1. liga

Letos jsme na play off chytili velkou formu, pochvaluje si titul z 1.Ligy Pavel Štefka

SK Kometa Polička to opět dokázala. Po dlouhých šesti letech, během nichž nasbírala několik medailí, se dočkala té zlaté. Kometa prošla celým play off pouze s jedinou porážkou, přičemž ovládla i Východní divizi soutěže. Jak těžká cesta za titulem to byla z pohledu trenéra Pavla Štefky?

Radost to byla stejná, ale možná tehdy ten titul byl překvapivější

Trenére, s Kometou je to podruhé, co jste uzmuli prvoligový titul. Poprvé se vám to povedlo před šesti lety. Dá se radost srovnávat?

Radost to byla stejná, ale možná tehdy ten titul byl překvapivější. Nebyli jsme vyložený favorit na vítězství. Soutěž měla 18 týmů, hrálo se jiným systémem a cesta k titulu byla tehdy asi těžší. Především s Karvinou v semifinále to bylo na krev a my byli šťastnější.

Tehdy jste museli projít delším play off pavoukem, navíc jste odehráli vypjatou sérii s Karvinou na 5 zápasů. Letos jste ztratili pouze jeden zápas v play off. Čemu to přisuzujete?

Letos jsme na play off chytili velkou formu. Na jarní část se vrátila většina kádru do sestavy, což bylo nesmírně důležité, a řekl bych, že už v posledním kole základní části v Heřmanově Městci jsme si dokázali, jakou máme sílu.

Také se hrálo jiným způsobem v základní části, která byla rozdělena na východ a západ. Hráli jste stále proti stejným soupeřům. Jak těžké bylo udržet koncentraci proti soupeřům, co znáte?

Já tenhle model nemám rád, raději bych hrál celoplošný formát. Nebo alespoň jedno utkání s týmy ze západu. Takhle jsme některé týmy ze západní části léta nepotkali, a to je podle mě škoda.


Až nad očekávání nám šly přesilovky. Využití 41 %, to byla opravdová zbraň

V play off jste narazili třikrát na tým ze západu a vždy to byl jihočeský tým. Všechny tři jste třikrát porazili. Dá se tedy říct, že na Jihočechy umíte. Která série pro vás byla na nejtěžší? Pedagog, Suchdol či Blatná? A čím?

Takhle bych to neřekl. Prostě jsme hráli opravdu dobře, my jsme soupeře vlastně neznali, nemohli jsme se nějak speciálně připravovat na nějaký jejich systém. Důležité bylo, že v play off byly produktivní všechny tři pětky a až nad očekávání nám šly přesilovky. Využití přesilovek téměř 41 % je skvělé číslo, to byla obrovská zbraň. Podle mě nejtěžší soupeř byl Suchdol. Možná i pro to, že jeho hráče jsme alespoň částečně znali a věděli, že je to velmi dobrý tým, ale tím nechci snižovat oba další soupeře. Budějovice měly zkušenost a nebezpečné jednotlivce. Blatná zase hraje od podlahy, jednoduše a velmi důrazně.

Finále bylo velmi symbolické. Utkaly se v něm celky z prvních míst obou divizí. Vy jste zajížděli možná jako lehký favorit série na půdu Blatné. Těšili jste se na velkou diváckou kulisu? A čekal jste, že dáte v Blatné 17 branek?

Finále bylo úžasné, nikdy jsme nehráli hokejbal před takovou návštěvou. Blatná má skvělé fanoušky. My jsme se na to opravdu hodně těšili, a zároveň jsme věděli, že máme v kádru hodně hráčů, kteří z hokeje takovou atmosféru znají. Říkali jsme si, že by to pro domácí Blatnou nemusela být tak drtivá výhoda. A ono se to potvrdilo. Možná ten tlak dolehl více na domácí hráče, zvlášť ve chvílích, kdy se jim tolik nedařilo. Samozřejmě jsme nečekali, že dáme tolik branek, ale že hrajeme venku lépe než doma, z toho jsme si dělali srandu celou sezónu a byla to pravda.

Doma jste hladce sérii uzavřeli poměrem 6:1, i když Datlové kousali. Co podle Vás finále rozhodlo? V čem byl ten vítězný faktor?

Hodně jsme se na tenhle zápas psychicky připravovali. Jak jsem říkal, v sezoně jsme doma několikrát prohráli, kdy jsme nedokázali být trpěliví. Soupeř odpovědně bránil a my jsme prohráli souboj v naší hlavě a dělali zbrklé a hloupé věci. Tentokrát to bylo jiné. Malas (Matyáš Malý – pozn. red.) nás hned na začátku zápasu uklidnil, a když jsme po krásné akci těsně před koncem 1. třetiny dali gól na 2:0, tak už měl podle mě soupeř v hlavě, že to zase nepůjde. Vítězným faktorem byly opět, jak jsem zmínil již jednou, přesilovky. Využili jsme hned 3. Svou roli hrála i vyrovnanost kádru, 3 góly dala tentokrát třetí pětka.

Jaké byly oslavy titulu? A budete i příští rok pokračovat v 1. Lize, tedy obhajovat?

Oslavy byly veliké, v mém případě bych řekl adekvátní mému věku, ale Ti mladší v nich budou asi ještě pokračovat. Obhajovat titul asi budeme chtít, ale jaký tým se nám podaří poskládat, to uvidíme. My jsme letos hlavně v podzimní části využívali pomoci talentovaných mladíků z Letohradu a Pardubic, abychom vůbec jezdili v dostatečném počtu hráčů. Za to chci všem klukům poděkovat. Avšak v závěru sezóny jsme jejich služby již tolik nevyužili, protože oba celky hrály v Extralize dlouhé play off.

Pavel Štefka (vlevo) dovedl Kometu v 1. Lize ke druhému titulu. Bude se Polička radovat i za rok? Zdroj: Hokejbal tým.