Reprezentace

Cesta na vrchol je těžká a složitá a my uděláme maximum pro to, abychom na tom vrcholu byli, věří trenér reprezentace U18 Vít Čapek

Nezadržitelně se blíží mistrovství světa kategorií U16 a U18 v slovenské Žilině, kde oba týmy budou obhajovat tituly mistrů světa. Právě trenér výběru do 18 let Vít Čapek nám nastínil průběh a vrchol příprav na MS a jeho spokojenost s momentální výkonností týmu.

Zajímá nás především výkonnost hráčů v letošní sezoně

Pane trenére, momentálně vrcholí sezona většiny hokejbalových soutěží. Zároveň se velmi rychle blíží MS v Žilině, stíháte vůbec sledovat Vámi vytipované hráče?

Stíháme, je nás dost v realizačním týmu a máme i své „lidi“, kteří nám podávají reference na vytipované hráče.

Na minulém MS v Liberci byla jak reprezentace U18, tak U16 zlatá. Na přípravných kempech se pohybovali právě hráči z těchto dvou reprezentací, byl to Váš záměr spojit kostry obou týmu a zanechat vítěznou mentalitu?

Není to záměr spojit hráče s U18 a U16, ale vybrat nejlepší hráče ročníku 2006 a 2007. To, že někdo vyhrál loni MS, a je jedno v jaké kategorii, mu nezaručuje místo v našem týmu. Samozřejmě hráči z minulých reprezentačních týmů mají zkušenosti s mezinárodním hokejbalem, ale nás zajímá především výkonnost hráčů v letošní sezoně.

Z vyjádření Vás i Vašeho asistenta Jaroslava Procházky se dá vyčíst, že nasazení a výkonnost týmu během proběhlých kempů stoupala, co za tím stojí?

Vyzkoušelo se hodně hráčů na předešlých kempech, a ne všichni hráči mají kvalitu, kterou si představujeme, ale zejména na posledním kempu ta kvalita byla. Máme pohromadě širší tým 25 hráčů a 3 brankářů. Tréninky byly postaveny, aby byly prováděny ve velkém nasazení. Také hráči hrají o nominaci na MS, a proto byla naše spokojenost s jejich výkonem.

Týmy juniorů U16 a U18 si loni došli pro zlato na MSJ v Liberci. Zopakuje tento počin Vít Čapek se svým celkem v Žilině? Autor fotky: Markéta Křížová.

Snažíme se na každém kempu hráčům vštípit, jak důležité je týmové pojetí

Máte za sebou již 4 reprezentační kempy, už se dokázali vyprofilovat někteří hráči jako přirození lídři?

Myslím, že je tam máme, ale jména Vám neřeknu (smích). Snažíme se na každém kempu hráčům vštípit, jak důležité je týmové pojetí. A že nehledáme jen střelce, nahrávače, ale i hráče, kteří zablokují střelu, udělají tři sprinty, prostě obětují se pro tým. Na posledním kempu jsme měli i týmovou akci bowling, kterou si kluci užili a myslím, že to pomohlo k utužení týmu.

V červnu čeká reprezentaci finální kemp před mistrovstvím. Dojde po kempu ještě k nějakým škrtům nebo na kemp pojede kompletní tým?

Máme v červnu dva kempy v Pardubicích. Na první bude pozváno 25 hráčů plus 3 brankáři. Po skončení kempu oznámíme hráčům nominaci a na poslední kemp pojedou hráči, kteří rovnou z Pardubic odjedou na MS do Žiliny.

Nejde se nezeptat na obhajobu titulu, máte to Vy nebo hráči v hlavách, nebo je to ještě daleko?

Realizační tým to v hlavě nemá a doufám, že ani hráči. Půjdeme v Žilině zápas od zápasu. Cesta na vrchol je těžká a složitá. A my uděláme maximum pro to, abychom na tom vrcholu byli.