Přebor ml. žáků

Kvalifikační turnaje určily šestici celků pro MČR mladších žáků! Poslední místo uzmul Kert Park

V neděli 2. června 2024 se odehrál poslední kvalifikační turnaj v Přeboru mladších žáků, konaný v Berouně. O poslední postupové místo na finálový turnaj mladších žáků bojovali domácí Kelti, Kert Park, Most, Dobřany a Nové Strašecí. Kdo si zajistil účast v Karviné?

V Berouně rozhodovaly maličkosti

Pětice celků se sešla v Berouně již v ranních hodinách. První duel 6. kvalifikačního turnaje odehráli SK Kelti 2008 a mladší žáci Bubáků z Nového Strašecí. Lépe začali Kelti, kteří zvítězili 2:1. První body do tabulky také zapsali mladí hokejbalisté z Lužin, kteří jasně porazili Šneky z Dobřan 5:2. HBC Nové Strašecí mohlo na postup na finálový turnaj po druhém zápase zapomenout, když HBC Most nedovolil Středočechům ani jednu branku a zvítězil 4:0. Velká přestřelka byla k vidění mezi berounskými svěřenci a pražskými hokejbalisty. Nakonec si ale Kert Park vytvořil slušný náskok, který Kelti nedohnali. O postup se tak zdálo, že budou bojovat dva týmy, protože i Severočeši vyhráli svůj druhý zápas turnaje, stejně jako Kert Park. Dobřany na Most nestačily, prohrály 2:4.

Velké překvapení nastalo v zápase Pražanů a Bubáků. Fantastický výkon Nového Strašecí znamenal vítězství 3:2 nad mladšími žáky z Lužin, kteří s tímto scénářem nepočítali. Bubáci si posléze vychutnali výhru nad berounskými hráči 4:3. Zápas téměř o všechno vypukl v 15:25 mezi Mostem a Prahou. Střelecky navrch měli hráči z hlavního města, kteří vedli 3:0 a pohodově si nakonec došli pro cenné body po klopýtnutí s Bubáky. Ti následně ukázali svůj um v nájezdech proti Dobřanům, čímž pro ně turnaj skončil. Most poté vysoko porazil domácí tým 8:2, což turnaj uzavřelo. Na prvním místě tabulky skončil Kert Park s 9 body. HBC Most měl stejný počet bodů, avšak vzájemný zápas hrál ve prospěch Prahy, která tak pojede na finálový turnaj do Karviné.


Finálový turnaj se odehraje na zimním stadionu v Karviné

Šestice týmů, která pojede do Karviné na finálový turnaj, je již známa. Svou vstupenku si jako první vybojovali mladší žáci Svítkova, a to už 17. listopadu 2023. Stars porazili ve finále prvního kvalifikačního turnaje HBC Kladno 6:1. Druhý kvalifikační turnaj se hrál až po zimní přestávce, a to 3. března 2024. Nejlepším týmem byly HBC Pardubice, které neprohrály ani jeden zápas a měly skóre 14:0. Třetí místo získali hokejbalisté z Písku, kteří ukázali svou sílu na jihu Čech. Kladno po prvním neúspěšném pokusu zkusilo další turnaj v dubnu. Opět to Rysům nevyšlo ve finále, kde je přetlačili Rebelové. Další pokus ale už Středočechům vyšel. Ve vypjatém finále Kladno zdolalo HBC Most v nájezdech 3:2 a slavilo postup. Most musí smutnit, protože na předposledním květnovém a posledním červnovém turnaji nechybělo mnoho, aby se Severočeši ukázali v Karviné. HC Kert Park Praha však byl šťastnější.