1. liga

Kometa ve finále Blatnou zaskočila! Datlové budou odvracet konec série

Minulý víkend započalo prvoligové finále, v němž se střetly týmy z prvních míst obou divizí. Výhodu v domácím prostředí měli blatenští Datlové, kteří na domácí půdě prohráli v sezóně jenom jednou. Kometa měla stejnou bilanci, na venkovním hřišti prohrála jenom jednou. Finále 1. Ligy tak má grády!


Finále 1. Ligy

Východočeši přijeli do Blatné ve velké formě!

Sobota 10. června 2023

TJ Blatná Datels – SK Kometa Polička 4:7 (1:3,2:3,1:1)

Střely na branku: 27:37, Vyloučení: 4:5, Přesilovky: 2:3, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 502

Branky a nahrávky: 9. Vinter (Braun), 24. Maňaska, 27. Vinter (Braun), 43. Braun (Maňaska) – 9. Geba (Tobiáš O., Štefka M.), 10. Holec (Nespěšný), 15. Korec (Havlík L.), 16. Tobiáš O. (Štefka F., Geba), 16. Hejtmánek D. (Havlík L., Tobiáš J.), 21. Štefka M. (Štefka F., Tobiáš O.), 34. Štefka F. (Kantor)

V prvním finále proti sobě poprvé v historii nastoupila Blatná a Polička. Vítěz Západní divize měl v zádech své fanoušky, to ale Kometě absolutně nevadilo, ba naopak. První osm minut hry bylo vyrovnaných, kdy se hra přelévala ze strany na stranu a týmy se spíše oťukávaly. Avšak misky vah na svou stranu překlopila jako první Polička. Geba vytáhl balónek ze své třetiny a poslal jej na Filipa Štefku, který prodloužil míček na Ondřeje Tobiáše. Ten si v rohu počkal na to, až si poličský obránce doběhne před branku, kde ho nikdo nehlídal. Vyrovnání však přišlo po pár vteřinách, když po velkém důrazu dorážel Vinter. Střídání na to Kometa vstřelila další branku, konkrétně vše prostřelil Holec. Poličský tlak stoupal. Vyvrcholil pár sekund před první sirénou gólem Korce. Opaření Datlové na tom byli ve druhé třetině ještě hůře, protože Kometa v prvních dvou střídáních dvakrát udeřila. Krásnou souhru předvedlo trio poličských borců, přičemž na konci všeho byl Ondřej Tobiáš s přesnou a tvrdou střelou. Ve stejné minutě vstřelil šťastný gól David Hejtmánek, který byl v ložené šanci. Domácí gólman jeho záměr vystihl, ale blatenský obránce poslal míček do blatenské klece. Ve 21. minutě Polička vedla už 6:1, když se trefil Matěj Štefka. Blatná neměla co ztratit, a tak se vrhla do útoku. Nejdříve snižoval Maňaska. Ve 27. minutě byl po velkém závaru nejdůraznější Vinter, který podle sudího dostal míček za brankovou čáru. Přestávka přišla Kometě vhod. Po pauze srovnala svou hru a začala pečlivěji bránit, avšak hrozila dobrými možnostmi. Uklidňující branku přidal bekhendovou střelou Filip Štefka. Blatná se postupem času nemohla dostat na míček, když však Datlové tlačili, tak narazili na dobrou obranu. Korigující branku však přidal na straně domácích Braun. Kometa tak šla do druhého zápasu s klidným vedením v sérii.

Druhý zápas rozhodly přesilové hry! Kometa využila čtyři možnosti, Datlové pouze dvě

Neděle 11. června 2023

TJ Blatná Datels – SK Kometa Polička 3:7 (0:1,2:4,1:2)

Střely na branku: 40:24, Vyloučení: 9:9, Přesilovky: 6:6, Využití: 2:4, Oslabení: 0:0, Diváků: 716

Branky a nahrávky: 16. Maňaska (Braun, Vaníček), 22. Michálek, 42. Michálek (Tkadlec, Vaníček) – 13. Tobiáš O. (Hejtmánek D., Geba), 21. Hejtmánek J. (Hejtmánek D.), 22. Tobiáš O. (Štefka F.), 27. Korec (Hejtmánek J., Štefka M.), 30. Štefka F. (Štefka M.), 39. Štefka M. (Hejtmánek J.), 44. Tobiáš J. (Štefka M., Hejtmánek J.)

Nedělní finálový duel byl naprosto jiný. Prvních deset minut bylo od obou týmů velmi nepřesných a spíše se v nich o balónek bojovalo, než si se s ním hrálo. Svou aktivitou si však hosté vybojovali přesilovou hru, která se jim zpočátku nevedla. Po rychlé buly se však v čase 12:03 dostal do úniku Ondřej Tobiáš, který střelou do pravé šibenice nedal blatenskému fantomovi šanci. Ve druhé třetině se skóre začalo hýbat, přičemž velký vliv na to měly početní výhody. V prvním střídaní druhé periody se Kometa bránila ve třech proti pěti. Maňaska jako pravák pohotově zakončil z první a vyrovnal na 1:1. Přesilovku ve 21. minutě využil i Josef Hejtmánek po dalekonosné střele. Datlové minutu na to opět vyrovnali, konkrétně vše před sebou prostřelil Michálek. Střídání na to však přišel hořký gól. Filip Štefka po inkasované brance vyhrál buly a šel po levém mantinelu dopředu. Poté před modrou čárou nabil Ondřeji Tobiášovi, kterému střela příliš nesedla, ale i tak skončila v brance domácích. Tento důležitý gól potvrdil v další přesilové hře Korec po dobré teči. A gól do kabiny pro Kometu zajistilo bratrské duo Štefků. Stav 2:5 pro hosty vypadal dobře, ale Datlové se nevzdali a do Komety bušili. Východočeši ustáli mnoho oslabení, v nichž skvěle zasáhl poličský gólman. Blatenský tlak však přerušil z ničeho nic Matěj Štefka. Tento ostrostřelec napřáhnul u levého mantinelu, přičemž jeho střela od modré putovala až do vzdálené šibenice. Kometa si následně průběh hlídala, i když v čase 41:32 přidal druhý gól Michálek po dobré střele po buly. Datlové v závěru faulovali, přesilovku lišácky využil Jiří Tobiáš, který střelu schoval za 2 hráče. Kdo by to byl čekal, že si Kometa na domácí půdu odveze dvě výhry.


Třetí zápas finálové série může rozhodnout o titulu! Datlové vědí, že mohou hrát bez nervů

SK Kometa Polička vede ve finálové série 2:0 na zápasy, přičemž teď ji čeká ten nejtěžší možný krok. Na domácí půdě bude čelit důrazným Datlům, kteří budou chtít finále vrátit na jih Čech. I to se může stát. Blatná nemá co ztratit, a tak bude hrát na krev. Kometa však na své straně nemá žádný tlak a může hrát s chutí. Východočeši budou chtít navázat na úspěšný víkend z Blatné. Bude finálová série pokračovat v duchu mnoha branek? A budeme znát vítěze 1. Ligy již tento víkend? Přijďte se podívat na dobrou sérii do Poličky, kde proti sobě Kometa a Blatná nastoupí od 16:00. Na programu však mohou být i další případné duely.

Ve finálové sérii zatím padlo 21 branek, z nich 14 do blatenské branky. Pokud chtějí Datlové v Poličce uspět, budou muset lépe hlídat poličské střelce. Autor fotky: Roman Říha.