1. liga

Buldoci o body obrali i vicemistra 1. Ligy! Nové Strašecí a Čamlíci překvapili své soupeře

Během minulého víkendu se v 1. Lize odehráli pouze čtyři zápasy. Ty ale byly velmi vyrovnané. Ve třech z nich jsme viděli menší překvapení, když Čamlíci porazili Kelty a Nové Strašecí Suchdol nad Lužnicí. HBK Bulldogs Brno si po skalpu Poličky poradilo i s Datly. Více v reportáži.

Neděle 15. října 2023

Buldoci zápas proti Blatné otočili v poslední třetině

HBK Bulldogs Brno – TJ Blatná Datels 5:3 (0:2, 1:1, 4:0)

Střely na branku: 22:31, Vyloučení: 3:4, Přesilovky: 4:3, Využití: 1:1, Oslabení: 0:1, Diváků: 25

Branky a nahrávky: 22. Makara M. (Emmer, Nazad), 35. Navrátil (Havránek), 35. Emmer (Vodvárka), 37. Baláč (Vodvárka, Emmer), 40. Vodvárka (Emmer, Baláč) - 12. Braun (Michálek, Maňaska), 14. Fiala (Braun, Michálek), 24. Braun

Blatná nepřijela do Brna v hojné sestavě, avšak Jihočeši ukázali svou sílu od prvních minut. Brno se muselo od začátku bránit, přičemž Datlům poskytlo dvě přesilové hry. Ty Buldoci ubránili, ale Michálkovu střelu ve 12. minutě dorážel za záda Makary Braun. O dvě minuty později Fiala dorážel střelu Brauna. Bekhendem se trefil přesně, čímž využil přesilovku. Datlové tak vedli 0:2. Druhá třetina patřila spíše domácím. Zápas se začal vyostřovat. Buldoci dokonce hráli dvojnásobnou přesilovku 5 na 3, ve které snížil trefou do šibenice Makara. O pár chvilek se Datlové opět bránili ve třech, ale Braun zachytil balónek a mířil do brejku, v němž se nemýlil. Vše rozhodla třetí třetina. Datlové vedli sice 1:3, ale Buldoci se zmohli na velký obrat. Navrátil ve 35. minutě dorážel a sedm vteřin později vyrovnával Emmer po dobré nahrávce Vodvárky. Tlak neustával, čehož využil Baláč a Vodvárka. Buldoci využili svého důrazu a dali 3 branky z dorážek. Ve zbytku zápasu zavřeli střední pásmo a defenzivně dokráčeli pro tři body.

Ohlasy po zápase:

HBK Bulldogs Brno (trenér Jan Emmer): „Blatná byla v první třetině výrazně lepší a zcela zaslouženě vedla o dva góly a mohlo to být s námi i horší. Sice jsme ve druhé třetině přidali na tempu, ale hosté zkušeně hlídali svůj náskok a stále byli výrazně hokejbalovější. Nicméně 3 minuty třetí třetiny zcela otočily zápas. Naráz jsme vyvinuli důraz v útočném pásmu, hlavně v předbrankovém prostoru, přestali jsme odhazovat alibisticky míček, začali jsme napadat, zlepšili jsme se individuálně a hráči Blatné na to nedovedli zareagovat. Během sedmi sekund třetí části jsme srovnali skóre a za necelé dvě minuty překlopili zápas na svou stranu. Hosté, kteří hráli ve dvanácti, již nenašli dost sil na to, aby skóre opět strhli na svou stranu. Mísí se ve mně dva pocity. Jeden negativní za naivní projev prvních dvou třetin a ten druhý pozitivní, a to za neskutečné vzepětí a obrat vývoje zápasu ve třetí třetině. Rozhodně ale první poloviny utkání nám stále nejdou a musíme vstupy do utkání výrazně zlepšit!“

Čamlíci proti Keltům uválčili bod

HBC Malenovice – SK Kelti 2008 4:3pp (1:2,2:0,0:1 – 1:0)

Střely na branku: 13:39, Vyloučení: 10:5, Přesilovky: 4:7, Využití: 1:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 43

Branky a nahrávky: 4. Nohál (Cunda), 16. Cunda (Nohál, Hruboš), 22. Hruboš, 46. Hruboš (Nohál, Cunda) – 6. Taufer (Kohout), 13. Hrabár (Maršoun, Taufer), 32. Kohout (Rozenberg)

Zápas začal opatrně, avšak Čamlíci šli rychle do vedení. První střelu Cundy berounský brankář pouze vyrazil. Nohál pouze dorážel. Po Kohoutově střele se však k dorážce dostal Taufer a skóre v 6. minutě srovnal. Čamlíci následně poskytli hostům početní výhodu, tu tvrdou střelou využil Hrabár. Úvod druhé periody ale vyšel lépe domácím. Rychle vyrovnal Cunda a ve 22. minutě se od červené čáry přímo do šibenice trefil Hruboš, který využil přesilovou hru. Kelti chtěli vyrovnat do 30. minuty, ale to se jim nepovedlo. Nakonec však rychle dali gól na 3:3 ve 32. minutě, kdy se ve skrumáži před zlínskou brankou zorientoval Kohout. Tlak Keltů domácí přestáli. Hruboš zařídil velkou radost pro Čamlíky, kteří brali dva body po prodloužení. V něm Hruboš zpoza branky našel skulinku mezi betony hostujícího gólmana.

Ohlasy po zápase:

HBC Malenovice (trenér Adam Kovařík): „Postavil se proti nám další silný soupeř, ale nám se přes všechny předpoklady povedlo vstoupit do utkání dobře a vstřelit první branku. Oproti předchozím utkáním bylo znát zlepšení v obraně. Soupeř v první třetině utkání otočil, ale nevzdali jsme se a stejný počin se povedl i nám. Pak jsme v obraně přestáli dost horkých chvilek. Třetí třetinu začali hosté očekávaným náporem my jim to ještě umocnili přesilovkou a soupeři srovnali. V polovině třetiny nám pro zranění museli střídat brankáři, ale i to jsme zvládli a v prodloužení se nám povedlo urvat vítězství. Zlepšení lehké znát bylo, jsem rád, že se vyhrálo, mužstvu to pomůže v hlavě a dva body proti soupeři jako je Beroun se rozhodně počítají.“

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): "Zápas je velmi těžké hodnotit. Byli jsme aktivní, vytvořili mraky šancí, jenže jsme je nedokázali v průběhu celého utkání proměňovat i díky výborně chytajícím domácím brankářům. Na druhou stranu jsme houževnatě a týmově hrajícímu soupeři darovali několik možností ke skórování a on velkou část z nich využil. Řekněme si na rovinu, že jsme chtěli odvézt tři body a máme "jen" jeden. Jenže domácí celek si svůj bodový zisk dnes skutečně odfáral."


Bubáci zaskočili Suchdol

HBC Nové Strašecí – SK Suchdol nad Lužnicí 5:4pp (3:1,1:1,0:2 – 1:0)

Střely na branku: 41:37, Vyloučení: 4:5, Přesilovky: 4:3, Využití: 0:1, Oslabení: 0:1, Diváků: 68

Branky a nahrávky: 7. Slabý (Duchoň), 12. Slabý (Kmeť, L. Lev), 13. Douša (Barnošák, Javůrek), 26. Běloušek (Kmeť, L. Lev), 50. Slabý (Kučera) – 11. Tácha (Kovárník), 17. Kalát (Hrdlička, Laurinc), 33. Pavlík, 38. Tácha (Pavlík, Kovárník)

Zápas se hrál ve velkém tempu a oba celky měly velké šance. První z nich využil v 7. minutě Slabý, který pohotově dorážel. Suchdol se tlačil k vyrovnání, to přišlo v 11. minutě, kdy Tácha trefil odkrytou klec po skvělé nahrávce Kovárníka. Jihočeši ale měli po tomto gólu zkrat. Nejdříve druhý gól přidal Slabý a Douša si poté seběhl mezi kruhy a mířil přesně. Zápas pokračoval a Suchdol chtěl za každou cenu snížit. Kalát se zapsal mezi střelce po nahození zpoza modré čáry, ale na 4:2 poté navyšoval Běloušek dobrou střelou. Vypadalo to, že Nové Strašecí si dojde pro tři body, ale ve dvojnásobné přesilovce gól nedalo. Naopak inkasovalo, když se do úniku dostal Pavlík. Na 4:4 na gól Tácha v přesilové hře. Zápas tak šel do prodloužení. Mužem zápasu se stal Slabý, který nahození Kučery tečoval do suchdolské klece. Zařídil tím dva body pro Jihočechy a zkompletoval hattrick pro sebe.

Kometa se hnala za vítězstvím, Tygři však odolávali

HBC Tygři Mladá Boleslav – SK Kometa Polička 2:3 (1:1,1:1,0:1)

Střely na branku: 22:31, Vyloučení: 4:1, Přesilovky: 1:4, Využití: 1:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 25

Branky a nahrávky: 9. Peca (Šimek), 26. Langer (Marušinec, Lhota) – 5. Kantor (Geba, Bureš), 22. Geba (Holec, Nespěšný), 39. Štefka M. (Štefka F.)

Od první minuty chtěly hrát oba celky s balónkem. Více ho drželi hosté, kteří si dobrým pohybem tvořili šance. Tygři jako první faulovali a poskytli Kometě první početní výhodu. Ta netrvala dlouho. Poličský bek si počkal a z osy poslal míček na branku, ten se odrazil Kantorovi na hůl a ten pouze dorazil. Hra dále plynula ze strany na stranu, přičemž z nenápadné akce srovnal Peca. Ve druhé části měli navrch opět lehce hosté, kteří využili druhou přesilovou hru. Tu hráli i domácí. Marušinec napřahoval k tvrdé střele, ta mu sjela a odrazila se Langerovi od břicha do branky. V zápase začalo přituhovat, čemuž nepomohla ani změna počasí. Zápas rozhodl Matěj Štefka ve 39. minutě, když se trefil přesně, jak potřeboval. Tygři se zmohli na závěrečný tlak, ten ale Kometa ubránila.

Ohlasy po zápase:

SK Kometa Polička (trenér Pavel Štefka): „Body z Boleslavy jsou pro nás velmi cenné, po nepovedeném zápase s Brnem jsme chtěli předvést lepší výkon. To se sice podařilo jen částečně, protože souhra nám trochu vázla a výhra byla spíš vybojovaná, ale o to více si ji vážíme. Do herní pohody z play off a jarní části máme momentálně daleko, ale musíme se s tím poprat.“