CROSSDOCK Extraliga

Doma možná, desetibrankové příděly venku ale už ne, mrzí konec Sudek i Jana Kalužu

Extraligová skupina mužů se dočká od nové sezóny jedné změny. Po dlouhé debatě se totiž rozhodli v Sudoměřicích pro nepřihlášení nejvyšší soutěže a přenechání licence Hostivaři. Důvody Jihomoravanů vysvětluje jejich přední postava Jan Kaluža - je jich více a nepřišly náhle.


Do posledních hodin nebylo jasno
Honzo, kdy přišly v klubu první reálné myšlenky na to, že přihlásit se do příští sezóny opět do Extraligy mužů by nemuselo být úplně vhodným řešením?
Už v době, kdy bylo jasné, že sezona skončila, někteří kluci říkali, že přemýšlejí o možném konci v Sudoměřicích. Že by si to chtěli zkusit i v nějakém jiném klubu, když jsou v Sudkách v podstatě celou svoji kariéru. V klubu jsme tak během dalších týdnů měli několik schůzek, jestli pokračovat v Extralize, nebo jak celou situaci vyřešit. Finální rozhodnutí poté padlo den před uzavřením přihlášek, bylo to hlavně o tom, že bychom na nejvyšší soutěž asi kvantitu měli, ale kvalitu už rozhodně ne. 

Problémy s kádrem a docházkou na tréninky jste paradoxně měli i třeba minulou sezónu, proč se tak stalo? Vždyť tým jste hodně posílili a nejeden fanda hokejbalu vás tipoval na černého koně soutěže, který by se třeba mohl bezpečně pohybovat v osmičce… 
To je pravda, posílení se nám povedlo, přivedli jsme i nějaká zvučná jména a na loňskou přípravu nás nastoupilo, myslím, že dohromady 25! To jsem nikdy nezažil. Jenomže jak posily přišly, tak také zanedlouho některé odešly, takže u nás opět zůstalo jen takové to zdravé jádro. I když jsme tam potom měli jednu sérii, že jsme čtyřikrát za sebou bodovali a vypadalo to už nadějněji, paradoxně potom přišel takový zlom a už to bylo špatné. 

Končí tak jedna éra sudoměřického hokejbalu, začnete od příštího roku nějakou novou? Budete hrát nižší soutěž?
Je přihlášena 2. Liga, tady na jižní Moravě. Z původního kádru ale moc hráčů už hrát nebude, jen někteří, kteří už nemají třeba ty ambice to hrát na vyšší úrovni a stačí jim si jít jednou za týden plácnout a pobavit se. 

Na slovenská hřiště to máte přeci jenom o hodně blíže, nebyla nebo třeba teprve nebude reálná varianta dostat se do slovenské hokejbalové Extraligy?
Ne, to určitě ne. Když, tak jsme se bavili pouze o české Extralize hokejbalu.


Kolik sudoměřických hráčů zůstane v Extralize?
Už víte, kde budete Vy osobně příští sezónu působit? 
Bylo to složité, rozhodoval jsem se také do poslední chvíle. K mému opravdu velkému překvapení jsem měl sedm nabídek na pokračování, za které jsem opravdu hodně rád. Nejvíce mě to táhlo na Kladno, kde to bylo na hodně dobré cestě, ale nakonec jsem se z rodinných důvodů rozhodl pro pokračování v bližší Karviné. Ale tohoto rozhodnutí určitě nyní nelituji, těším se na působení u nich, navíc tam dost kluků znám. 

A můžete prozradit i něco o dalších spoluhráčích, jestli se už domluvili na nějakých nových štacích? 
Moc toho ještě nevím. Ale třeba Aleš Kmenta jde se mnou do Karviné, Kuba Štefek do Skalice, někteří další hráči se vrátili do Hodonína, někdo zůstal v Sudoměřicích a mladí budou hrát v Kyjově ještě v dorostu. 

Na jaké období Sudoměřic v české Extralize vzpomínáte nejraději? Atmosféra při play off zápasech je zřejmě nezapomenutelná a možná i neopakovatelná, že? Třeba při finále celé Extraligy, jak je to pro Vás dávno?
Hodně, bylo mi 11 let (rozesměje se). Ale tu atmosféru si samozřejmě pamatuji, byla skvělá. Navíc to byl rok, kdy muži hráli finále Extraligy a my jsme byli na finále starších žáků bronzoví. Ale kdybych měl vybrat jeden konkrétní moment se Sudkama, tak to je hodně složité. Třeba i další náš rok v mládežnickém hokejbale. Neměli jsme dostatečný počet hráčů na to, abychom hráli soutěž mladšího dorostu, tak jsme přihlásili starší a hned jsme dokázali vybojovat postup do Extraligy. Z mužů si zase vzpomínám reálně na postup zpět do nejvyšší soutěže, to bylo také krásné. No a dva roky nazpátek nás ve čtvrtfinálové sérii s Mostem v pátém rozhodujícím zápasu dělil jeden jediný gól v podstatě od konečných bronzových medailí. To byla velká škoda, i tak to byl ale úspěch. 

Věříte, že se ještě někdy jižní Morava vrátí na českou mapu extraligy? Existuje vůbec nějaké upřednostnění, kdybyste se chtěli vrátit, nebo byste si to museli zpět vybojovat z nižších soutěží?
Bohužel, licence jsme se zbavili, takže nárok už nemáme. Prodali jsme ji mladému týmu z Hostivaře, který má v týmu kupu nadějí do budoucna. Hostivař si extraligu určitě zaslouží. Pro sudoměřický hokejbal ale věřím, že není všem dnům konec. Máme tady mládež, ženský tým, jen pro muže se nyní sešla špatná generace… Hodně lidem, co tu ještě vloni bylo, se už nechce hrát jen druhé housle. Doma bychom sice nějaké body uhráli, ale ven se vám pro desetibrankové příděly jezdit už nechce… To nebaví logicky nikoho. 




Jan Kaluža (druhý zleva) - stabilní opora Sudoměřic se v příštím ročníku Extraligy 2020/21 představí v dresu dříve konkurenční Karviné. Zdroj fotky: hbkkarvina.rajce.idnes.cz