1. liga

Start 1. Ligy přinesl vyrovnané boje i přestřelky

První víkend v září započala druhá nejvyšší soutěž hokejbalu – 1. Liga. Na úvod ligy se představila osmička mančaftů. První tři body do tabulky brali Ježci, Buldoci, Suchdol nad Lužnicí a Kelti. Na východě Čech to byly boje a na západě přestřelky. Podrobnější průběh zápasů přinášíme níže.

Neděle 3. září 2023

Ježci na rozdíl jedné branky odskočili minutu před koncem

TJ KOVO Praha – Ježci Heřmanův Městec 2:3 (0:1,1:1,1:1)

Střely na branku: 25:23, Vyloučení: 3:6, Přesilovky: 5:2, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 28

Branky a nahrávky: 28. Hochman (Kyclt, Šach), 35. Terč (Tóth, Hochman) – 4. Macenauer (Pecina, Pilař J.), 17. Šmíd (Macenauer), 44. Pecina (Pilař J., Pilař T.)

Začátek utkání byl z pohledu obou mužstev opatrný, i když Ježci ve 4. minutě skórovali. Hosté na domácí KOVO zatlačili a Macenauer dorážel. Domácí následně měli šňůru přesilových her, v nichž recept na vstřelení gólů nenašli. První třetina tak byla jednobranková. Ve druhé části se však povedlo hostům odskočit. Střelu Macenauera zachytil Šmíd a chytrou kličkou dostal balónek do pražské branky. Následovala přesilová hra pro Ježky, kteří možnost nevyužili. Naopak KOVO svou čtvrtou možnost využilo. Na 1:2 snížil Hochman. Třetí perioda byla velmi vyrovnaná. KOVO zapnulo své motory a Ježky zatlačilo. Tento tlak vyústil ve vyrovnání, když Lukáš Kozel špatně rozehrál. Přihrávku zachytil Terč, který zakončil přesně. Šance následovaly na obou stranách, ale spíše to vypadalo na remízový stav. Avšak v čase 43:55 se Filip Pecina napřáhl a pro Ježky vystřelil vedení 2:3, které vydrželo až do konce.

Ohlasy po zápase:

Ježci Heřmanův Městec (asistent trenéra Lukáš Vajda): „Utkaní bylo zbytečně rozbité a nemělo tak parametry, které by této lize slušely. Klukům se nedá nic moc vytknout, protože okolnosti byly složité, ale kouskování hry bylo nepříjemné pro oba celky. U nás se však dobře osvědčilo trio nováčků skvěle hrající Zeman, dobře chytající Dvořáček a ač jen jednu třetinu, tak s klidem hrající mladík Bakus. Pochvalu si vyslouží i navrátilec do sestavy Jaroslav Novák, který se rozhodl po roční pauze opět okusit první ligu a ukázal, že to chyba rozhodně nebyla.“

Lokomotiva hrála vyrovnanou partii s Buldoky, i přes to padla

TJ Lokomotiva Česká Třebová – HBK Bulldogs Brno 1:2 (0:0,1:1,0:1,)

Střely na branku: 27:23, Vyloučení: 1:3, Přesilovky: 3:1, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 72

Branky a nahrávky: 19. Válek (Švec Š.) – 18. Svoboda (Zemen), 37. Fišar (Šidla)

Česká Třebová si nejprve musela zvykat na tempo 1. Ligy, protože Buldoci nepustili první dvě minuty zápasu domácí tým za červenou čáru. Avšak postupem času se hra vyrovnala a začala se přelévat ze strany na stranu. Na konci 1. periody přišel trest pro hosty, ale Lokomotiva početní výhodu nezužitkovala. Na začátku prostředního dějství šlo Brno rychle do vedení. Zemen našel dobře postaveného Svobodu, který prostřelil Sterenčáka. Avšak po pár vteřin později vyrovnal Válek. Švec střílenou nahrávkou našel dobře postaveného Válka na brankovišti, který pouze nastavil hůl. K vidění následně bylo mnoho šancí na obou stranách. Brno dokonce trefilo tyč. Pirkl z České Třebové běžel sám na brněnského gólmana. Ale diváci ve druhé třetině již balónek v brance neviděli. Rozhodovat se tak muselo v poslední třetině. V ní měli převahu Buldoci, kteří ve 37. minutě odskočili z hole Fišara. Lokomotiva měla na konci duelu dvě přesilové hry, které k vyrovnání stavu nevedly.


Jihočeši o bodech rozhodli v posledních dvou minutách zápasu

SK Suchdol nad Lužnicí – HBC Nové Strašecí 6:3 (0:2,2:1,4:0)

Střely na branku: 27:20, Vyloučení: 4:4, Přesilovky: 0:1, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 87

Branky a nahrávky: 18. Kalát (Tácha, Mátl), 27. Sup (Škarda), 35. Kalát (Šlápota, Mátl), 44. Pavlík (Kovárník, Laurinc), 45. Kalát (Tácha), 45. Laurinc (Kovárník, Škarda) – 12. Samšuk (Čadek, Douša), 14. Duchoň O. (Čadek), 19. Slabý (Drechsler)

Úvod tohoto zápasu byl velmi vyrovnaný a ani jeden z celků nechtěl udělat chybu. Jako první ji však udělal domácí Suchdol nad Lužnicí, který inkasoval v čase 11:31. Novostrašeckou branku zařídil Samšuk po souhře s Čadkem a Doušou. O dvě minuty bylo pro Jihočechy ještě hůře, protože faulovali. V početní výhodě se trefil Duchoň a Středočeši měli dvoubrankový náskok po první periodě. V druhé části zápasu ale domácí rychle snížili, avšak radost jim dlouho nevydržela, protože na 1:3 navyšoval Slabý. I přes to byl stav po dvou třetinách 2:3, protože ve 27. minutě svou šanci zužitkoval Sup. Nové Strašecí v poslední třetině bránilo jednobrankové vedení, které v posledním dějství vydrželo 4 a půl minuty, než vyrovnal Kalát. Vyrovnané klání se táhlo ke konci. V čase 43:50 bylo Nové Strašecí v šoku. Po dobré souhře domácí odskočili na 4:3, přičemž následovala branka do prázdné klece a branka tři vteřiny před koncem. Suchdol tak dokonal skvělou otočku, i když průběh zápasu byl mnohem vyrovnanější, než se zdá. Jiří Kalát navíc zkompletoval hattrick.

Kelti nepustili Pedagog do zápasu a pohodově zvítězili

SK Kelti 2008 – TGB Swietelsky Pedagog České Budějovice 5:2 (3:1,2:0,0:1)

Střely na branku: 44:21, Vyloučení: 3:4, Přesilovky: 3:2, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 127

Branky a nahrávky: 8. Kohout Martin (Taufer), 11. Kohout Martin, 15. Kohout Martin (Taufer), 19. Šlechta (Taufer, Kohout Martin), 25. Taufer (Hrabár, Günther) - 6. Neruda (Moser), 45. Zelenka (Bárta, Malecha)

České Budějovice přijely do Berouna v oslavené sestavě, ale úvod zápasu patřil jim. Neruda poslal Jihočechy do úzkého vedení, ale to bylo z jejich strany vše. Domácí inkasovaný gól nabudil a Martin Kohou v čase 7:27, 10:12 a 14:35 dovršil svůj hattrick, jímž Kelty uklidnil a poslal do pohodového vedení 3:1. V druhé periodě gól na 4:1 přidal Šlechta a na 5:1 navyšoval Taufer. Kelti si vedení hlídali, nakonec inkasovali z hole Zelenky 35 vteřin před koncem duelu.

Ohlasy po zápase:

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): "Los nové sezóny nám přihrál protivníka, se kterým jsme vloni začínali, a nakonec i v play off končili. Jenže soupeř si do Berouna přivezl pouze jedenáct hráčů do pole. Otěže jsme drželi pevně v rukou, a přestože brzo, z ojedinělé šance hostí, inkasovali, hattrick Martina Kohouta nás poslal do zaslouženého vedení. Poté, co jsme odskočili do stavu 5:1, jsme výrazně polevili a zápas připomínal spíše přátelský duel na nějakém turnaji. Nicméně tři body do tabulky se počítají, stejně jako předváděná hra týmu, který se opět výrazně omladil."