Reprezentace

Zpátky v čase: Stříbrná mise do Kanady

Konec letošní hokejbalové sezóny je pro reprezentačního fanouška výjimečný. Během nece-lých 20 dní nás čekají mistrovství světa čtyř kategorií na dvou různých místech. Pojďme si připomenout vzpomínky ze ženského šampionátu 2022, který probíhal v kanadském Lavalu.

Federální derby

Na rozdíl od mužských kolegů cesta ženské reprezentace proběhla bez větších potíží. První zatěžkávací test naší reprezentace čekal hned na úvod turnaje, Slovensko s hvězdou světového formátu Nelou Lopušanovou. Na první gól turnaje si Česko počkalo téměř celou první třetinu. Po dobré práci v přesilovce se trefila Barbora Patočková. Dlouhé čekání na gól prolomila v třetí třetině znovu Patočková a opět v přesilovce, na kterou o pár minut později navázala Petra Herzigová. V poslední minutě Slovenky dokázaly jen již korigovat na konečných 3:1.

Česko: Slovensko 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)

Soupeři z různých konců světa i tabulky

Druhé utkání ve skupině odehrály Češky proti premiérovému soupeři, Libanonu. V páté minu-tě vstřelila premiérovou branku Vanesa Halbrštátová, která se nakonec ukázala jako vítězná. Postupně míčky v brance Libanonu jen přibývaly, až se skóre zastavilo na čísle osm. Následující den čekal reprezentaci soupeř opačného ražení, domácí Kanada. Po bezbrankové první třetině přišla naopak divoká druhá perioda, kdy se během necelých pěti minut dvakrát změnilo vedení. Nejprve nás poslala do vedení Denisa Křížová, na to dvě slepenými góly odpověděly Kanaďanky, aby o několik okamžiků později Klára Seroiszková vyrovnala. Ve třetí třetině se opět Češky ujaly vedení, ale Kanaďanky opět dokázaly srovnat a poslaly duel do prodloužení a následných nájezdů. Jedinou úspěšnou střelkyní se stala Křížová a po bezchybném výkonu Zechovské dokázalo Česko porazit úřadující světové šampionky.

Libanon: Česko 0:8 (0:3, 0:2, 0:3)

Kanada: Česko 3:4sn (0:0, 2:2, 1:1, 0:0, 0:1)

Druhé místo ve skupině

V předposledním zápase skupiny se Češky střetly s Velkou Británií, již tradičním soupeřem na šampionátech. Zápas se vyvíjel pro naše barvy v poklidu. Poté, co skóre otevřela Michaela Krásová, postupně přibývaly branky v britské síti. Mohutná střelecká převaha a hattrick kapitánky Lucie Manhartové znamenaly výhru 5:1. Reprezentace uzavírala skupinu proti hráčkám USA. Vzhledem k vývoji v tabulce bylo jasné, že se tyto týmy střetnou i o den později v semifinále. Díky tomu trenér Manhart nechal více prostoru hráčkám širšího kádru. První, a nakonec i poslední branka zápasu padla z hole USA, což znamenalo prohru nejtěsnějším možným rozdílem 0:1.

Česko: Velká Británie 5:1 (1:0, 3:1, 1:0)

USA: Česko 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Druhý den a lépe

Poslední zápas hodily Češky za hlavu, již během první třetiny dokázaly odskočit na rozdíl dvou branek. Nejprve ukázala důraz na brankovišti Manhartová a o pouhých 25 vteřin později přidala druhou branku Kristýna Kaltounková. Stejná hráčka navýšila vedení již na tři branky. Poté, co se prosadily v poslední třetině ještě Lucie Kubínová, Aneta Lédlová a Pavlína Horálková, bylo o postupu rozhodnuto. Češky si dále žily svůj zlatý sen.

Česko: USA 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)

Pohádkový začátek, stříbrný konec

Jak reprezentace ukončila duel s USA, tak i začala s Kanadou. Již v páté minutě tým trenéra Manharta vedl 2:0. Nejprve odražený míček dorazila Karolína Kosinová a v obdobné situaci se objevila Krásová, která se také nemýlila. Bohužel nadějně rozehraný zápas národní tým ztratil během druhé třetiny dvěma inkasovanými brankami v oslabení. V třetí třetině to znovu byly přesilovky, co rozhodlo. Nabídnutou dvojnásobnou početní výhodou, v poslední pětiminutovce utkání, domácí hráčky nepohrdly a otočily vývoj finále. Naše hráčky vyrovnat již nedokázaly a obdobně jako jejich mužští kolegové si pověsily na krk stříbrné medaile.

Kanada: Česko 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)

Vzpomínky na světový šampionát 2022

Michal Broulík (asistent trenéra): „Šampionáty za mořem mají svá specifika a jsou trochu jiná, než na co jsme zvyklí v Evropě. Na poslední MS mám smíšené pocity. Udělali jsme finále, ve kterém jsme vedli nad domácí Kanadou 2:0, ale nakonec to Kanaďanky otočily a zvítězily 2:3. Mrzí mě to, protože porazit Kanadu ve finále MS, a ještě na jejich vlastní půdě, to chcete. Výsledkově s umístěním musíme být spokojeni, protože jsme se tam prezentovali a zanechali dobrý dojem, ale nikdo nechce prohrát poslední zápas sezóny.“

Lucie Kubínová (útočnice): „Turnaj probíhal dle našich představ. Po bronzovém mistrovství světa v Košicích jsme se dostaly do finále. Bohužel jsme to nedotáhly do zlatého konce.“

Soupiska:

Zechovská, Bláhová, Jiráčková – Rejlová, Manhartová, Martinů, Šmajdová, Kotlíková, Ištoková, Halbrštátová, Panglerová, Kosinová, Krásová, Kubínová, Seroiszková, Škorpíková, Radová, Ho-rálková, Kaltounková, Křížová, Lédlová, Herzingová, Patočková

Realizační tým:

Hlavní trenér: Karel Manhart

Asistent trenéra: Michal Broulík

Vedoucí týmu: Anna Kuželová

Masérka: Jana Baloušová Fričová

Hvězdy týmu:

  • Lucie Manhartová
  • Denisa Křížová
  • Pavlína Horálková

Česká hokejbalová reprezentace žen 2022 v Lavalu. Zdroj fotky: ISBHF.