1. liga

Vlčí smečka ukázala na svém hřišti produktivitu, Tygři zastavili Blatnou

Třetí a čtvrté zápasy rozhodly o tom, kdo půjde v play off 1. Ligy dál. Hůře postavené celky využily svého domácího prostředí, v němž urvaly oba duely. Obě semifinálové série skončily poměrem 1:3, i když měly zcela jiný průběh. Datels mají bronz. Vlci a Tygři si to rozdají o zlato.

Sobota 25. května 2024

KOVO schytalo 10 branek, Tygři uhájili svůj náskok

HBC Tygři Mladá Boleslav – TJ Blatná Datels 4:3 (1:1,2:1,1:1)

Střely na branku: 21:22, Vyloučení: 8:4, Přesilovky: 1:5, Využití: 0:2, Oslabení: 1:0, Diváků: 154

Branky a nahrávky: 10. Malina (Bajer, Šindelář), 18. Peca (Šíma), 28. Marušinec (Šíma), 37. Šindelář (Pišinger) – 13. Michálek (Fiala, Braun), 16. Vaníček (Braun, Šíp), 41. Braun (Bauš, Michálek)

Tygři vykročili ke druhému bodu v sérii lépe než Blatná. Skóre třetího zápasu otevřel v čase 09:43 Malina po souhře s Bajerem. Domácí se následně ale museli bránit v oslabení, v němž inkasovali. Datlové měli početní výhodu i na úvodu druhé periody, v níž svůj celek poslal do vedení Vaníček. O minutu a 43 vteřin později ale odpověď našel Peca. Velmi vyrovnaný zápas naklonil na stranu Mladé Boleslavi Marušinec, který stál na konci druhé třetiny na správném místě, a tak šli domácí borci do třetí části duelu s jednogólovým náskokem. Pro Blatnou to nevypadalo dobře, protože v půlce třetího dějství nevyužila svou přesilovou hru, v níž navíc inkasovala z hole Šindeláře. Nakonec naději ještě vystřelil Braun, Tygři si však náskok nenechali vzít.

Vlčí smečka Ústí nad Labem – TJ KOVO Praha 10:1 (6:0,2:1,2:0)

Střely na branku: 27:23, Vyloučení: 1:0, Přesilovky: 0:1, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 25

Branky a nahrávky: 2. Strnad (Zdvořáček P.), 5. Grosse J. (Kučera, Gottfried D.), 5. Navarra Ro. (Faigl), 12. Zdvořáček P. (Navarra Ra., Tůma), 13. Grosse (Kučera, Gottfried D.), 13. Navarra Ro. (Faigl, Zdvořáček M.), 19. Zákon (Faigl, Zdvořáček M.), 29. Navarra Ro. (Faigl), 35. Navarra Ro. (Faigl), 35. Navarra Ro. (Kučera, Faigl) – 26. Číž (Kupf)

Třetí zápas na půdě Vlčí smečky v Ústí nad Labem rozhodla první třetina. V ní naprosto vládlo domácí mužstvo, které brzy skórovalo. V 5. minutě KOVO dokonce prohrávalo po brankách Grosseho a Romana Navarry o branky. Do konce první periody ale Ústečané přidali dvakrát tolik gólů a na KOVO čekal téměř nemožný úkol, a to dotáhnout skóre 6:0. To se ještě navýšilo ve druhé části, v níž svůj hattrick dokončil Roman Navarra, který měl střelecký den. Vlčí smečka po 30 minutách vedla 8:1. Ve třetí třetina přidala další dva góly, ty padly opět z hole Romana Navarry.


Neděle 26. května 2024

V Mladé Boleslavi rozhodly přesilovky a obrana, Vlci na vlně produktivity

HBC Tygři Mladá Boleslav – TJ Blatná Datels 4:0 (3:0,0:0,1:0)

Střely na branku: 21:24, Vyloučení: 10:9, Přesilovky: 6:5, Využití: 3:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 163

Branky a nahrávky: 2. Lhota (Marušinec, Šindelář), 6. Šindelář (Šíma, Lhota), 10. Šindelář (Šíma, Lhota), 40. Šindelář (Bajer)

V neděli byl k vidění naprosto jiný duel. Mladá Boleslav si v první třetině vytvořila tříbrankový náskok po třech přesilových hrách, v nichž úřadovalo komando Lhota – Šindelář – Šíma. Domácí zkušeně navíc využili dlouho přesilovku 5 na 3. Od času 09:44 měli Tygři v zádech tři trefy a Blatná ani jednu. I když Jihočeši měli své šance, tak Hnátek svou klec zcela zavřel a nedovolil Datels ani jeden gól. Zápas, který byl hojný na tresty, vrcholil na začátku třetí třetiny, v níž dostal vyšší trest 5+OK Petr Šíma. Hosté tak měli dost času na to vyrovnat, nepomohlo jim ani trestné střílení, kdy David Šindelář úmyslně zalehl balónek. Stejný borec však ve 40. minutě dokonal hattrick a rozhodl tak o postupu Tygrů do finále. Blatná do své sbírky ve druhé prvoligové sezóně přidala po stříbru bronz.

Vlčí smečka Ústí nad Labem – TJ KOVO Praha 7:1 (6:0,2:1,2:0)

Střely na branku: 37:27, Vyloučení: 11:14, Přesilovky: 6:3, Využití: 4:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 78

Branky a nahrávky: 7. Navarra Ro. (Faigl), 9. Zdvořáček M. (Faigl, Navarra Ro.), 16. Zdvořáček P. (Faigl, Navarra Ro.), 18. Kučera (Tůma, Singer), 25. Singer (Gottfried D.), 27. Navarra Ro. (Faigl, Gottfried P.), 34. Navarra Ro. (Zdvořáček M., Faigl) – 8. Chlapík (Šmerha)

V neděli byla první třetině vyrovnanější než ta sobotní. Do vedení šli opět jako první domácí hokejbalisté. Na první gól ale po 38 vteřinách zareagoval Chlapík se Šmerhou, ale i tak po první periodě Pražané prohrávali. Druhá část zápasu přinesla čtyři branky, a to na straně Vlčí smečky. Přesilové hry využil Petr Zdvořáček a Ivan Kučera. Na tabuli tak svítil stav 4:1, přičemž pátý gól přidal Singer. Ještě ve druhém dějství další přesilovku využil Roman Navarra, který další početní výhodu trestal ve 34. minutě. A tím si připsal další hattrick v play off. Na druhé straně moc souhra v přesilových hrách neklapala, což zřejmě rozhodlo o všem.


Ohlasy po semifinálových sériích a před finále 1. Ligy:

HBC Tygři Mladá Boleslav (trenér Roman Hnátek): „Blatná celou sezónu patřila mezi největší aspiranty na vítězství v soutěži a my byli odhodlaní nedat jim nic zadarmo. V živé paměti jsme měli podzimní debakl, který jsme od Datlů utrpěli a chtěli jsme dokázat, že jsme se poučili. První utkání série jsme neměli vůbec špatně rozehrané, nicméně soupeř svou útočnou silou a zkušenostmi dokázal průběh zvrátit a získat první bod. V tu chvíli už z našeho pohledu nebylo na co čekat, šli jsme do každého utkání do rizika a na krev. Favorita se nám díky tomu, a možná i širšímu kádru, podařilo dostávat pod tlak a třikrát porazit. Jedinou kaňkou na našich výkonech jsou častá vyloučení, která Blatnou vracela do zápasů. Je dílem štěstí a velké obětavosti bránících hráčů a gólmana, že nás to nestálo další výsledky. Mám díky tomu o pár šedivých vlasů navíc, tým ale kritické chvíle přežil a ukázal obrovskou chuť a tygří srdce. Do finále jde zaslouženě. I do něho budeme vstupovat v roli papírového outsidera. Půjdeme do něj s pokorou a odhodláním Ústí nad Labem překvapit. Datlům bych rád poděkoval za kvalitní a napínavou sérii, oběma fanouškovským táborům za nádhernou atmosféru.“

Vlčí smečka Ústí nad Labem (trenér Antonín Brhel): „V první řadě bych chtěl poděkovat soupeři za sérii. Série se mi nehodnotí jednoduše, protože výsledky hovoří jednoznačně, kromě prvního zápasu. Myslím si, že jsme odehráli po taktické stránce velice dobrá utkání a mohli jsme z toho těžit v útočné fázi. V prvním zápase nás vychytal brankář Kova Martin Šach, který i v posledním zápase chytil spoustu vyložených šancí. Chtěl bych vyzdvihnout cely tým Kovo Praha, který se zachoval v duchu fair play. Za rozhodnutého stavu v posledním zápase během druhé třetiny začala agresivita mezi hráči eskalovat a Kovo do třetí třetiny nastoupilo v úplně jiném mentálním nastavení a zápas se dohrál v hokejbalovém duchu. Jsem opravdu rád, že nedošlo k žádným zraněním. Na finále se moc těšíme a víme, že půjde o litý boj o každý metr hrací plochy.“