1. liga

Ježci vykradli Brno! Repríza loňského semifinále pro Datly

V posledním kole 1. Ligy se odehrála pětice zápasů, v nichž se dařilo spíše hostujícím celkům. Kelti i Ježci potvrdili svou formu a brali tři body. Datlové porazili v repríze semifinále Vlčí smečku v nájezdech. Východočeské derby dopadlo lépe pro Kometu než Českou Třebovou.

Neděle 1. října 2023

Buldoci svou tvrz před Ježky neubránili

HBK Bulldogs Brno – Ježci Heřmanův Městec 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)

Střely na branku: 29:24, Vyloučení: 1:3, Přesilovky: 3:1, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 49

Branky a nahrávky: 6. Pecina (Macenauer), 18. Hejl (Novák), 29. Kozel

Zápas začal v dobrém tempu, kdy se chtěly oba celky tlačit do útoku. Produktivnější v tomto ohledu však byli hostující Ježci, kteří v 6. minutě skórovali. Pecina dokázal na brankovišti dostat do brněnské branky, když své štěstí zkusil z otočky. Buldoci po inkasované brance zatlačili, ale k vyrovnání to nevedlo. Naopak se také činil domácí brankář, který likvidoval ježčí šance. Úvod druhé třetiny patřil Brnu, ale tento tlak hosté přečkali, dokonce šli do dvoubrankového vedení. Brnu se ve zbytku třetiny nevedlo, to se ale nedá říct o Heřmanově Městci. Kozel přidal třetí branku, když ve svém sólu poslal balónek z většího úhlu do Makarovy šibenice. Třetí třetinu Ježci precizně ubránili a odvezli si tak tři body.

Ohlasy po zápase:

Ježci Heřmanův Městec (asistent trenéra Lukáš Vajda): „Řekl bych, že jsme na podobné vlně, jako tomu bylo minulý rok. Hrajeme dobře a s klidem, jsme velmi důslední v obraném pásmu a produktivní v pásmu soupeře, čehož výsledkem jsou branky na naší straně. Klukům není v zápase co vytknout, protože předvedli přesně to, co jsme od nich chtěli. Soupeři děkujeme za korektní utkání a přejeme hodně štěstí do další kol.“

Lokomotiva nastoupila proti dávnému rivalovi, který byl na její síly

TJ Lokomotiva Česká Třebová – SK Kometa Polička 0:7 (0:4,0:3,0:0)

Střely na branku: 29:34, Vyloučení: 1:0, Přesilovky: 0:1, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 59

Branky a nahrávky: 3. Tobiáš O. (Štefka F.), 7. Kunc (Tobiáš O., Štefka F.), 9. Kunc (Holec), 12. Holec (Štefka F.), 25. Beneš, 25. Tobiáš O. (Štefka F.), 25. Kukla (Tobiáš O.)

Kometa nastupovala do zápasu v oslabené sestavě, ale to se příliš neprojevilo. Hosté vlétli do útočného pásma, kde se drželi v 1. třetině velmi dlouho. Skóre se otevřelo ve 3. minutě, kdy F. Štefka našel v mezikruží osamoceného Ondřeje Tobiáše. Poté přidal branku Kunc přesnou střelou, který o dvě minuty později doklepával balónek do prázdné branky po nečekané nahrávce Holce. Tento nahrávač následně šťastně navyšoval na 0:4. České Třebové přišla vhod pauzu, po níž si vypracovala šance, ale jistý Čerbák vše kryl. Definitivní tečku za zápasem udělala 25. minuta, v níž Kometa dala tři branky. Vše začalo nahozením Beneše o červené čáry, které gólman podcenil. Ondřej Tobiáš přidal druhou branku po rychlém buly, kdy se dostal do dobré střelecké pozice. Premiérový gól zaznamenal V. Kukla po podobné situaci jako u předchozího gólu. V poslední třetině se snažila Lokomotiva vstřelit alespoň čestnou branku, ale Čerbákovi pomáhaly i jeho tyčky.

Ohlasy po zápase:

SK Kometa Polička (trenér Pavel Štefka): „K zápasu jsme odjížděli s respektem k bojovnému soupeři, protože jsme se museli obejít bez celé řady opor základní sestavy, ale zvládli jsme jej nad očekávání dobře. Kluci hráli výborně a každý odvedl soustředěný výkon. Velmi nám pomohla první třetina, v níž jsme byli efektivní a vyšlo nám doslova vše, na co jsme sáhli. Ve druhé třetině se soupeř hodně zlepšil a prvních deset minut jsme se víceméně bránili a podržel nás jistými zákroky Kuba Čerbák. Pak jsme ale dali gól z kategorie šťastných a vzápětí soupeř dvakrát propadl ve středním pásmu a zápas se definitivně zlomil. S výkonem i výsledkem jsme maximálně spokojeni, je potřeba ale říci, že zápas rozhodně nebyl tak jednoznačný, jak vypadá výsledek.“


Střípky ze zápasu Lokomotivy a Komety. Autor videa: Libor Vašina.

Datlové brali dva body po vypjatém zápase se Smečkou

TJ Blatná Datels – Vlčí smečka Ústí nad Labem 3:2ss (0:0,1:1,1:1–0:0)

Střely na branku: 50:13, Vyloučení: 8:7, Přesilovky: 5:6, Využití: 1:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 371

Branky a nahrávky: 23. Vaníček (Vinter), 42. Maňaska (Michálek), 50. Tabášek (rozhodující nájezd) – 20. Baxa (Zajan, Zdvořáček M.), 42. Zdvořáček M. (Zdvořáček P., Zákon)

Loňská repríza semifinále mezi Blatnou a Vlčí smečkou byla výsledkově vyrovnaná, avšak statistiky ukazují na převahu Blatné. Datlové vyslali na branku hostů 50 střel, avšak Vlčí smečka domácím ukázala produktivitu. Na dvě branky ji stačilo 13 střel. Hosté přijeli v 10 hráčích do pole, i přes to drželi s Datly krok. První třetina byla bez branek, ale ve 20. minutě přesilovku využil Baxa. Přišlo rychlé srovnání z hole Vaníka. Zápas se táhl ke konci, když hosté opět odskočili v početní výhodě. Ve stejné minutě ale zareagoval Maňaska. Prodloužení zápas nerozhodlo. V nájezdech rozhodl domácí Tabášek.


Mladá Boleslav slaví první výhru, odnesl to Pedagog

TGB Swietelsky Pedagog České Budějovice – HBC Tygři Mladá Boleslav 2:8 (2:3,0:3,0:2)

Střely na branku: 33:21, Vyloučení: 4:1, Přesilovky: 1:4, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 85

Branky a nahrávky: 5. Zelenka (Bárta O., Malecha), 11. Malecha (Kvítek, Bárta O.) – 2. Marušinec (Lhota , Jágr), 3. Lhota (Moravčík, Malina), 4. Marušinec (Lhota), 22. Malina (Jágr, Lhota), 25. Lhota (Moravčík, Bajer), 28. Erben (Marušinec), 36. Jágr (Moravčík), 40. Malina (Lhota)

Do Českých Budějovic přijelo úplně jiné mužstvo, než se v prvních zápasech 1. Ligy prezentovalo. Tygři vstoupili do zápasu s velkou chutí. Ve druhé minutě je poslal do vedení Marušinec. Pedagog hostům následně daroval přesilovou hru, v níž skóroval Lhota. V čase 03:39 bylo skóre již 0:3, když druhou branku přidal Marušinec. Českobudějovický Zelenka následně snižoval. Hra se postupem času uklidnila a Pedagog udeřil podruhé. Po 1. třetině byl stav 2:3. Ve druhé části zápasu se však Mladá Boleslav opět zvedla, přičemž dala dvě branky v početní výhodě. Zápas se rozhodl ve 36. minutě, když svůj gól přidal Vojtěch Jágr. Malina poté jenom kosmeticky upravil na 2:8.

Bubáci v Berouně nebodovali

SK Kelti 2008 - HBC Nové Strašecí 5:1 (1:1, 3:0, 1:0)

Střely na branku: 23:31, Vyloučení: 6:6, Přesilovky: 4:5, Využití: 2:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 137

Branky a nahrávky: 8. Váca (Chromek, Patzenhauer), 18. Krbec (Horel, Taufer), 21. Chromek (Kohout, Hrabár), 23. Taufer, 34. Hrabár (Taufer, Günther) - 11. Lev (Javůrek)

Nové Strašecí do Berouna přijelo bodovat. Začátek zápasu tomu napovídal, protože oba celky měly slušné šance. Navrch však měli hosté, kteří trefili tyč. Hostující Kmeť dokonce běžel sám na berounskou branku, ale neuspěl. Toho využili domácí v 8. minutě, když Chromek roztáhl hostující brankáře, který se položil na zem, a Váca neměl problém zakončit. V 11. minutě však Nové Strašecí vyrovnalo. Zápas se překlopil do druhé třetiny, v níž měli větší tempo Kelti. To potvrdil gólem Krbec, na kterého navázal Chromek a Taufer. Stav 4:1 zřejmě rozhodl zápas, avšak Bubáci se snažili na domácí tlačit. To se jim dařilo, ale produktivita byla nulová. Hrabár v poslední periodě zpečetil výhru Keltů.

Ohlasy po zápase:

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): "Dnes jsme utrpěli vítězství. Soupeř nebyl horší, byl jen týmem, kterému dělalo větší problém zakončení. Po vcelku vyrovnané první třetině jsme se dostali velmi lacino do třígólového trháku. Strašidelnou pasáž mezi 20. - 30. minutou, kdy jsme kupili chybu za chybou a děkovali nejednou Kubovi Gütherovi, štěstěně či špatně střílejícím hráčům hostů, že míčky nemířily do branky, jsme ustáli bez obdržené branky. Ve třetí části jsme hru naštěstí zpřesnili, zlepšili a soupeř neměl síly na zvrat. Podobných výpadků bychom se příště měli vyvarovat, protože nás mohou stát zápas."


Sestřih zápasu mezi SK Kelti 2008 a HBC Nové Strašecí. Zdroj videa: YT SK Kelti 2008.