1. liga

Lokomotiva se stala počtvrté v řadě mistrem 2. Ligy! Michal Broulík povede Českou Třebovou do 1. Ligy

Čtyřikrát za sebou a dost! Druholigový mistr z České Třebové si počtvrté v řadě připsal na své konto titul ve 2. Lize, ale pátý již nepřidá. Lokomotiva se v příští sezóně bude prát v 1. Lize. Co Lokomotivu vedlo k tomuto kroku? Na to odpovídá trenér České Třebové Michal Broulík.

Radost byla veliká a oslavy nás stále baví

Michale, další sezóna a další druholigový titul. Je radost ze zisku druholigové trofeje stále stejná?

Někteří kluci během oslav říkali, že jednou super, dvakrát taky. Zlatý hattrick byla motivace udělat a když jsme měli nadosah čtvrtý, že už to nebude ono, ale opak je pravdou. Radost byla veliká a oslavy nás stále baví. Každý titul jsme vyhráli jinak. Letos až po strhujícím obratu v závěru třetího zápasu, kdy rozhodovaly až nájezdy. V loňském roce se hrála série až do pátého zápasu o všechno a o první dvě vítězství jsme bojovali s Chlumcem nad Cidlinou, a to byly taky parádní série.

Avšak letos ta cesta za titulem byla složitější. Základní část jste neopanovali, neměli jste na sobě lehký tlak?

Vůbec ne. Žádný tlak jsme si nepřipouštěli, nebyl důvod. Myslím si, že nikoho neurazím, když řeknu, že cesta byla stále stejná, tedy porazit soupeře v sérii play off bez rozdílu, kdo proti nám hraje. Ani v minulosti jsme vždy nepostupovali z prvního místa. Díky výsledkům z podzimu jsme se v jarní části připravovali a chystali už na play off, abychom dokázali zase vyladit formu na nejdůležitější momenty. V play off si to opět sedlo skvěle včetně počasí, které nám přálo, a například na třetí zápas finále doma, kdy přišlo více než 150 lidí, to mělo i parádní atmosféru.

V play off jste dokázali přehrát všechny soupeře. Na co jste ve své hře sázeli?

V první řadě na široký kvalitní kádr, který se prezentoval týmovostí a kompaktností jednotlivých pětek. Bylo úplně jedno, která ze tří formací byla na hřišti, protože každá dokázala střílet branky. Herní styl, respektive systém, jsme si podrželi z dlouhodobějšího hlediska stejný a jen jsme se snažili o vyprecizování přesilovek. Bota nás trochu tlačila v oslabeních, kdy jsme dostávali zbytečné branky. Jako další důležitý faktor spatřuji ve výpomoci na střídačce, kdy závěr základní části, ale především vyřazovací boje, s námi odjezdil Petr Kvasnička, který má z nás všech nejvíc zkušeností.


Motivace vzešla z kabiny

Příští sezónu však zkusíte své štěstí v 1. Lize. Co vás k tomuto rozhodnutí vedlo? Byla 2. Liga pro vás už malá?

Na jednu stranu je to logický krok, když opakovaně v soutěži vítězíte, tak chcete zkusit jít výš. Na druhou stranu to s sebou nese celou řadu povinností a starostí v úplně jiném rozměru než ve 2. Lize. Motivace vzešla z kabiny. Proběhla jednání s vedením oddílu, mezi hráči, kdy bylo potřeba si říci a stanovit několik základních úkolů a bodů, aby bylo možné o vyšší soutěži vůbec uvažovat.

Jakým hokejbalem se budete chtít ve vyšší soutěži prezentovat? A bude se nějakým způsobem obměňovat kádr Lokomotivy? Jaké budou cíle?

To je spíš otázka na nově sestavený realizační tým, což byl jeden z bodů jednání. Nadále budu členem realizačního týmu, ale z pozice hlavního a odpovědného budu působit v roli hrajícího asistenta. Takže celá řada povinností, které jsem měl nyní na svých ramenou, převezmou kolegové, za což jsem rád, protože se mi tím uvolní ruce a budu se v zápasech moci více soustředit sám na sebe a hru. Nechceme nijak zvlášť měnit hráčský kádr. Naopak chceme, aby soutěž hráli naši hráči, kteří za Českou Třebovou dlouhodobě hrají, nebo v minulosti hráli a jsou či byli součástí zlatých týmů. Samozřejmě diskutovali jsme o zvýšení konkurence na jednotlivých postech včetně zastupitelnosti tak, abychom hráli v 1. Lize důstojnou roli. O cílech se hrozně těžko mluví, protože se vracíme do soutěže, kterou jsme hráli naposledy v ročníku 2016 – 2017, kdy jsme nezvládli baráž a šli hrát 2. Ligu.