokem. Suchdol zase v početní výhodě začínal prostřední dějství. V této možnosti se trefil Tácha. O několik chvil později přesilovku Blatné znovu žužitkoval Braun. Hostující hráči ale dokázali vyrovnat. Vyrovnaný souboj se táhl až do posledních minut, když Blatnou k výhře posunul Maňaska. Suchdol našel odpověď v čase 44:15 v přesilové hře. Prodloužení nerozhodlo a v nájezdech byl nejlepší Kalát.

Nové Strašecí sahalo po skalpu Vlčí smečky! Ta v poslední části zabrala

HBC Nové Strašecí – Vlčí smečka Ústí nad Labem 6:8 (0:1,3:1,3:6)

Střely na branku: 48:31, Vyloučení: 8:6, Přesilovky: 6:8, Využití: 3:3, Oslabení: 0:0, Diváků: 64

Branky a nahrávky: 17. Javůrek (Lev L., Frolík), 25. Javůrek, 27. Javůrek (Lev L., Kmeť), 32. Prokop (Lev L., Javůrek), 39. Kmeť, 40. Prokop (de Fin, Javůrek) – 10. Baxa (Tůma, Gottfried), 23. Tůma (Poláček, Baxa), 33. Grosse (Poláček, Tůma), 39. Gottfried (Zákon), 40. Baxa (Poláček, Tůma), 43. Poláček (Gottfried, Baxa), 44. Škurla (Grosse), 44. Baxa (Poláček)

V zápase hrálo Nové Strašecí o důležité body, které by je teoreticky posunuly k play off. Zápas začal v solidním tempu, kdy Bubáci měli více ze hry, ale střelecky promluvil pouze Baxa z Vlčí smečky. Z úvodu druhé periody střelou od modré čáry vyrovnal Javůrek, avšak hosté ve 23. minutě opět odskočili. Poté střelec první branky zkompletoval hattrick a poslal dvěma góly Nové Strašecí do vedení. Ve třetí třetině vypadal stav zápasu pro domácí ještě lépe, protože Prokop využil přesilovou hru. Početní výhodu však zužitkoval i hostující Grosse. Kmeť ale 6 minut před koncem zápasu poslal Nové Strašecí do vedení 5:3. Snaha Vlčí smečce vynesla vyrovnání. Nové Strašecí se ale ve 40. minutě radovalo ještě z vedení. Vlčí smečka ale ještě více zabrala a v posledních 3 minutách získala tři body na svou stranu. Tři rychlé góly zařídil Poláček, Škurla a Baxa, který dovršil hattrick.

Pedagog ve střeleckém zápasu nestačil na Mečouny

HBC Plzeň B – SK Pedagog České Budějovice 7:5 (1:2,0:1,6:2)

Střely na branku: 34:16, Vyloučení: 4:9, Přesilovky: 8:3, Využití: 3:1, Oslabení: 1:0, Diváků: 50

Branky a nahrávky: 12. Kopal (Slezák), 35. Matoušek (Pavlíček, Poláček), 37. Reiser (Kristl), 38. Kristl (Pavlíček, Zíka), 42. Pavlíček, 44. Matoušek (Pavlík, Smeták), 45. Pavlíček – 5. Kovářík (Kovařík), 7. Malecha (Bárta A., Bárta O.), 28. Bárta O. (Bárta A., Zelenka), 37. Šimek (Talíř, Bušta), 38. Malecha (Bárta A.)

České Budějovice začaly zápas v Plzni více než dobře. Zkušeně využily dvě příležitosti v první třetině a po 7 minutách vedly 0:2. Avšak Mečouni v čase 11:23 snížili z hole Kopala. Zápas se ve druhé periodě řídil tempem Jihočechů, kteří dokázali využít přesilovou hru a vedli 3:1. V poslední třetině však nastalo tornádo, které rozpohybovalo vývoj utkání. Plzeňský Matoušek nejdříve snižoval na 2:3 z přesilové hry a Reiser následně vyrovnal na 3:3. Ale ve 36. minutě Plzeň o vedení opět přišla, a dokonce prohrávala o dvě branky. Kristl vykřesal naději svým snížením na 4:5. Poté se České Budějovice musely bránit v oslabení, ve kterém inkasovali ve 42. a 44. minutě. To znamenalo pro Plzeň obrat, který potvrdil Pavlíček gólem do prázdné branky.

Ohlasy po zápase:

HBC Plzeň B (trenér Vít Čapek): „Zápas byl pro nás při vyrovnanosti tabulky poměrně důležitý pro postup do předkola play off. Poměrně brzo jsme inkasovali laciný gól, za chvilku soupeř přidal druhou branku. Nám se hra moc nedařila, nebyli jsme důrazní v předbrankovém prostoru. Naději pro nás vykřesal Kopal, když snížil na 1:2. Obraz hry se nezměnil ani v druhé třetině, naráželi jsme na obětavě a důrazně hrajícího soupeře, kde v jeho řadách bylo několik hráčů s extraligovými zkušenostmi a tam se projevovala jeho kvalita a dobře chytající Davídek. Ještě k tomu jsme darovali soupeři přesilovou hru, kterou hosté po skvělé souhře využili 1:3. Po malé bouřce v šatně přišel do třetí třetiny jiný tým, rázem bylo plné hřiště, podařilo se nám v rychlém sledu vyrovnat na 3:3, ale přišly dvě hrubky a bylo to 3:5… Zde ukázali hráči charakter, vůli po vítězství a vyrovnali na 5:5. Dvě minuty před koncem využil přesilovku Matoušek 6:5 a poprvé jsme v zápase vedli, do prázdné branky pečetil Pavlíček 7:5. Poslední třetinu jsme vyhráli 6:2 a to se jen tak nevidí. Hráči zaslouží pochvalu za bojovnost a gratulaci k výhře.“

Kelti si vystřelili proti Ještěrům postup do předkola! Ústečané odolávali dlouho

SK Kelti 2008 – HBC Ještěři Ústí nad Labem 8:5 (2:2,3:2,3:1)

Střely na branku: 36:18, Vyloučení: 3:2, Přesilovky: 2:2, Využití: 2:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 65

Branky a nahrávky: 6. Hrabár (Maršoun, Taufer), 12. Hrabár (Taufer, Beneš), 20. Kovárník (Taufer, Hrabár), 28. Krbec (Hrabár), 29. Kovárník (Taufer, Hrabár), 39. Kovárník (Taufer, Beneš), 43. Hrabár, 45. Kohout Martin - 9. Tůma (Haas, Brož), 12. Schwarzjirg, 19. Jirkovský (Schwarzjirg), 24. Koev (Brož, Kučera), 43. Tomáš (Koev, Brož)

Kelti hráli o předkolo play off, což ukázal Hrabár, když Kelty poslal do vedení. Hosté ale v boji s Kelty neměli co ztratit, a tak přišlo vyrovnání z přesilové hry a ve 12. minutě Ještěři vedli 1:2. Jiří Hrabár však svým úsilím ještě v první části vyrovnal. Ústečané na začátku druhé periody využili svou možnost, avšak vedení jim vydrželo pouze do 20. minuty. O 3 minuty později na tabuli svítil stav 3:4. Krbec za Kelty ale vyrovnal a Kovárník je poslal do úzkého vedení. Kelti v poslední třetině zabrali a třemi góly rozhodli o třech bodech.

Ohlasy po zápase:

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): "Z utkání máme asi všichni smíšené pocity. Půl zápasu jsme odehráli na 50 %, zbytek tak na 75 %, přesto to na soupeře, kterého jsme chtěli "sfouknout", stačilo a díky prohře Nového Strašecí jsme mohli slavit postup do play off, což byl jeden z cílů pro jaro. Jenže... Zápas jsme si prostě zbytečně komplikovali až do samého závěru. Situace jsme neřešili tak, jak bychom chtěli, a zároveň jsme soupeře vyloženě vybízeli k tomu, aby utkání dramatizoval. To, že jsme byli tím aktivnějším celkem, nám nakonec tři body vyneslo, ale pro příště by to chtělo trošku jiný výkon už od samého začátku zápasu."

Nové Strašecí přišlo o možnost postupu do play off. Kelti splnili jarní cíl a před kolo 1. Ligy si zahrají. Zdroj fotky: SK Kelti 2008.