1. liga

Ježci nezaváhali a udrželi se v boji o první místo! Kelti přehráli venku Vlčí smečku

Poslední kolo druhé nejvyšší soutěže nabídlo celkem 6 duelů, přičemž dva z nich se odehrály ve východních Čechách a zbytek v Západní divizi. Ježci uspěli proti Pardubicím, čímž se udrželi v boji o první příčku! Na západě bylo hned několik zajímavých výsledků!


Východní divize

Neděle 16. dubna 2023

Tygři se mohli udržet na druhé příčce! Ježci ukázali skvělý obrat!

HBC Pardubice B – Ježci Heřmanův Městec 2:5 (1:2,0:1,1:2)

Střely na branku: 23:39, Vyloučení: 5:4, Přesilovky: 2:3, Využití: 1:3, Oslabení: 0:0, Diváků: 45

Branky a nahrávky: 3. Deml (Kohoutek, Kunc), 32. Bureš (Mach) – 1. Macenauer (Hudec, Böhm), 15. Böhm (Macenauer, Hejl), 23. Hejl (Menc, Hudec), 40. Hudec (Macenauer, Hejl), 40. Novelinka (Pilař)

Zápas začal zhurta, když Dominik Macenauer první střelou rozvlnil síť a Ježci vedli 0:1. Ježci tlačili na branku Pardubice dále, ale Tomáš Pilař v samostatném úniku selhal. Domácí ale dostali možnost přesilové hry, kterou ve třetí minutě zužitkoval Deml. Poté se hrálo opět spíš na pardubické půlce, z čehož Ježci vytěžili úzké vedení. To zajistil v početní výhodě na brankovišti Böhm. Po přestávce domácí hokejbalisté sebrali všechny síly a vrhli se do útoku, avšak jejich nátlak gól nepřinesl. Naopak Ježci trestali v přesilovce, v níž vše prostřelil Hejl. Na začátku třetí periody se Pardubice dočkaly. Dvakrát dorážel Bureš a skóre se měnilo. Pardubice zůstaly v tlaku, přičemž Synek musel z hostující klece kvůli zranění. Ježci si tři body pojistili ve 40. minutě, když se dvakrát trefili.

Ohlasy po zápase:

Ježci Heřmanův Městec (asistent trenéra Lukáš Vajda): "Zápas to byl nesmírně těžký, protože poslední krok je nejhorší. Kluci to však před fantastickým publikem zvládli na jedničku a nedovolili drama do poslední chvíle. Velké pozitivum vnímám v podobě využitých přesilovek, které nás na jaře celkem trápily. V tomto směru se však můžeme opřít o duo Macenauer a Hudec, kteří plní roli lídrů zatím na jedničku. Teď si můžeme zahrát zápas o prvenství s Poličkou a následně pak máme možnost oddychu, což se před play-off hodí. Soupeři děkujeme za pěkný hokejbal."

KOVO si na Moravanech ze Zlína smlslo

TJ KOVO Praha – HBC Malenovice 9:1 (3:0,3:0,3:1)

Střely na branku: 47:13, Vyloučení: 1:2, Přesilovky: 2:1, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 23

Branky a nahrávky: 7. Šmerha (Lachman, Kejdana), 10. Terč (Kohút, Lachman), 12. Kohút (Lachman), 16. Kejdana (Kyclt, Tichý), 27. Kohút (Číž, Terč), 27. Krištof (Vršecký, Votýpka), 33. Ježek (Votýpka, Zeman Michal), 35. Kern (Šmerha), 45. Ježek (Vršecký) – 39. Nohál (Foltýn)

KOVO se zpočátku spíše rozehřívalo, ale Čamlící po dlouhé cestě vydrželi vzdorovat pouze 7 minut. Po tomto čase skóroval Šmerha a dva další góly v první třetině na sebe nenechaly čekat. Po přestávce navyšoval na 4:0 Kejdana a ve 27. minutě bylo skóre již 6:0 a zápas byl rozhodnut. Pražané ale v tempu pokračovali a celkové skóre se zastavilo na konečných 9:1.


Západní divize

Neděle 16. dubna 2023

Nové Strašecí na ústecké Ještěry nestačilo potřetí

HBC Ještěři Ústí nad Labem – HBC Nové Strašecí 5:2 (2:1,3:1,0:0)

Střely na branku: 34:48, Vyloučení: 2:2, Přesilovky: 2:2, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 20

Branky a nahrávky: 8. Jirkovský (Stupka), 8. Koev (Schwarzjirg), 17. Rechtorik, 20. Tomáš (Stupka, Gottfried), 22. Koev (Schwarzjirg, Stupka) – 5. Javůrek (de Fin), 26. Patera (Duchoň O., Samšuk)

Souboj na chvostu tabulky nabídnul zajímavý start zápasu, v němž šli Bubáci do vedení po Javůrkově trefě do horního rohu. Nové Strašecí si však nepohlídalo 8. minutu, v níž dvakrát smolně inkasovalo. Ještěři své vedení 2:1 navýšili ve druhé periodě, a to třikrát. Z přesilové hry se trefil Tomáš a z úniků se povedlo skórovat Rechtorikovi a Koevovi. Ve 26. minutě Nové Strašecí snížilo, ale třetí třetinu si domácí pohlídali.

Blatná proti Pedagogu neměla problém

SK Pedagog České Budějovice – TJ Blatná Datels 1:5 (0:2,1:1,0:2)

Střely na branku: 20:30, Vyloučení: 4:4, Přesilovky: 3:3, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 110

Branky a nahrávky: 18. Bušta (Talíř) – 11. Braun (Maňaska), 15. Maňaska (Braun, Michálek), 22. Maňaska (Tabášek), 32. Červenka (Fiala, Matějka), 35. Braun (Maňaska, Fiala)

V první třetině byl vidět více favorit zápasu z Blatné, který svoje tempo neustále zvyšoval. To se projevilo v 11. minutě, kdy přesilovou hru zužitkoval Braun. Necelou minutu před koncem první části duelu navyšoval na 0:2 Maňaska. Domácím hráčům se povedl start do druhé periody, v níž Bušta snižoval, ale po čtyři minuty déle v čase 21:21 Blatná vedla již 1:3. Zápas se přehoupl do třetí třetiny, kterou 0:2 ovládli hosté, čímž si zajistili výhru 1:5.

Plzeň v Suchdole vyhořela

SK Suchdol nad Lužnicí – HBC Plzeň B 5:0 (3:0,1:0,1:0)

Střely na branku: 41:20, Vyloučení: 5:4, Přesilovky: 4:5, Využití: 1:0, Oslabení: 1:0, Diváků: 117

Branky a nahrávky: 10. Laurinc (Kalát, Mátl), 12. Apfelthaler L. (Sup, Sládek), 13. Kalát (Laurinc, Mátl), 30. Laurinc (Blafka), 36. Tácha (Kalát, Laurinc)

Jihočeši si vývoj celého zápasu hlídali od samého začátku zápas, v němž měli vzrůstající tlak na plzeňskou branku. Mečouni se víceméně bránili, což se projevilo v 10., 12. a 13. minutě. Skóre otevřel Laurinc dobrou střelou v přesilové hře, ruku k dílu následně přiložil Apfelthaler a Kalát po svých gólech. Plzeň ani ve druhém dějství nenašla recept na jihočeského brankáře, a tak Suchdol trestal v poslední minutě druhé třetiny. Laurinc se v oslabení dostal do velké šance a nezaváhal. V poslední třetině měli domácí vše pod kontrolou, přičemž přidali ještě jednu branku na 5:0.

Ohlasy po zápase:

HBC Plzeň B (trenér Vít Čapek): „Zápas se nám vůbec nepovedl, a tak není co hodnotit. Pro úspěch v zápase jsme neudělali vůbec nic, a tak jsme po zásluze prohráli."

Favorit z Vlčí smečky ztratil body proti Keltům

Vlčí smečka Ústí nad Labem – SK Kelti 2008 2:4 (2:1,0:1,0:2)

Střely na branku: 20:31, Vyloučení: 5:4, Přesilovky: 3:4, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 47

Branky a nahrávky: 9. Baxa (Tůma), 15. Zákon (Faigl, Poláček) – 10. Procházka (Váca, Urban), 30. Vozdecký (Kohout Marek, Krbec), 39. Beneš (Taufer), 45. Kovárník

Favoritem zápasu byla jasně Vlčí smečka, která využila v první třetině vlažného startu Keltů. Vlčí smečku do vedení poslal Baxa, ale berounskému Procházkovi se podařilo rychle vyrovnat. Zákon však v poslední minutě prvního dějství poslal Vlčí smečku do vedení. Po přestávce se Kelti vzchopili a přidali na pohybu a důrazu, což Vlčí smečce nesvědčilo. Otěže zápasu přešli na stranu Keltů, kteří v prostředí periodě vyrovnali. Vyrovnaný stav vydržel do 39. minutě, v níž dal vítěznou branku Beneš. Kelti vše poctivě ubránili a gólem do prázdné klece slavili 3 body.

Ohlasy po zápase:

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): "S Vlčí Smečkou jsme sice v první třetině nehráli úplně dobré utkání, ale od druhé patnáctiminutovky jsme soupeře v podstatě nepustili do hry. Otočili jsme stav a na konci si vedení podrželi. Ukázali jsme, že i se silným celkem se díky dobrému pohybu a důrazu dá sehrát vítězné utkání a potvrdili, že náš jarní výkonnostní vzestup není náhoda."

Ještěři po loňském čtvrtfinále 1. Ligy v této sezóně vyhořeli. Už určitě skončí poslední, i když v tomto kole porazili Nové Strašecí. Zdroj fotky: HBC Nové Strašecí.