1. liga

Analýza prvoligové čtvrtfinále play off: Blatná to s Brnem nebude mít lehké! Kdo půjde dál?

Naše redakce vám přináší statistické poměření všech účastníků play off 1. Ligy! Jak budou vypadat čtvrtfinálové boje v 1. Lize? Kdo by měl mít navrch? Kdo na co bude sázet? Jak velkou roli budou hrát v 1. Lize přesilovky a obranná hra? To se dozvíte níže!

TJ Blatná Datels vs. HBK Bulldogs Brno


Suverénní Datlové vyzvou kousavé Buldoky

Entusiasmus, nasazení a náboj nechybí ani jednomu z aktérů. Blatná jako nováček soutěže zbořila všechno a všechny. Brno dlouhé roky ukazuje svoji organizovanou hru, se kterou sklízí ovoce. Brno má za sebou boj s posíleným KOVEM. Na sílu mančaftu ukazuje nejen tato zvládnutá série. V posledním duelu navíc brněnští ukázali všem, co je jejich primem – drtivý nástup do utkání.

Datlels velí: „Útok!“

Ofenzivně laděný mančaft v čele s kanonýrem Braunem se může opřít o exkluzivní ofenzivní sílu. V Západní divizi se s brankami obecně nešetří a defenzíva se nenosí. Jihočeši to potvrdili 119 brankami v 21 střetnutích. Duo Braun – Maňaska se blýsklo dohromady 94 kanadskými body. Produktivnější dvojici byste na západě hledali marně. Je také jasné, že první tým tabulky půjde do boje hnaný skvělou diváckou kulisou. V Blatné chodí na hokejbal průměrně kolem 150 diváků. Domácí kanonádu se budou Datlové snažit rozpoutat hned od začátku.

Brno kontruje: „Obrana!“

Skvělý brankář Makara. Před ním urostlá, důrazná a organizovaná obrana. Tak by se dal popsat čtvrtý tým z východu. Buldoci však nepatří mezi bezzubé týmy. Umějí kvalitně sehrát i přesilové hry. Ty zpravidla zakončuje dvojice Emmer - Hudec. Produktivní lídři jihomoravského celku umějí využít i malá zaváhání. A přesně to bude Brnu stačit. Nepozornost, ztráta koncentrace a past ve středním pásmu sklapne Datla, jak by smet. Zmiňované přesilové hry (27 %) a urputná obrana poženou Moravany dopředu.

Pozor na ně:

DAVID BRAUN zaznamenal úctyhodných 55 kanadských bodů. 32 branek a 23 asistencí je opravdu solidní počin. I když se teď všechno maže, jeho rychlost bude pro soupeře problémem i nadále.

FILIP EMMER je hlavním pilířem buldočí hry. Drží mančaft pohromadě a přispívá, jak může. Obětavý hráč se srdcem bojovníka bude chtít čtvrtý tým východu proklestit skrz datlí revír.

TIP REDAKCE: Brno bude bojovat. Vyhraje i venku. Blatná postup vydoluje až v 5. utkání, navíc v prodloužení!

SK Suchdol nad Lužnicí vs. HBC Tygři Mladá Boleslav


Výborná přesilovka proti výbornému oslabení.

Suchdol na své horké půdě přivítá nevyzpytatelné Tygry. Jihočeši stabilně spoléhají na své extraligové legionáře. Laurinc, Tácha, Kalát a Mátl povedou do boje ofenzivně laděný Suchdol nad Lužnicí. Domácí fandové navíc dokáží rozpoutat opravdové peklo! Na Tygry tak čeká těžký úkol. Mladá družina pod taktovkou bratří Lhotů, jež pravidelně nastupují také v postrachu Extraligy, Kert Parku, se potýká s nestabilními výkony. V předkole Mladá Boleslav přetlačila Čamlíky po úvodní prohře až 2:1 na zápasy. Rozhodnout mohou také nestandardní situace. Suchdol bude s úspěšností přesilových her 37 % strašit Středočechy při každé příležitosti, ti se však mohou spolehnout na své oslabení ( 85 %).

Horká pohraniční půda!

Suchdolští se spoléhají na kvarteto žolíků. Laurinc, Mátl, Tácha a Kalát si zahráli také nejvyšší soutěž. Kvalitní bek Jakub Laurinc dokáže podpořit útok a prosazuje se i v kádru mistra Kert Parku Praha. Kalátova dělovka je pověstná na hony daleko. Další nezaostávají, a tak Jihočechy předchází pověst družiny, která hraje líbivý, účinný hokejbal. Suchdol navíc průměrně inkasoval nejméně branek ze všech účastníků na západě! Těžko něco vytknout. Tenhle tým má grády!

Tygří horoskop musí ukázat dobré dny!

Bude letos rok tygra, anebo ne? Bude potřeba, aby Boleslav hrála každý zápas skvěle. Právě to byl problém tohoto mančaftu z třetí příčky Východní divize. Když měli den, dokázali mladoboleslavští porazit kohokoli. Jindy ale inkasovali až příliš lacině a doplatili na defenzivní činnost. Bratři Lhotové by rádi protáhli svou prvoligovou štaci ještě o pár víkendů. Budou muset týmu přispět tím, co umějí – vstřelenými góly. Starší z dvojice – Lukáš - je navíc také platným hráčem v defenzivě. Vedle Danka vyrostl v jednoho z nejkvalitnějších útočníků v Česku. Bude to v kombinace s bojovností a výborným oslabením stačit? Boleslav vytasí i poslední trumf, nejlepšího brakáře východu – Jakuba Hnátka.

Pozor na ně:

JAKUB LAURINC, mladý komplexní bek se svou hrou musí zalíbit snad každému fanouškovi. Hodně vyrostl v Extralize. Můžeme od něj čekat přesné průnikové pasy. Z pozice obránce dokázal vyhrát nejlepšího nahrávače západní divize (23 gólových asistencí).

JAKUB HNÁTEK je naopak nejlepším brankářem východu. Boleslavský fantom zapsal úspěšnost 90 % zákroků. Středočechy bude muset podržet i teď. Bez něj nedojdou do historického semifinále.

TIP REDAKCE: Po dvou vítězstvích Suchdola se bude o třetí bod bojovat v Boleslavi. Vyrovnaný zápas zvládnou opět Jihočeši! Výsledek: 3:0 na zápasy pro Suchdol nad Lužnicí.


Ježci Heřmanův Městec vs. Vlčí smečka Ústí nad Labem


Vlci versus Ježci

Výhodu domácí Ježkárny si uzmul Heřmanův Městec. Vlčí Smečka naproti tomu hraje PLAY – OFF v „národce“ již druhou sezonu. Při té první pověsili Vlci na krk stříbro. Komando ze severu Čech si v předkole prokousalo cestu přes plzeňskou rezervu. Suverénně – 2:0 na zápasy. Pro nováčka vyřazovacích bojů – „Heřmaňák“ to nebude zrovna procházka růžovým sadem. Ježci v základní části sázeli na týmové výkony spíše než individuality. Navíc se teď budou muset rychle oklepat z drtivé porážky, již utrpěli v přímém boji o první místo na východě.

Kompaktní ježčí družina bude silná!

Ježci se do poslední chvíle na východě drželi v boji o první místo po základní části. Hráli důrazný celoplošný hokejbal, přičemž sázeli na kvalitní přesilové hry (32 %). V ježčí kleci úřadoval mladý Synek. Obranu řídí matador Menc. V útoku se perou buldozeři Macenauer s Hudcem, ale i hbití Pilař či Šmíd. Všechny tři pětky „Heřmaňáku“, ale jedou na plné obrátky. Slabší chvilky si východočeši vybírají pouze v obraně, která občas nedokáže zastavit zkušenost soupeře. Především doma v Ježkárně před parádní kulisou však nečeká Vlky nic jednoduchého!

Tažení vlčí!

Oproti Ježkům už Vlci své tažení za kořistí započali. Předkolem prošlo Ústí hladce, teď myslí výše. Do semifinále ho ponese excelentní přesilovka ( 34 %), stabilní brankáři, produktivní Faigl s Tůmou i zkušenosti s vyřazovacími boji na této úrovni. Ústí nad Labem má vyrovnanou bilanci, co se týče vyústění nerozhodných zápasů – 1:1. Bude rozhodovat nasazení. Ústeckým dost možná nechybí nic k tomu, aby mohli Ježky zaskočit. Smečka je černým koněm celého PLAY – OFF.

Pozor na ně:

TOMÁŠ HUDEC umí důraznou hrou a tvrdou střelou strhnout všechny spoluhráče k obdobnému počínání. V extraligovém Svítkově boduje a pálí přesně. Bude nutné, aby si ve čtvrtfinále počínal taky tak. Jinak to Ježkům stačit nebude.

TOMÁŠ FAIGL v základní části nastřádal 29 kanadských bodů. Vlkům pomohl také v předkole. Ve čtvrtfinále na něj čeká těžší oříšek. Důslední ježci o něm vědí, jak si s tím poradí hračička ze severu?

TIP REDAKCE: Po prvním víkendu moudřejší nebudeme, stav bude 1:1 po dvou zcela odlišných utkáních. Další týden budou Ježci tahat za kratší konec a podlehnou Smečce poměrem 1:3 na utkání!

SK Kometa Polička vs. SK Pedagog České Budějovice


Souboj dvou tradičních hokejbalových klubů!

Pedagog i Kometa se historicky řadí mezi jedny z nejstarších hokejbalových klubů. Své souboje z osmdesátých a devadesátých let si tentokrát oba celky zopakují ve vypjatém PLAY – OFF. Tradiční prvoligový klub Kometa Polička vstoupí do vzájemného střetnutí s domácí půdou v zádech. Na hřišti U Liboháje se v minulosti nejeden hokejbalový klub přesvědčil o strastech vyřazovacích bojů. V posledních čtyřech kompletních ročnících brala Kometa vždy medaile. Pedagog loni padnul v semifinále se Smečkou.

Pedagog sází na organizovanou hru!

České Budějovice půjdou do PLAY – OFF s vidinou další semifinálové účasti. V předkole si Pedagog proklestil uličku do čtvrtfinále přes Kelty. Berounu vystavili „Budějice“ stopky hned v prvním zápase venku. O něco podobného se nyní pokusí i na hřišti vítěze základní části skupiny východ. Čtvrtý nasazený tým ze západu zdobí především zodpovědná a organizovaná hra. Jihočeši často navíc hrají vyztužení o dobřanské extraligové hráče. Ústředními postavami budou velezkušený kapitán Nýdl, bodově nejúspěšnější Adam Bárta i gólman Davídek. Pedagog bude muset vyhrát na hřišti Komety. K cíli povede bojovný výkon s bezchybnou obranou. Nutné bude také produktivně proměňovat šance.

„My jsme se sešli, abychom si hráli!“

Kdykoliv se od roku 2017 hrálo kompletní PLAY -OFF, brala Kometa cenný kov. Uplynul další rok a kapitán Filip Štefka opět zvedl pohár pro nejlepší tým východu stejně jako loni. Nejvíce vstřelených branek na východě (98), a to hned o dvacet. Nejméně inkasovaných branek (50). Produktivní útok, útočně laděná obrana, stabilní výkony brankářů. Kometa nezakusila během základní části mnoho horkých chvilek. Na stranu druhou postrachem východočechů je již od roku 2017 semifinále. Nepřešli přes něj. Svůj jediný titul tak připsal tradiční favorit vyřazovacích bojů právě v roce 2017. Doma tradičně silná Kometa vyzve urputný Pedagog. Kreativní útočníci Filip Štefka a Jiří Tobiáš budou hrozit soupeřům nečekanými kombinacemi. Doplnit se je budou snažit i dva nejproduktivnější hráči východu – Matěj Štefka a Ondřej Tobiáš. Obrana se opírá o zkušenou trojici Ladislav Havlík, Josef Hejtmánek a Karel Geba. Tvrdost a rychlost týmu přináší Filip Augustin. V brance již léta drží Kometu kliďas Šupík. Posily mohou dorazit také z řad extraligového Svítkova či Letohradu. Poličské mírně tlačí bota v oslabeních, budou se muset mít na pozoru!

Pozor na něj:

PETR DAVÍDEK, jen on může držet Kometu na uzdě. Českobudějovičtí se na něj budou spoléhat. V základní části 87% úspěšnost zákroků. Na utkání 3 až 4 branek. Ovšem ve velmi ofenzivní divizi. Není to vůbec zlá vizitka. Bude čarovat?

ONDŘEJ TOBIÁŠ se stal druhým nejproduktivnějším hráčem východu (30 KB). Loni nejproduktivnější hráč Komety ve vyřazovacích bojích. Stačí mu malý prostor a budete litovat. Má chuť dokázat, jak podceňovaným hráčem je. V Extralize si ho nevážili, teď je tady, v top formě a ve stylu.

TIP REDAKCE: Pedagog nenechá Kometě nic zadarmo! První víkend Kometa nezaváhá. Další týden České Budějovice vlétnou na hosty a vydolují první bod. Polička si nakonec semifinále zahraje. 3:1 na zápasy pro východočechy!

Jak velkou roli budou hrát ve čtvrtfinále play off gólmani? Zdroj fotky: Vlčí smečka Ústí nad Labem.