CROSSDOCK Extraliga

Zůstávám! Z Mostu ani nebyla nikdy vhodná doba odejít, přemítá Tomáš Chyba

Mostecký hokejbalový klub se bude snažit v následujícím ročníku Extraligy mužů napravit svoji vizitku z posledních let. Defenzivní, ale každoročně jeden z nejproduktivnějších hráčů Tomáš Chyba věří, že se to už tento rok povede. Mostečtí už představili a zřejmě ještě chystají několik zásadních změn.


Každý se už na start soutěže těší
Tomáši, jak to vypadá s mosteckým hokejbalem? Vypadalo to, že po loňské podzimní části se vše otáčí, nastalo několik změn, ale není to po jarním sportovním celorepublikovém útlumu zase nějak jinak?

Mostecký hokejbal je momentálně ve fázi letní přípravy a všechno, co se rozjelo vloni, pokračuje i letos a možná to bude ještě lepší, nechte se překvapit.


Už tedy naplno začaly společné tréninky? A jak jste se v minulých týdnech udržoval Vy sám individuálně?

Náš tým začal letní přípravu v pátek 24. července. Osobně jsem se moc neudržoval, ale není tajemstvím, že momentálně mám dost starostí s dokončováním domu, takže vše se točí kolem něj. Do letní přípravy se zapojuji až tento týden, a když Bůh dá (směje se), budu snad na všechny tréninky i na turnaji před zahájením soutěže. 


Na začátku léta se nakonec přeci jenom nějaké zápasy v rámci pohárů odehrály, cítil jste, že se pauza od hokejbalu hodně projevila přímo na hřišti? A bude start následujícího ročníku po několika týdnech bez mistrovského zápasu něčím jiný?
Náš tým se v menším počtu zúčastnil ALPA poháru ve Světlé nad Sázavou, kde jsem osobně nebyl. Myslím si, že hokejbal bez tréninku v dnešní době na velké úrovni už hrát nejde, takže určitě i našim hráčům chvilku trvalo, než se dostali do nějakého svého standardu. Já osobně se na start soutěže těším, byli jsme dlouho bez hokejbalu a každý hráč, který má vztah k tomuto sportu, se určitě hodně těší. A po té delší pauze zapříčiněné koronavirem o to víc.



Věřím, že tohle bude ten rok
Vloni jste se probojoval na mistrovství světa do Košic, v Extralize mužů ale poslední roky hrajete stále s Mostem jen o samotné probojování do play off. Nabízí se tak otázka, zda nepřemýšlíte o změně působiště, nebo zůstáváte srdcařem?

Pár nabídek jsem vloni měl a mohu prozradit, že se nejednalo jen o jeden tým, ale bylo tam více variant. Momentálně už mi je 35 let a člověk bude hrát hokejbal rok, možná dva, možná pět. Vždy, když jsem dostal nabídku, tak jsem uvažoval nad hodně věcmi a vždy rozhodlo to, že v Mostě jsem extraligu začal, v Mostě taky skončím, a když jsme se mohli podívat na tabulku, nikdy se nám nedařilo natolik, že bych si mohl říci: Most už je zachráněn, jdi si to zkusit jinam. Klukům bych tak podkopl nohy… Byli jsme s Mostem na jedné lodi, a když se nedařilo, bylo potřeba zůstat a bojovat až do konce. Dále musím koukat i na svoji rodinu, se kterou chci trávit co nejvíce svého času.


Kde tedy budete příští rok hrát? Řešíte nějaké nabídky a už jste rozhodnutý?
Budu hrát v Mostě a věřím, že letos to bude ten rok, kdy budeme v tabulce na místě zaručujícím play off.


Do nejvyšší soutěže postoupila místo stabilně hrajících Sudoměřic pražská Hostivař, která si stáhla své odchovance. Jak podle Vás bude především špička tabulky příští rok vyrovnaná?
Nebudu lhát, ale pro nás je to ušetřená cesta a ztráta asfaltového hřiště, tohle bych viděl jako plus. Na druhou stranu, Sudoměřice do Extraligy patřily a z tohohle pohledu je škoda, když skončí jakýkoliv tým v nejvyšší soutěži. Hostivař doplnila Extraligu a co jsem slyšel, mají velkou základnu hráčů a tak jsem na ně zvědav, jak se poperou s prvním rokem v nejvyšší soutěži. Letos bych si troufl říct, že špičku může hrát hodně týmů, ale to všechno napoví až samotná sezóna. 


A jaké jsou Vaše osobní cíle? Mistrovství světa se o rok odkládá, tedy příští rok bude ten přestupní, může to v nějakém ohledu směrem k reprezentaci hráčům i pomoci? Že budou hrát třeba pod menším tlakem, menším drobnohledem?

Momentálně můj cíl bude probojovat se s Mostem do play off, jak už jsem zmiňoval. Ohledně mistrovství světa je všechno daleko, s Jirkou Mašíkem a Slávou Švancarem, který je teď i naším trenérem v Mostu, jsme v kontaktu. A jestli může hráčům něco pomoct, že se o rok posunula reprezentace? Každý, kdo usiluje o reprezentaci, tak mu nehraje jméno na zádech, ale hraje pro něj aktuální forma a jaký je to typ hráče. Každý takový by se měl udržovat v co nejlepší formě každý rok a tak ukázat, že do týmu reprezentace patří, i když zrovna není mistrovství světa.



Tomáš Chyba patří mezi dlouhodobé tahouny Mostu. Autor fotky: Milan Podpera.