CROSSDOCK Extraliga

Klasická příprava na Extraligu? Kdepak, pardubický obránce Petr Filip si střihne triatlon!

Kapitán, nesmírně produktivní a tvořivý obránce, reprezentant. Nejen tato slova dokonale vystihují pardubického beka Petra Filipa. Ten letos volí velmi zajímavou formu přípravy, na jejímž konci bude účast na triatlonovém závodě! Nejen postřehy k tvrdému drilu naleznete v přiloženém rozhovoru.


Tým doplněný o dravé mládí

Petře, asi jako u každého hráče, tak ani ve Vašem případě se nebudu mýlit, že zrušení minulé sezóny vás v Pardubicích velmi mrzelo. Ze 14 odehraných zápasů jste hned 10 vyhráli!
Tým si skvěle sednul, v sezóně se vyhrávalo, tradičně se utvořila výborná parta. Takže je skutečně velká škoda a moc nás mrzí, že jsme si tu sezónu nemohli užívat dál, zejména ve vyřazovacích bojích. Situace však byla vážná, takže ji každý akceptoval.


Co bylo, a hlavně ve zmiňovaném play off potenciálně mohlo být hlavní zbraní Pardubic?
Důležitým faktorem určitě bylo, že náš tým je už delší čas pospolu. Pak se začali pravidelně prosazovat mladší hráči, kteří se vypracovali z juniorky. Tomáš Zajíček, Šimon Moravec. Ti každým rokem rostou a zlepšují se, pro tým jsou čím dál tím více platnější, pro soupeře pak nebezpečnější.


Váš trenér Jiří Mašík (mimo jiné hlavní trenér reprezentace mužů, pozn. red.) je tím, že rád zapojuje mladší hráče, znám. Říkáte, že to tedy pro vás rozhodně není překážkou.
To jádro, kolem kterého se ten tým tvoří, tam je samozřejmě déle a je složeno ze zkušenějších hráčů. Mladší hráči však do týmu každoročně přibývají a určitě to není tak, že ti hráči najednou přišli a okamžitě hráli, ale skutečně to je o tom, že ti kluci už v juniorském věku dostanou tu šanci nahlédnout alespoň na tréninky, my se s nimi poznáme, oni se trošku sžijí s naší hrou. Takže dejme tomu, když první kontakt s áčkem mají třeba v 16 letech, tak potom v 18 přijdou do kabiny, naskočí do zápasu, známe se a my i Jirka Mašík už víme, co od nich může očekávat. Právě proto, že už je delší časový úsek sleduje, se je pak nebojí nasadit i do ostrých zápasů.




Klasická příprava? Ne, radši triatlon!
Jak jste Vy osobně trávil volné chvíle, které přišly s anulováním zbytku sezóny a nastolení karantény? Měl jste čas na nějaké zajímavé aktivity, nebo jste situaci využil spíš k odpočinku?
To období pro mě bylo takové specifické. Začal jsem trénovat sám. Zprvu jsem běhal, postupem času stále delší a delší tratě, do toho jsem začal intenzivně jezdit na kole. No a pak jsme u nás měli posezení se sousedy, kteří se věnují triatlonu a vznikla z toho sázka, že se s nimi triatlonu zúčastním. Měl se konat 6. června, ale bohužel se zrušil, resp. přesunul na 26. září. Naše sázka tedy stále platí a všechno mé snažení se momentálně ubírá směrem k přípravě na tento závod.


Na co konkrétně se v přípravě, ať už na triatlon nebo sezónu samotnou zaměříte?
Ten trénink je malinko jiný, než na co jsem byl léta zvyklý z hokejbalu. Je to samozřejmě hlavně o běhání a ježdění na kole, do toho plavání. Na kolo se momentálně dostanu dvakrát týdně, třikrát za týden jdu běhat, jednou ještě stihnu plavání. Do toho se občas přimotá nějaký kruhový trénink a o pohyb tedy rozhodně nemám nouzi. Já jsem byl odjakživa zvyklý trénovat s týmem, dávat tomu sto procent, ale vždycky jsem si chodil dávat individuálně navíc.


Petr Filip po plaveckém tréninku na triatlon. Zdroj fotky: osobní archiv Petra Filipa.


Vy i spoluhráči jste jistě vyhlíželi, kdy už se dostanete zpátky na hřiště. Pardubicemi zorganizovaného Autosklo H.A.K. Cupu jste se však nezúčastnil. Co Vašemu startu bránilo?
Tohoto turnaje jsem se nezúčastnil právě kvůli přípravě na zmiňovaný triatlon. Měl jsem a mám dán tréninkový plán, kterým se řídím a obětoval jsem mu prakticky veškerý svůj čas. Věnovat se tomu budu až do konce září a jsem s trenérem Jirkou Mašíkem domluven, že se k týmu připojím až po tomto triatlonovém závodě. Ještě před tím jsem však slíbil, že se zúčastním srpnového reprezentačního srazu, takže jsem rád, že do té náročné přípravy zapojím i nějaké chvíle s hokejkou.


Petr Filip má napřaženo? Pro soupeře nutnost vyhlášení stavu maximálního ohrožení. Autor fotky: Josef Česák st.


S čím budou Pardubice vstupovat do nové sezóny, čím se budou chtít prezentovat? Můžeme se opět těšit na atleticky pojatý styl hokejbalu?
Já jsem se byl na nějakém zápase našeho turnaje podívat a kluci si zkoušeli nějaké nové věci a troufnu si říct, že naše hra bude ještě rychlejší než doposud. Myslím si, že příští sezóna bude hodně zajímavá a naše cíle v ní rozhodně nebudou malé.


Poctivý reprezentant
S blížící se sezónou jistě vyhlížíte také reprezentační akce, kterých se pravidelně účastníte.
Srazů a turnajů reprezentačního týmu se samozřejmě vždy s radostí zúčastním. Teď se navíc posunulo Mistrovství světa až na rok 2022, kdy mi bude skoro už 35 let a člověk už potom i váhá. Má rodinu, časově náročnou práci, spoustu starostí kolem baráku. Ten čas pak letí, člověk nemládne, takže jsem nad tím už i přemýšlel, ale o nominaci bych se samozřejmě ještě poprat chtěl.


Máte ještě nějaký další konkrétní cíl, kterého byste rád dosáhl?
Co jsme se bavili s kluky v kabině, tak bych strašně rád ještě jednou zažil tu atmosféru po zisku mistrovského poháru v Extralize. Protože při posledním titulu to byl neskutečně krásný pocit a moc rádi bychom si ho oživili. Tohle je kromě velké reprezentační akce to, co bych ještě chtěl zažít.