CROSSDOCK Extraliga

Větší důraz kladu na přípravu mimo hřiště, další faktor je psychika, říká nejlepší brankář Tomáš Rechtorik

Ústecká Elba v jarní části ani jednou neprohrála a základní části zakončila na druhém místě. Její oporou v brance byl Tomáš Rechtorik, který se i přes zranění dostal do skvělé formy a po roce zase převzal ocenění pro nejlepšího brankáře. Za celou sezónou se ještě ohlíží podrobněji.

Bylo těžké sledovat zápasy, kdy se týmu nedaří, a vy to nemůžete ovlivnit

Tomáši, po roce jste byl zase oceněný jako nejlepší brankář základní části. Navíc Vaše čísla byla ještě lepší než minulou sezónu, a to jste začátek ročníku nestihl kvůli zranění. Jak jste se pak rychle dostal do takové formy?

První dva zápasy jsem se spíš rozkoukával, protože jsem měl za sebou asi čtyři tréninky. Postupně jsem se začal cítit čím dál tím lépe. Upřímně se při trénincích ve výstroji moc nepředřu. Pro mě je to způsob, jak si osahat balónek a udržet se v pohybu, ale trenéři z toho moc nadšení nejsou (smích). Větší důraz kladu na přípravu mimo hřiště v rámci individuální přípravy. Další faktor je asi psychika. Petr Michajličenko o mně říká, že jsem projekt Mercury nebo autista (smích). Moje nálady se neustále mění podle potřeby. Někdy jsem schopný kluky zkritizovat i po vyhraném utkání, ale nějakým způsobem mi to pomáhá udržet se v klidu a s nadhledem.

Po podzimu jste byli s týmem na třetím místě a v jarní části jste pak ani jednou neprohráli a nakonec po základní části skončili na druhé pozici. Co se změnilo oproti předchozím sezónám, že jste jaro takto ovládli?

Došlo k několika změnám. Hlavní změna asi byla ohledně střídavých startů, aby Extraliga byla prioritou, což bylo za mě hodně důležité a logické rozhodnutí, které ale několik jedinců z nižších soutěží kritizovalo. Dalším faktorem bylo ustálení útočných trojic a skvělá parta. Co se týče jarní části, tak se nám konečně podařilo úspěšně navázat a udržet vítěznou vlnu. Samozřejmě bylo velmi důležité první jarní utkání s Letohradem, které jsme naštěstí zvládli.

Do play off jste bohužel nezasáhl. Nedovolilo Vám to zranění, které přišlo krátce před vyřazovacími boji. Bylo těžké pak sledovat tým jen zpovzdálí, když jste nemohl nastoupit do zápasů?

Bohužel jsem si v týdnu před začátkem play off při tréninku poranil koleno. Bylo těžké sledovat zápasy, kdy se týmu nedaří a vy to nemůžete ovlivnit. Už když jsem klukům psal, jak to se mnou vypadá a že tato sezóna pro mě končí, tak ta situace na mě dost dolehla. Aktuálně mám po operaci a snažím se postupně dát dohromady, abych byl připravený na další sezónu.

Tomáš Rechtorik se bohužel před play off zranil, a tak do něj nezasáhl. Autor fotky: Tomáš Laibl.

Takhle velké zásluhy si připisovat nechci, tohle by měl zhodnotit asi někdo jiný

Mužstvo pak v play off ale nenavázalo na jarní část a ve čtvrtfinále ani jednou nevyhrálo. Čím si to vysvětluje? Vnímáte, že jste byl jeho velkou oporou?

Spousta lidí mi řekla, že moje nepřítomnost v bráně zásadně ovlivnila sérii, ale já si takhle velké zásluhy připisovat nechci. Tohle by měl zhodnotit asi někdo jiný.

Stejně jako v minulých sezónách tým došel jen do čtvrtfinále. Jak se ze skvěle rozehrané letošní sezóny poučit do té další?

Trenéři nám před sezónou řekli, že nepostup do semifinále bude neúspěchem a s tím přijdou i další změny v týmu. Z čeho se poučit? Takové hodnocení přísluší spíše trenérům. K hodnocení uplynulé sezóny už došlo, včetně předání informací a změn k té nadcházející. Mně nepřísluší tyto informace ventilovat ven.

Za své výkony v základní části jste si převzal ocenění během čtvrtého finálového utkání na hřišti Kert Park. Jak na to vzpomínáte? A jak si vybavujete atmosféru vrcholícího play off mezi pražskými týmy?

Před začátkem soutěže jsem si vytyčil tři cíle: 1. obhájit nejlepšího brankáře, 2. získat s Elbou medaili a 3. dostat se na mistrovství světa do Švýcarska. Takže pro mě to je spíš jen cena útěchy. Co se týče finálového zápasu, tak jsem fandil Hostivaři. V nedělním zápase, který jsem viděl, tak Kert nezvládl utkání psychicky a Hostivař dokázala být neskutečně produktivní. Za tu otočku v rozhodujícím zápase si Kert zaslouží upřímný obdiv.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
22 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
22 42:130 9