Reprezentace

Opět začneme pracovat s balíkem cca 50 - 60 jmen, vyhlíží start nové přípravy reprezentace U16 Falař

Národní tým hráčů do 16 let vyhlížel Světový pohár v Žilině, který měl právě v těchto dnech zkraje července probíhat. Z důvodů nám všem známým se však šampionát přesunul na příští rok. „Pro trenéra je vždy příjemné, když má více prostoru na přípravu,“ hledá pozitiva asistent trenéra Jan Falař.

Více hráčů znamená větší konkurenci

Trenére, dny do Světového poháru utíkají jako voda, ale z důvodu koronavirové krize byl šampionát přesunut. Tím pádem budete mít více času na přípravu, je to pro Váš výběr výhodou?
Prvně bych chtěl všechny příznivce hokejbalu pozdravit. Doufám také, že jsou všichni v pořádku a že se budeme moci co nejdříve vídat na hokejbalových kolbištích. Teď už k Vašemu dotazu. Samozřejmě je škoda, že se šampionát letos neuskuteční, všichni jsme se na něj těšili a svědomitě připravovali. Ale pro trenéra je vždy příjemné, když má více prostoru na přípravu. Můžeme tak vysledovat hráče více do detailů, a navíc se nám otevře možnost vidět větší vzorek hráčů, i těch mladších. Druhá příjemná věc pro nás je, že více hráčů znamená větší konkurenci, a tudíž kluci budou muset ze sebe vymačkat maximum. Kdo se tomu nepřizpůsobí, nemá pak v reprezentaci co dělat.

Jaké další přípravné kempy plánujete do budoucna? Budete vyhledávat spíše zimní stadiony, kvůli větším rozměrům hřiště, aby si hráči zvykali?
K termínovému kalendáři Vám teď moc neřeknu, stále na něm společně s vedením reprezentací pracujeme, ale doufám, že budeme vědět co nejdříve. Nutno podotknout, že termínů pro konání kempů tak, aby měly smysl, je jako šafránu. Navíc se musíme přizpůsobit soutěžím, což já osobně nechápu, ale to je na jiné povídání. V našem realizačním týmu máme vytipované lokality jako jsou Dobřany či Svitavy, které již dokonale známe, které odpovídají naším potřebám a kde máme skvělé zázemí. Takže nevidíme důvod, proč místa kempů nějak razantněji měnit.

Všichni hráči mají opět dveře otevřené

Jaké jsou většinou cíle, na které se na soustředěních zaměřujete? Na co přesně se chcete s hráči soustředit?
Cílem každého kempu je poznat hráče a pracovat s nimi tak, aby zapadali do naší koncepce. Ať už po stránce herní, tak i lidské. Chceme, aby hráči fungovali na hranici svých možností, při hře maximálně komunikovali a pokud něčemu nerozumí, tak se o tom bavili. Jedině tak odstraníme špatné návyky a chyby.

Všechny hráče i trenéry zastihla nechtěná pauza ve formě pandemie. Myslíte, že to na hřišti bude vidět? Poskytovali jste svým svěřencům nějaké tréninky nebo na to byly samy kluby?
Nechali jsme to na klubech a jak jsem zmínil výše na samotných hráčích. Celý náš realizační tým vzniklá situace zaskočila. Řešili jsme, co bude vzhledem k šampionátu a jakmile byly české soutěže ukončeny, už jsme věděli, že se neuskuteční, tudíž jsme začali pracovat na termínovém kalendáři pro nadcházející rok. Možná ze začátku budou hráči bez zápasové kondice, ale nevidím v tom nějaký háček. Brzy se do toho dostanou zpět.

Jak široká je zatím finální nominace? Budete již finální seznam jmen hráčů spíše zkracovat nebo je ještě vše otevřené, díky odložení světových akcí?
Jak sem již zmínil, jakýkoli návrh nominace vzal za své a i hráč, který třeba byl na jednom kempu a na dalším již ne, má opět dveře otevřené. Tudíž opět začneme pracovat s balíkem padesáti až šedesáti jmen, ne-li více.



Realizační tým národního týmu hráčů do 16 let ze Světového poháru 2019 v České Třebové, kde mladíci brali bronz. Autor fotky: Jiří Zaňát.

Pro Jirku jsem nebyl soupeř, ale partner

Mrzí Vás, že se všechny soutěže zrušily? Nebylo by lepší je znovu všechny rozjet, aby byli hráči v zápřahu?
Myslím, že jestli něco mrzí nějakého Falaře nebo ne, není důležité. Rozhodnutí svazu respektuji tečka. Situaci jsem samozřejmě bedlivě sledoval a opravdu jsem svazu nezáviděl. A protože jsme v Čechách, obě varianty, tedy ukončení nebo případné dohrávání by beztak byly špatně. Pokud má ten či onen klub dobré vedení, umí se zařídit sám tak, aby se hráči do zápřahu opět dostali a nepotřebuje k tomu svazové soutěže.

Jak si pochvalujete spolupráci Vašeho realizačního týmu? Jak jste si sedli s hlavním trenérem, Jiřím Christem?
Jirka je můj trenérský vzor, pamatuji si na naše první setkání, ještě když jsem se Strágem (Nové Strašecí pozn. red.) hrál v Opavě 1. Ligu. Takové přivítání a respekt jsem nikde jinde nezažil. Pro Jirku jsem nebyl soupeř, ale partner. A od té doby se to také snažím aplikovat nejen ke kolegům trenérům, ale i k hráčům a veřejnosti. Když mě Jikra tenkrát oslovil, jestli bych s ním nechtěl dělat šestnáctku, bylo to jednoduché rozhodnutí. Spolupráce s celým realizačním týmem je zkrátka skvělá. Máme s Michalem Edlem jasně dané úkoly, nad kterými je Jirka jakožto šéf, který má poslední slovo a my ho respektujeme. Kluci vedoucí nám k těm úkolům vždy připraví vše potřebné a starají se o pohodovou náladu v mančaftu. Moc by mě mrzelo, kdyby se mělo v našem realizačním týmu něco měnit…



Takhle vypadala nominace na posledním soustředění na konci února před zrušením sezóny.