CROSSDOCK Extraliga

Víc mě baví hledat spoluhráče, než sám střílet, prozrazuje nejlepší nahrávač základní části Extraligy Martin Pala

Hokejbalisté Karviné skončili v letošní sezóně CROSSDOCK Extraligy na osmém místě, kde v play off statečně vzdorovali vítězi základní části Hostivaři, přes kterou se nakonec nepodařilo postoupit. Útočník slezského celku Martin Pala hodnotí letošní jízdu svého týmu.

Liga je celkově dost vyrovnaná a každý může porazit každého

Martine, v letošní sezóně Extraligy jste skončili s Karvinou ve čtvrtfinále a celkově tak obsadili osmé místo. Jak se za celou sezónou ohlížíte?

Sezónu hodnotím určitě pozitivně. S klukama jsme do toho šli s tím, že nemáme co ztratit, protože nás moc nebylo celou sezónu, takže jsme šli tak nějak zápas od zápasu. Také na domácí půdě se nás moc nescházelo. Myslím si, že až na jeden zápas jsme rozhodně neudělali ostudu. Vypadli jsme ve čtvrtfinále, ale odešli jsme se vztyčenou hlavou.

Jaké jste si dali v klubu cíle před začátkem soutěže?

Cíle jsme si vyloženě žádné nedávali, brali jsme to letos takové, jaké to je. Samozřejmě jsme chtěli určitě do play off, kde nám bylo jedno, z jakého místa tam půjdeme. Snažili jsme se o co nejlepší umístění a ve vyřazovací části se už pak může stát cokoliv.

Ve čtvrtfinálové sérii na vás čekala Hostivař, vítěz základní části. Vám se povedlo jedno utkání v Praze vyhrát a za nerozhodného stavu 1:1 jste se vraceli domů. Cítili jste v tento okamžik, že by se mohlo zrodit velké překvapení a soupeře dokázat doma porazit?

Liga je celkově dost vyrovnaná a každý může porazit každého. My jsme samozřejmě cítili šance, když se nám právě ten druhý zápas v Praze povedl. Hlavně brankář Vojta Mokrý nám výborně zachytal a nám se povedly důležité situace proměnit. Každopádně na Hostivař jsme si věřili hned od prvního zápasu a po tom druhém zápase se ta miska vah trochu překlápěla na naší stranu a je škoda, že jsme ji nevyužili.

Vašemu týmu letos chyběli dva důležití hráči Jan Stromko a Jan Diviš. Nemrzelo vás, že nebyli součástí týmu celou sezónu a následně by s nimi byla větší šance hostivařský celek v play off více potrápit?

Když se na to dívám zpětně, tak je opravdu škoda, že tito hráči tady s námi nebyli, protože by nám určitě obrovsky pomohli. Tím neříkám, že bychom přes Hostivař postoupili, ale jejich přítomnost by určitě byla znát, protože už něco odehráli. Každopádně to bylo jejich rozhodnutí a kluci si vyzkoušeli hrát jinde.

Martin Pala v základní části vsítil 8 gólů a na 26 nahrál. V play off se pak jednou prosadil a zapsal si pět asistencí. Autor fotky: Milan Haluška.

Na reprezentačním kempu byli všichni perfektně připraveni

Vy osobně jste dostal cenu pro Nejlepšího nahrávače základní části. Jak si toto ocenění považujete?

Tohoto ocenění si velmi vážím, je to pro mě čest, protože je to v téhle konkurenci skvělých hráčů v Extralize, kde jich je dost na TOP úrovni, a jsem za něj moc rád. Musím i poděkovat spoluhráčům v týmu, že mi k této ceně dopomohli, protože bez nich bych těžko tuto cenu získal.

V základní části jste jich posbíral 26 a v play off celkově 5 během čtyř odehraných utkání. Dá se říct, že Vám role nahrávače vyhovuje mnohem více, než střelce?

Je pravda, že více hledám pozice, kde jsou kluci, než abych já sám střílel. Tím neříkám, že mě střílení branek nebaví, ale větší radost mám z toho, když mohu branky připravit a poté se se spoluhráči všichni radujeme. Z tohohle mám největší radost.

Vám sezóna skončila o dost dříve a mohl jste se minulý víkend zúčastnit reprezentačního kempu. Jak jste se během hokejbalové pauzy na tento sraz připravoval?

Já mám přípravu už delší dobu, jelikož jsem věděl, že je letos mistrovství světa, takže se prakticky připravuji dlouho. Nejenom na play off, ale celkově. O Vánocích jsem si dal kousek volno, ale od ledna jsem znovu najel na svůj režim a dělal jsem vše tak, jak jsem si představoval.

Co Vám tento kemp ukázal i vzhledem k šanci se probojovat do finální nominace na mistrovství světa?

Ukázal, že všichni se tam chtějí probojovat a také byli perfektně připraveni, jak fyzicky, tak psychicky. Sice jsme tam nebyli v úplně velkém množství, takže to nebylo jednoduché, ale zvládli jsme to. Je tam vidět obrovská kvalita a ať tam pojede kdokoliv, tak to bude naprosto zaslouženě, ať bude výběr vypadat jakkoliv.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
22 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
22 42:130 9