Reprezentace

Zpátky v čase: Kanadské stříbro s nádechem naděje

Konec letošní hokejbalové sezóny je pro reprezentačního fanouška výjimečný. Během nece-lých 20 dní nás čekají mistrovství světa čtyř kategorií na dvou různých místech. Před počát-kem tohoto svátku hokejbalu vám přineseme vzpomínky na uplynulé šampionáty. Podíváme na poslední mužský turnaj v Lavalu.

Problémy na cestě i na hřišti

Nepřízeň osudu zkomplikovala českému výběru už přílet do Kanady. Série přestupů znamenala ztrátu zavazadel v Londýně. Pomocnou ruku naštěstí nabídl ženský výběr, cestující o den později, díky kterému zavazadla nakonec dorazila se zpožděním, ale v pořádku. Na úvod turnaje čekal naše borce soupeř z oblasti outsiderů, Itálie. Po první desetiminutovce Češi vedli 2:0 a čekalo se, že v tomto duchu se ponese zbytek zápasu. Jenže přišla strastiplná druhá třetina, 3 branky Italů a z pohodlného vedení 2:0 se stal pokus o odvrácení ostudy hned na startu. Po brance Lukáše Lhoty Česko vybojovalo prodloužení a bonusový bod vystřelil nováček v re-prezentaci Adam Kubík.

Itálie : Česko 3:4pp (0:2, 3:0, 0:1, 0:1)

Sbírka hattricků

Po urputném boji s Italy následovaly zápasy s outsidery elitní skupiny, Velkou Británií a Haiti. Češi tyto souboje zvládli v poklidu. Nejprve rozstříleli tým z Britských ostrovů 18:0. Hattrick stihli zaznamenat hned dva hráči, oba novici v seniorské reprezentaci, Adam Kubík a Nicolas Langr. Další zápas a další čepice na hřišti, tentokrát se blýsknul proti Haiti hostivařský Honza Čejka. Celý zápas probíhal v obdobném duchu, dokud se skóre nezastavilo na 10:0.

Česko : Velká Británie 18:0 (8:0, 6:0, 4:0)

Česko : Haiti 10:0 (3:0, 5:0, 2:0)

Čejka září

V posledním zápase skupiny čekala český výběr zatím nejtěžší zkouška, federální derby o první místo ve skupině. Mimo jiné se mohla poprvé ukázat síle tohoto výběru proti jinému medailovému aspirantovi. Češi tento zápas zvládli na jedničku. Brzké vedení po přesilovkové trefě Fejfara dokázal navýšit ve druhé třetině krásnou individuální akcí Čejka. Slováci se v závěrečné power play na nic nezmohli a hostivařský démon Čejka upravil do odkryté klece na konečných 3:0. První místo ve skupině, zvládnutý těžký zápas a zvednuté sebevědomí, toto všechno si náš výběr odnesl z tohoto duelu.

Slovensko : Česko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Pomsta za Košice

Ve čtvrtfinále čekal reprezentaci soupeř, kterému měli co odplácet, Finsko. Tým ze země tisíců jezer zhatil na předchozím šampionátu v Košicích české naděje za zlato v semifinále. Smutné vzpomínky na Košice se vrátily, kdy se Finové ujali vedení v první třetině. Pak ale své galapředstavení rozjela dvojice z Kert Parku, Dalimil Zvonek a Martin Krůček. Vsetínský odchovanec Zvonek vstřelil úctyhodných pět branek, Krůček přidal šest asistencí a výsledkem 9:1 poslali Česko do bojů o medaile.

Česko : Finsko 9:1 (2:1, 2:0, 5:0)

Finále po devíti letech

Překvapivá slovenská prohra s Řeckem přidělila Česku v semifinále tým USA. Češi do utkání vlétli jako uragán, již v první pětiminutovce se prosadil po práci na brankovišti Kubík. Národní tým však nepolevil a v půlce zápasu vedl již o tři branky po důrazu Ondřeje Pražáka a přesilovkovém gólu Lukáše Lhoty. Američané rychle snížili, ale snad ještě rychleji odpověděl premiérovým gólem v Lavalu Honza Bílý, na kterého navázal Krůček. Třetí periodu USA ovládlo poměrem 2:1, ale to našim borcům už vadit nemuselo, protože po výsledku 6:3 postoupili po devíti letech do finále.

Česko : USA 6:3 (1:0, 4:1, 1:2)

Neúspěšné dotahování

Ve finále reprezentaci čekala domácí Kanada. Přes úvodní nátlak Kanaďanů zvládl tým trenéra Mašíka úvodní třetinu bez obdržené branky a mohl s nadějí vyhlížet změnu stran. Avšak v půlce utkání přišly dvě slepené branky domácího celku a o pár minut později i třetí. Jiskru naděje vykřesal gólem do kabiny Tomáš Wróbel, na kterého navázal na počátku poslední třetiny turnaje Tomáš Fejfar a rázem chyběl k vyrovnání jen gól. Bohužel Kanaďané dokázali znovu odskočit. I přes další snížení Fejfara domácí dvěma brankami navýšili vedení na 6:3 a pověsili si zlaté medaile na krk. Naši borci i přes prohru ve finále vyrovnali český nejlepší výsledek na MS za posledních 9 let a svojí předvedenou hrou dali naději na další zlepšení.

Kanada : Česko 6:3 (0:0, 3:2, 3:1)

Vzpomínky na kanadský šampionát 2022

Jiří Mašík (hlavní trenér): „Mistrovství světa v Kanadě je určitě nezapomenutelné, a to nejen dramatickou cestou tam, kdy jsme sprintovali 2 km po Londýnském letišti k letadlu, ale především předváděnou hrou a týmovým duchem. Kluci fungovali skvěle a jen škoda toho výsledku ve finále. Nezapomenutelných je i 5 gólů Zvonyho (Dalimil Zvonek - pozn. red.) proti Finsku a skvělý týmový výkon v semifinále s USA, kdy nám po zápase říkali, že je ještě nikdy nikdo takhle nepřehrál. Tam jsem byl na tým opravdu pyšný.“

Leoš Gerlich (brankář): „Na MS v Kanadě vzpomínám ze dvou úhlů pohledu. Z toho pozitivního to je fakt, že trenéři dokázali vytvořit fantasticky fungující partu kluků, která táhla za jeden provaz a za společným cílem. I díky tomu stále aktivně hraji. Bohužel se nám to nepodařilo dotáhnout do kýženého konce, což snad letos napravíme ve Švýcarsku. Na pozici, kterou jsem dostal, jsem čekal celý život a věřím tomu, že to je zkušenost, kterou letos zúročím.“

Dalimil Zvonek (útočník): „V Kanadě jsme si to všichni užili jak po herní, tak lidské stránce. Sešla se nám skvělá parta, která táhla za jeden provaz a myslím si, že jsme hráli i skvělý hokejbal. Škoda, že jsme to nedotáhli až ke zlatu, ale nechali jsme tam vše a neměli se za co stydět.“

Soupiska:

Brankáři: Gerlich, Stárek, Mikl

Obránci: Kudela, Pospíšil, Chyba, Markytán, Šlehofer, Filip, Zajíček, Fanderlík

Útočníci: Zvonek, Krůček, Wróbel, Vaněk, Fejfar, Lhota, Müller, Král, Bílý, Langr, Pražák, Čejka

Realizační tým:

o Hlavní trenér: Jiří Mašík

o Asistent trenéra: Slavomír Švancar

o Vedoucí mužstva: Radek Mašík

o Masér: Michal Válek

o Fyzioterapeut: Evžen Buštík

o Kustod: Jan Turčáni

Hvězdy týmu:

Leoš Gerlich: Tento matador si uzmul brankoviště pro sebe ve vypjatých duelech play off a svými spolehlivými výkony uklidnil tým před sebou. Za svoje výkony si po zásluze odnesl účast v All-Star týmu turnaje.

Dalimil Zvonek: Velkou personou týmu byl bezpochyby nejlepší hokejbalista roku 2022. Jeho pět gólů proti Finsku vyniká jako jeden z nejpamátnějších momentů turnaje.

Adam Kubík: Profesionální hokejista přinesl do týmu cenné zkušenosti a útočnou sílu.

Honza Bílý a Martin Krůček: Velezkušení hráči, kteří přispěli nejen svými výkony na hřišti, ale i vedením mladších hráčů.

Václav Šlehofer: Univerzální hráč, který si vysloužil místo v All-Star týmu turnaje.

Česká hokejbalová reprezentace mužů v Lavalu 2022. Zdroj fotky: ISBHF.