Reprezentace

Preview MS Visp a Raron 2024: Nominace, přiblížení a ohlasy

Hokejbalové mistrovství světa mužů a žen ve Švýcarsku doslova klepe na dveře. Následující víkend zažijí města Visp a Raron celých devět dní přehlídku tohoto nádherného sportu, kterého se zúčastní nejlepší hráči na světě. Naše české výběry budou v zemi helvétského kříže obhajovat stříbrné medaile.


Mužská reprezentace

Trenér Jiří Mašík vsadil převážně na osvědčená jména, která už mají za sebou zkušenosti z předešlých turnajů. Z aktuální nominace pamatuje 13 hráčů loňský šampionát. Jmenovitě Dalimil Zvonek a Jan Čejka budou patřit k hlavním oporám české výpravy. Vítěze Extraligy Kert Park Praha zastupuje celkem sedm hokejbalistů, vicemistra z Hostivaře pět. Obránce Jan Pospíšil, dvojnásobný mistr světa, poprvé startoval na velkém turnaji v roce 2009 a letos tak bude startovat již na osmém mistrovství světa. Další známé tváře jsou útočníci Martin Kruček a Jan Bílý, obránce Tomáš Kudela nebo brankář Leoš Gerlich. Všichni čtyři pamětníci pamatují zlatý turnaj z roku 2011. „Letošní síla týmu je obrovská, ne-li možná nejsilnější, co jsem kdy zažil. Hlavně do útoku, kde to potvrdili i trenéři, kteří říkali, že to bylo nejhorší rozhodování. V týmu jsou jak ostřílení matadoři, tak dravé mládí. Moje role bude hlavně odvést kvalitní práci dozadu, protože doba, kdy jsem běhal od branky k brance, je dávno pryč. V kabině působí starší hráči jako taková spojka mezi hráči a realizačním týmem. No a samozřejmě také nejdůležitější funkce a tou je pokladník,“ říká s úsměvem nejzkušenější hráč našeho výběru, kladenský zadák Jan Pospíšil. Jedním z našich nováčků a také dravým mládím je útočník svítkovských Hvězd Matyáš Bláha, který se těší na svůj první velký turnaj za A tým. „Na letošní šampionát se neskutečně těším. Jediné mistrovství světa jsem zažil před rokem s U20, ale s tím, které mě teprve čeká, si troufám říct, že se nebude dát srovnat. Když trenéři při konečné nominaci vyřkli mé jméno, tak jsem doslova ztuhl a doufal, že jsem se nepřeslechl. Mám neskutečnou radost, po tom, jak nešťastně pro mě letošní sezóna začala (zranění kotníku), kvůli kterému jsem vynechal téměř celou podzimní část, a je úžasné, že se mi podařilo dostat se do konečné nominace,“ praví svítkovský forward. Dalším z premiantů je také brankář karvinského celku Vojtěch Mokry, který kromě hokejbalu chytá v hokejové Chance Lize.


Ženská reprezentace

Lodivod týmu Michal Broulík bere do Švýcarska rovněž známé tváře, ačkoliv se kádr oproti minulému ročníku poměrně obměnil. Přesto hráčky jako Barbora Patočková, Lucie Rejlová a Patricie Škorpíková budou opět patřit mezi opory a pokusit se minimálně zopakovat úspěch z loňského šampionátu. „Každý rok není jednoduché vybrat závěrečnou nominaci, protože až do poslední chvíle zvažujete hned několik okolností. Jen můžou být rozdílné situace, které v ten daný rok řešíte. Do tvorby letošní nominace zasáhlo asi nejvíce zranění a jiné osobní okolnosti u hráček, které zapříčinily, že musely být z nominace vyřazeny. Očekávám od všech vysoký standard, podpořený maximem, co v daný moment bude možné udělat pro úspěch,“ vypráví trenér Michal Broulík. Nejzkušenější členkou výběru realizačního týmu je bezpochyby útočnice Lucie Manhartová, pro kterou to bude již devátá účast na vrcholovém turnaji. „Na letošní šampionát se těším úplně stejně, jako na každý jiný. Baví mě to, hlavně kvůli tomu, že člověk vypadne ze svého životního stereotypu a dělá celý týden to, co ho baví, vždycky se skvělou partou, a když to tak i cinkne, je to neskutečný zážitek,“ říká útočnice pražského oddílu KOVO. A jakou vidí Lucie Manhartová sílu letošního výběru? „Abych byla upřímná, vypadlo nám ze sestavy od minulého šampionátu docela dost klíčových hráček, především ty zkušenější, a právě tato zkušenost nám bude na turnaji asi chybět jak herní, tak mentální. Máme v týmu dost mladých hráček, některé jedou na svůj první šampionát. Každopádně příprava je už za námi, teď jen doufat, že jsme lépe jak individuálně, tak týmově připraveni než naše soupeřky. Samozřejmě si jedeme pro zlato!“ dodává na závěr.