1. liga

Zrádné předkolo 1. Ligy: Na Tygry nečeká nic jednoduchého! Vlčí smečka je proti Plzni favoritem!

Po posledních zápasech 1. Ligy v základní části se rozhodlo o tom, kdo bude muset o místo ve čtvrtfinále bojovat v předkole. Na programu tohoto víkendu jsou čtyři série hrané na 2 vítězné zápasy! V předkole jsou může stát cokoliv! Favorité jsou dáni, ale budou tak dominantní? Podrobnosti níže.

Divize Východ – Tygry to bude proti Čamlíkům bolet! Pomůžou Brnu zkušenosti, nebo zavelí pražské komando?

HBC Tygři Mladá Boleslav vs. HBC Malenovice

V půlce jarní části to vypadalo, že Tygři půjdou do play off přímou cestou, avšak to by to nebyl hokejbal, kdyby sebou nepřinesl zvrat. Mladá Boleslav nakonec skončila s 32 body (60:54) na třetí příčce, přičemž její soupeř ze Zlína na 6. pozici se 17 body (44:107). Co od této série na 2 vítězné zápasy očekávat? Stát se může opravdu cokoliv, i když statistiky hrají ve prospěch Tygrů. Ti s Čamlíky na domácí půdě neměli problém (6:2). Ve venkovním prostředí Tygři jednou vyhráli (2:4) a jednou prohráli (4:3). Čamlíci moc dobře ví, jaká hra na soupeře platí. V předkole o účast ve čtvrtfinále ještě zabojují a na Mladou Boleslav přitvrdí! Menší výhodou pro Tygry budou přesilové hry, které podle procent mají lepší než Malenovice. V základní části využili 17,54 % přesilovek, přičemž nemají problém bránit svá oslabení (84.85 %). To Čamlíci říct nemohou, protože ve 28,92 % v početní nevýhodě inkasovali.

Tip redakce: HBC Tygři Mladá Boleslav postoupí do čtvrtfinále v poměru 2:1 na zápasy.

HBK Bulldogs Brno vs. TJ KOVO Praha

Souboj čtvrtých Buldoků (30 b. – 72:51) a čtvrtého KOVA (26 b. – 75:65). V jarní části pražské KOVO posílilo o několik tváří, které se staly tahouny pražského celku. Pražané mají velké zkušenosti s Extraligou i play off zápasy v nejvyšší soutěži. Tento fakt bude hrát v jejich prospěch, ale ani Brno není v tomto herním systému nováček. V této sérii budou rozhodovat maličkosti, chyby a také přesilové hry. Brno bude sázet na dobře defenzivě laděnou hru, v níž hrozí nebezpečnými kontry. KOVO by si mělo dát pozor i na jejich přesilové hry (26, 87 %), přičemž Pražané mají úspěšnost v oslabení menší než 80 %. KOVO vsadí na rychlost a dobrou kombinaci, přičemž jejich přesilovkové pětky hrozí z každé střely (27,85 %), Brno ale umí skvěle bránit tyto situace (85,94 %). Nejrelevantnější zápas, který může napovědět, jak série dopadne, je ten poslední. V něm KOVO na domácí půdě vyhrálo 4:3 po nájezdech. Tak kdo postoupí?

Tip redakce: TJ KOVO Praha postoupí do čtvrtfinále v poměru 0:2 na zápasy.


Divize Západ – Pedagog není v dobrém rozpoložení, využijí toho Kelti? Ukáže Vlčí smečkou proti Plzni svou produktivitu?

Vlčí smečka Ústí nad Labem vs. HBC Plzeň B

Vicemistr 1. Ligy z loňské sezóny naskočí do předkola, kde se bude chtít proti plzeňské rezervě spíše rozehrát na další fáze play off. Bude to mít až tak jednoduché? To určitě ne! I když Po základní části Vlčí smečka získala 42 bodů (94:72), tak nebyla tak suverénní jako loni. Naopak Mečouni ukázali houževnatost a šikovnost. Získali 25 bodů (75:85), i když jejich skóre je záporné. Ale byla to právě Plzeň, která proti celku z Ústí nad Labem získávala své sebevědomí. V prvním duelu Mečouni podlehli 4:6, ale ostatní dva zápasy vyhráli! Vlčí smečka má mnohem větší zkušenosti, a proto bude mít lehce navrch. Navíc Plzeň nemá nejlepší oslabení (68,35 %), a proto by se měla vyvarovat faulů, které Vlčí smečka trestala v základní části ve 34,21 %. Avšak pokud Mečouni do série vletí, tak jim to může vynést postup.

Tip redakce: Vlčí smečka Ústí nad Labem postoupí do čtvrtfinále v poměru 2:0 na zápasy.

SK Kelti 2008 vs. SK Pedagog České Budějovice

Souboj čtvrtého a pátého celku na západě Čech přinese sérii mezi Kelty (31 b. – 80:77) a Pedagogy (30 b. - . 71:76). Kelti v závěru základní části zabrali o to jim vyneslo výhodu startu na domácím plastu. Tato série bude velmi vyrovnaná, protože jak Kelti, tak Pedagog mají podobná procenta jak v úspěšnosti oslabení i přesilovek. Větší zkušenost stojí na straně hokejbalistů z Českých Budějovic, kteří loni okusili semifinále 1. Ligy, ale série na 2 vítězné zápasy je jiné „kafé“. Vzájemné zápasy vždy skončili lépe pro hosty, přičemž Pedagog bral dvě výhry z Berouna. Kelti jednu z jihu Čech. Kdo se prorve dále? I přes dobrou formu to Kelti budou mít těžké, protože Pedagog se dobře připraví.

Tip redakce: SK Pedagog České Budějovice postoupí do čtvrtfinále v poměru 1:2 na zápasy.

Předkolo play off 1. Ligy bude jak na východě, tak na západě vyrovnané! Zdroj fotky: HBK Bulldogs Brno.