1. liga

Základní část 1. Ligy skončila! Kometa uhájila prvenství! Kelti mají na play off formu!

Základní část druhé nejvyšší soutěže v Česku skončila! Ve východních Čechách se hrálo o první místo, které po loňském triumfu v základní části obhájila poličská Kometa! Malenovice uhájily předkolo! V Západní divizi bylo mnoho přestřelek. Kelti potvrdili svou jarní formu!


Východní divize

Neděle 23. dubna 2023

Buldoci dohnali ztrátu proti Čamlíkům v posledních 5 minutách! Ti stejně vyhráli

HBK Bulldogs Brno – HBC Malenovice 2:3ss (0:1,0:1,2:0 – 0:0)

Střely na branku: 38:29, Vyloučení: 7:12, Přesilovky: 8:4, Využití: 2:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 25

Branky a nahrávky: 42. Emmer (Hudec, Vodvárka), 44. Zemen (Hudec, Emmer) – 11. Hradil O. (Lečbych), 30. Medřický (Brázil M., Brázdil J.), 50. Nohál

Zápas v moravské metropoli byl od počátku vyostřený a velmi tvrdý. Na tento typ hry jak Buldoci, tak Čamlíci sází. A proto nebyla nouze o vyloučené a přesilové hry. Buldoci měli v první třetině navrch, ale malenovický brankář se činil. Naopak hostující Hradil využil svou příležitost a otevřel skóre zápasu. Vedení 0:1 trvalo od 11. minut až do závěru druhé periody, v níž se domácí bránili v oslabení. Jedenáct vteřin před koncem druhého dějství poslal Čamlíky do vedení o dvě branky Medřický. Ve třetí třetině Buldoci vrhli síly do útoku, avšak malenovická obrana držela až do posledním tří minut zápasu. V těchto chvílích se Čamlíci bránili ve třech, přičemž možností Emmer nepohrdnul. Trvající přesilová hra Brna opět skončila brankou a bylo vyrovnáno. V prodloužení se nic nestalo, avšak padalo mnoho trestů za pěstní šarvátky. O bonusovém bodu pro hosty rozhodl svým nájezdem Nohál.

Tygři hladce porazili Pardubice!

HBC Tygři Mladá Boleslav – HBC Pardubice B 4:0 (1:0,2:0,1:0)

Střely na branku: 39:28, Vyloučení: 7:4, Přesilovky: 1:4, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 50

Branky a nahrávky: 7. Číhala (Suchánek), 25. Lhota T. (Lhota L., Langer), 30. Lhota L. (Izaj), 45. Langer (Lhota T., Lhota L.)

Favorit zápasu nenechal nic náhodě a již od prvních minut na Východočechy zatlačil. Ti v čase 6:51 prohrávali 1:0 po trefě Číhaly. Poté se hra ustálila, ale Tygři měli větší herní převahu. Pardubice také hrozily, ale naopak se ve druhé části dvakrát radovali domácí po gólech Tomáše a Lukáše Lhoty. Poslední třetina byla spíše formální. V ní Tygři drželi svůj náskok a deset vteřin před koncem přidali ještě jeden gól.

Ježci v poličské kleci! Kometa v souboji o 1. místo dala 12 branek

Ježci Heřmanův Městec – SK Kometa Polička (0:3,0:6,1:3)

Střely na branku: 26:32, Vyloučení: 1:2, Přesilovky: 2:0, Využití: 0:0, Oslabení: 0:1, Diváků: 150

Branky a nahrávky: 32. Pilař T. – 3. Tobiáš V. (Holec, Augustin), 7. Havlík L., 9. Štefka M. (Štefka F.), 16. Geba (Štefka M., Tobiáš O.), 19. Hejtmánek J. (Havlík L.), 19. Tobiáš J. (Havlík L.), 22. Holec (Kantor), 28. Geba (Štefka F.), 29. Hejtmánek J. (Hejtmánek D.), 32. Hejtmánek J., 33. Tobiáš J. (Havlík A., Šupík), 45. Havlík L. (Tobiáš O.)

Souboje poličské Komety a Ježků z Heřmanova Městce mají vždy náboj. Tentokrát tomu nebylo jinak, protože se v tomto zápase hrálo o celkové první místo v základní části. Kometa přijela v dobré sestavě, totéž se dalo říct o domácích, kteří chtěli dosáhnout na cennou trofej za první místo v základní části. Poličská Kometa do zápasu vlétla s lehkostí a téměř celá první třetina se hrála v domácím obranném pásmu. Skóre otevřel po důrazné dorážce Vojtěch Tobiáš. O čtyři minuty později špatnou rozehrávku zachytil Ladislav Havlík, který využil svého prostoru. Od modré se napřáhl a Novelinku prostřelil. Kometa v tlaku pokračovala v 9. minutě se radoval ze třetí branky. Filip Štefka lišácky vyhrál buly v útočném pásmu dopředu a poté pasem našel do prázdné branky svého bratra Matěje Štefku. Ježci do konce první třetiny srovnali krok, ten ale ve druhé periodě opět ztratili. V čase 15:27 v útočném pásmu Komety rotoval Ondřej Tobiáš a Matějem Štefkou, jehož pas prošel až k červené čáře, kde Novelinku vyzkoušel Geba. Jeho střela zaplula do levé šibenice. Další rychlý gól přidal Josef Hejtmánek střelou pod vyrážečku, kterou si Novelinka za rámeček nedal a střídal. Do branky Ježků vstoupil Robin Padyšák. Na něj nečekalo nic lehkého, protože ve stejné minutě inkasoval po dorážce Jiřího Tobiáše. O tři minuty později skvělý protiútok sehrál Holec s Kantorem. Tito dva hráči běželi 2 na 1, přičemž Kantor poslal kolmici přes celé pásmo a Holec z těžké pozice trefil odkrytou klec. Trenér Ježků Mlejnek si vzal ve druhé části oddechový čas, který domácím hráčům pomohl, ti mezi 22. a 28. minuto srovnali tempo, avšak Kometa hrála dál. Ve 28. minutě Ježci prohrávali 0:8, kdy F. Štefka vyhrál buly obránce na ose hřiště, ten vše před sebou propálil. Druhou třetinu druhou brankou uzavřel Josef Hejtmánek, který oběhl branku a procedil balónek mezi betony Padyšáka. Ten si také vybral svůj slabší moment v úvodu poslední třetiny, kdy hattrick dovršil J. Hejtmánek. Ten vyhodil balónek lobem přes celé hřiště na ježčí branku. Před Padyšákem se míček odrazil od země, přičemž mu propadl za záda. Frustrovaný Macenauer po tomto smolném gólu dostal osobní trest 10 minut za nesportovní chování. Poté sólo převedl Tomáš Pilař, který se protáhl podél levého mantinelu před Šupíka a zasunul ke vzdálenější tyči. Michal Šupík však tomto zápase ukázal svou zkušenost a všechny ložené šance domácích likvidoval. Dokonce připsal asistenci u 11. trefy Poličky, kterou zajistil Jiří Tobiáš. Poté se hry vyrovnala a déšť ztížil podmínky pro oba celky. Ježci mohli měli mnoho možností ke snížení, běželi dokonce ve dvou hráčích sami na Šupíka, ten šanci vychytal. V poslední minutě ještě do útoku vyrazil O. Tobiáš s L. Havlíkem, kteří v oslabení přidali 12. gól. Ježci tak v souboji o prvenství prohráli proti Kometě 1:12. Poličtí borci brali druhý rok za sebou pohár za vítězství v základní části ve Východní divizi 1. Ligy, Ježci dostali od svých fanoušků dort za dobré výkony v základní části.

Ohlasy po zápase:

SK Kometa Polička (trenér Pavel Štefka): „Utkání bylo důležité, ale my jsme si cíl už splnili přímým postupem do čtvrtfinále, a tak jsme hráli s čistou hlavou. Náš výkon byl od první třetiny zodpovědný a soustředěný. Tentokrát jsme hráli opravdu hodně dobře, byli jsme v pohybu a nezbavovali se míčků zbytečně. Když jsme udělali chybu, tak ji napravoval ne jeden, ale všech pět hráčů. Prostě tak, jak se má hrát. Soupeř si naopak vybral slabší zápas. Výsledek vůbec nepřeceňujeme. Ale výkon, který jsme podali, bychom rádi zopakovali v každém dalším zápase.“

SK Kometa Polička opanovala základní část 1. Ligy ve Východní divizi druhý rok za sebou. Autor fotky: Roman Nedbal.


Západní divize

Neděle 23. dubna 2023

Suchdol upevnil svou pozici! Pedagog sedmkrát inkasoval

SK Suchdol nad Lužnicí – SK Pedagog České Budějovice 7:2 (3:0,3:1,1:1)

Střely na branku: 38:23, Vyloučení: 4:4, Přesilovky: 3:3, Využití: 1:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 107

Branky a nahrávky: 6. Kalát (Pavlík, Mátl), 14. Pavlík (Tácha, Mátl), 15. Mašek (Dlugoš), 16. Blafka (Laurinc, Tácha), 17. Štěpánek (Dlugoš, Císař), 24. Pavlík (Uhlíř), 38. Laurinc(Tácha, Kalát) – 22. Bárta A. (Bárta O., Zelenka), 35. Moser

Jihočeský souboj odstartoval domácí tým ze Suchdola, který nechtěl nechat nic náhodě. To se projevilo v 6. minutě, kdy rychlou souhru zakončoval Kalát. Domácí zvyšovali tlak, což se projevilo na konci první třetiny, kdy odskočili na rozdíl tří branek. Chuť do hry vynesla domácím hokejbalistům na úvod druhé periody dvě branky. Blafka využil přesilovou hru a Štěpánek dal gól na 5:0. Následně přišlo českobudějovické snížení, ale Pavlík okamžitě přidal šestý gól Suchdolu. Poslední třetinu si Suchdol vše pohlídal, i když Moser využil přesilovou hru.

Divoký start zápasu vyšel lépe Blatné! Ta poté excelovala

TJ Blatná Datels – HBC Plzeň B 8:4 (3:2,4:2,1:0)

Střely na branku: 42:31, Vyloučení: 7:3, Přesilovky: 1:6, Využití: 1:3, Oslabení: 0:0, Diváků: 267

Branky a nahrávky: 3. Braun (Maňaska, Sýbek), 5. Braun (Tkadlec, Koubek), 11. Braun (Maňaska, Tabášek), 16. Tabášek (Braun, Michálek), 23. Šíp (Vaníček, Vinter), 25. Vaníček (Braun, Šíp), 30. Michálek (Vinter, Tabášek), 37. Vaníček (Slezák, Michálek) – 3. Beran (Král, Němčák), 4. Poláček (Pavlíček), 17. Pavlíček (Poláček, Pavlík), 26. Slezák (Deja, Smeták)

Mečouni přijeli do Blatné v dobrém rozpoložení, což ukázala rychlá branka Berana. Na tu však reagoval pohotově Braun. Blatenští hokejbalisté však poté dvakrát faulovali a Plzeň využila přesilovou hru 3 na 5. Po vyrovnání počtu hráčů se do zápasu druhým gólem zapsal Braun, který v 11. minutě dokončil hattrick. Blatná tak po první periodě vedla 3:2. Mečouni zaspali první 7 vteřin druhé periody a prohrávali již o 2 branky, ale následně snížili z přesilovky. Postupem času domácí navýšili svůj náskok na 7:4. V poslední třetina Blatná v poklidu dovedla zápas do vítězného konce, když přidala ještě jednu branku.

Kelti mají formu! Před play off porazili Nové Strašecí

SK Kelti 2008 – HBC Nové Strašecí 5:2 (2:1,0:0,3:1)

Střely na branku: 33:14, Vyloučení: 0:6, Přesilovky: 5:0, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 77

Branky a nahrávky: 3. Hrabár (Taufer, Maršoun), 11. Taufer (Hrabár), 35. Janošek (Kovárník, Kohout Marek), 37. Beneš (Taufer, Hrabár), 43. Maršoun (Hrabár, Kohout Martin) - 4. Javůrek (Samšuk), 33. Frolík (Kmeť)

Kelti cítili možnost začínat předkolo na domácím stadioně, a to se jim od prvních minut dařilo. V čase 2:35 otevřel skóre Hrabár, i když hostující Javůrek rychle vyrovnal. Kelti na svého soka tlačili, z čehož padl v 1. třetině ještě jeden jejich gól. Keltům se v prostředním dějství nedařilo proměňovat své šance, a tak rozhodla poslední perioda. V níž Frolík vyrovnal, ale branky Janoška, Beneše a Maršouna potvrdili výhru Berouna. Pedagog ztratil body na jihu Čech a Beroun jej tak předstihl díky výhře na svém hřišti.

Ohlasy po zápase:

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): "Derby jsme chtěli zvládnout s plným bodovým ziskem, protože jsme cítili šanci, že nadstavbu play off můžeme začínat doma. A vyhrát se nakonec povedlo, když jsme velmi odevzdaného soupeře téměř nepouštěli do našeho pásma. Přesto Strašecí zvládlo vstřelit dvě branky, kterými byl stav na začátku třetí části srovnán. Ve zbytku utkání jsme ale dokázali zužitkovat dvě nabídnuté početní výhody a zaslouženě vyhráli. Tým už poněkolikáté za sebou ukázal, že na rozdíl od podzimní části, zvládá klíčové okamžiky zápasu a dokáže zatáhnout za záchrannou brzdu včas. Splnili jsme tak další dílčí cíl této sezóny a můžeme se těšit na víkendový souboj s Pedagogem České Budějovice."

Vlčí smečka brala body, avšak na přímý postup to nestačilo

Vlčí smečka Ústí nad Labem – HBC Ještěři Ústí nad Labem 7:3 (1:1,2:1,4:1)

Střely na branku: 32:21, Vyloučení: 2:1, Přesilovky: 2:1, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 48

Branky a nahrávky: 4. Gottfried (Zdvořáček, Grosse), 19. Navarra (Faigl), 20. Gottfried (Tůma, Baxa), 31. Zajan (Faigl), 35. Grosse (Faigl, Trončinský), 38. Baxa (Tůma, Navarra), 45. Tůma (Baxa, Zajan) – 3. Koev (Tlapa), 16. Vítko (Koev, Kučera), 44. Pechy (Kučera)

Ústecké derby bylo zajímavé od prvních minut, kdy nečekaně skóre otevřeli Ještěři. Vlčí smečce však dlouho netrvalo vyrovnat. První třetina byla i nadále vyrovnaná, skóre se měnilo až v prostřední periodě. V ní šli Ještěři do vedení 1:2, ale Navarra a Gottfried zajistili skóre 3:2 ve prospěch Vlčí smečky. Poslední třetina patřila jasně domácím hokejbalistům, kteří přidali čtyři branky a ještě zvítězili.

TJ Blatná Datels po přechodu z 2. Ligy do druhé nejvyšší soutěže vybojovala prvenství v základní části 1. Ligy v Západní divizi. Zdroj fotky: TJ Blatná Datels.