Reprezentace

Je to pro mě velká čest, těším se na tuto novou zkušenost, neskrývá před mistrovstvím světa Michal Novák

Minulý týden ještě reprezentace mužů absolvovala třídenní reprezentační kemp a vrcholila tam přípravy na šampionát. Na soustředění ve východních Čechách se tvořila také konečná nominace, kam se dostal i Michal Novák. Letohradský brankář už vyhlíží mistrovství, které bude jeho první mezi muži.

Věřím, že jsme díky tomu jako tým dobře připraveni

Michale, probojoval jste se do konečné nominace na Mistrovství světa ve Švýcarsku a poprvé se tak představíte na šampionátu mužů. Co to pro Vás znamená?

Mistrovství světa je něco, co už si člověk nikdy nemusí zopakovat. Je to pro mě velká čest. Těším se na tuto novou zkušenost.

Minulý týden jste absolvovali s reprezentací mužů poslední kemp, který probíhal tři dny. Jak se ohlížíte za závěrečnými přípravy na mistrovství?

Přípravy byly náročné. Zároveň ale věřím, že díky tomu jsme se my, nováčci, trochu sžili s novou výzvou. Nacvičovaly se zápasové situace, pilovaly se přesilovky. Věřím, že jsme díky tomu jako tým dobře připraveni.

Brankářskou trojici budete tvořit s Leošem Gerlichem a Vojtěchem Mokrym. Co říkáte na toto složení? Věříte, že se budete vhodně doplňovat?

Oba brankáři jsou velice dobří. Leoše potkávám v Extralize už delší dobu, s Vojtou jsme se potkali poprvé v jarní části Extraligy. Věřím, že každý z nás je schopný týmu pomoci v důležitých situacích. Všichni tři chceme určitě chytat, ale jen jeden může v zápase nastoupit. Ať to dopadne jakkoliv, budeme se vzájemně podporovat a půjdeme si společně za týmovým úspěchem.


Chceme bojovat o medaile a dáme do toho vše

Před šesti lety jste se stal mistrem světa v kategorii do 20 let a z tohoto týmu nyní pojedete na šampionát jen s Jiřím Hrabárem. Je Vaším cílem nyní rozšířit sbírku medailí?

Určitě, na takové úrovni chce každý vyhrávat. Nikdo si tam nejede jen tak plácnout a za výhledy. Chceme bojovat o medaile a dáme do toho vše.

S Letohradem vám skončila sezóna už na konci dubna a od té doby jste pak nastoupil jen do jednoho soutěžního utkání ve druhé lize. Jak jste se udržoval ve formě?

Sezóna bohužel skončila, jak skončila. Po celou sezónu jsme měli ve výkonech výkyvy a asi to bylo naše letošní maximum. Dal jsem si pak týden volna a poté začal opět trénovat. Dvakrát týdně jsem chodil se spoluhráči do naší posilovny a jednou týdně jsem si dělal takový brankařský trénink se spoluhráči, abych neztratil kontakt s balonkem. Do toho ještě další drobnosti, co tak šlo skloubit s prací.

Nyní už se blíží šampionát, na který odjedete ve čtvrtek. Vyhlížíte už vrcholnou akci a sledujete, jak probíhají ve Švýcarsku přípravy na tuto událost?

Abych se přiznal, sleduji to spíše po očku. Věřím, že Švýcaři zorganizují dobrý šampionát, který si všichni užijeme. My si hlavně půjdeme za svým cílem.