1. liga

Analýza 1. Ligy: Rok se s rokem sešel! Poučili se odpadlíci z loňského předkola a čtvrtfinále?

V 1. Lize jde do tuhého. Velkým překvapením je absence loňského vítěze z Poličky, jenž letos vypadl v předkole. Začíná tak cesta jednoho celku, který dojde až na vrchol, a navíc pro postup do Extraligy. Od čtvrtfinálových sérií se očekává vyrovnaná řež, protože se některé celky z play off již znají.

Pedagog vyřadil loňského mistra, půjde o krk i vicemistrovi? Suchdol musí zmobilizovat síly proti Tygrům

TJ Blatná Datels (1.) vs. TGB Swietelsky Pedagog České Budějovice (10.)

V první sérii budeme sledovat jihočeský souboj Blatné a Českých Budějovic. Pedagog v předkole zvítězil v 2:0 na zápasy proti Kometě, která loni ovládla celou 1. Ligu. Pedagogy zdobily chuť a důraz. Teď mají další cíl, a to sesadit vítěze základní části a loňského vicemistra z Blatné. Půjde to stejně lehce jako proti Kometě? Ta ve finále deklasovala Datels 3:0 na zápasy a poměrem 20:8. Datlové ale disponují dobrým běžeckým fondem, který je zdobí. To by měla být jejich zbraň. Datlové dokázali jako jediní uzmout 12 výher v základní části, dali nejvíce branek (94). Měli také nebezpečnou přesilovku, využili 32,35 % početních výhod. Bota je však tlačí v oslabení, v němž často inkasovali. České Budějovice v předkole ukázaly, jak se připravily. Přesilovka klapala a oslabení taky. Proti Kometě Jihočeši ubránili všechny přesilové hry Poličky, což zřejmě rozhodlo. Navíc využili 60 % svých početních výhod. Blatná by se měla mít na pozoru. Pedagog ale bude muset bránit nejlepšího střelce a nejproduktivnějšího hráče ligy Davida Brauna. V posledním zápase ovšem Pedagog udržel s Blatnou krok.

Tip redakce: TJ Blatná Datels (3 hlasy pro Datels – 2 hlasy pro Pedagog)


SK Suchdol nad Lužnicí (2.) vs. HBC Tygři Mladá Boleslav (9.)

Minulou sezónu bylo v této sérii co sledovat. Suchdol hrál s Tygry na pět zápasů. Ponese se v tomto duchu i letošní souboj? Jihočeši začínají opět doma, kde si budou chtít vytvořit náskok. Mladá Boleslav však na svém hřišti zabojovala a vrátila se bojovat zpět do Suchdolu. Bude se scénář měnit? Jihočeský celek skončil na druhém místě tabulky po základní části, ve statistikách však vyčníval v oslabení. Ubránil 90,38 % oslabení a dostal nejméně branek (49). SK Suchdol tak vsadí na defenzivu, což by mohlo fungovat. Probudit však musí svého střelce Jiřího Kaláta, který byl třetím nejproduktivnějším hráčem základní části. V posledním zápase se tato mužstva potkala nedávno a Jihočeši zvítězili 6:3. Od té doby si Středočeši prošli předkolem, ve kterém ukázali svou bojovnost. Bude to letos stačit?

Tip redakce: HBC Tygři Mladá Boleslav (2 hlasy pro Suchdol – 3 hlasy pro Tygry)


Složí Ježci čtvrtfinálovou zkoušku lépe než loni? KOVO chce vrátit Brnu vyřazení i s úroky

Vlčí smečka Ústí nad Labem (4.) vs. Ježci Heřmanův Městec (5.)

Po roce se odehraje i série mezi Vlčí smečkou a Ježky. Východočeši se letos možná cítí ještě lépe než loni. Bude jim to hrát do karet? V základní části s Vlky prohráli 1:4 v Ústí nad Labem, a tam série začíná. Minulý rok Ježci první dva zápasy na hřišti soupeře prohráli. Ústečané jsou nejvíce nebezpeční v útoku, kde každá situace „smrdí“ gólem. Heřmanův Městec bude muset pokrýt celé hřiště a nedat útočníkům z Ústí nad Labem prostor. Ježci na domácí půdě sice stav série snížili, ale bylo to málo platné. Vlčí smečka nakoukla do finále 1. Ligy, loni těsně padla s Blatnou. A co tuto sezónu? V základní části patřila k průměrným celkům, bude v play off vyčnívat? Ježci měli v základní části nejhorší přesilovku lize (10 % využití).

Tip redakce: Vlčí smečka Ústí nad Labem (4 hlasy pro Vlčí smečku – 1 hlas pro Ježky)


TJ KOVO Praha (3.) vs. HBK Bulldogs Brno (6.)

Buldoci na KOVO umí. V play off 2022/23 to ukázali v předkole, z něhož postoupili po tuhém boji 2:1 na zápasy. V základní části Brno porazilo Pražany 6:2 doma a venku prohrálo s KOVEM 1:2. Vosy ale ukázaly svými výkony, že možná pomýšlí na návrat do CROSSDOCK Extraligy. Brno již dlouho nepokořilo brány čtvrtfinále. Otázkou zůstává, zda se to bude opakovat. Brno patří k tvrdě hrajícím celkům, přičemž KOVO vsadilo na mládí a šikovnost. Branku hájí Šach, což je pro soupeře leckdy problém. Jihomoravané mají silnou a propracovanou obranu, KOVO ji však musí překonat. Nastaví si Pražané hlavy na play off? Brno s tím zkušenosti už má.

Tip redakce: TJ KOVO Praha (5 hlasů pro KOVO – 0 hlasů pro Bulldogs)


Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13
HBC Malenovice
18 43:114 6