Reprezentace

Každá lajna se snaží odzadu makat, aby nám to pak vycházelo vepředu, hlásí Kristýna Kaltounková

České hráčky byly úspěšné také ve druhém hracím dni na šampionátu, kdy porazily Kanadu. První gól v utkání vsítila Kristýna Kaltounková, která v páté minutě využila přesilovou hru. Česká reprezentantka se ohlíží nejen za tímto utkáním, ale zmiňuje se už také o dalším dni.

Také nám pomohlo, že jsme na ně vlítly hned od začátku

Kristýno, na Mistrovství světa ve Švýcarsku máte za sebou druhý hrací den, ve kterém jste stejně jako v prvním neinkasovaly žádný gól. Co zatím říkáte na výkony vašeho týmu?

Myslím si, že je to docela slušné. V obranném pásmu to hrajeme zodpovědně, samozřejmě se ale najdou chyby, to se najde pokaždé. Ale každá lajna se snažíme odzadu makat, aby nám to pak vycházelo vepředu. Určitě také hodně blokujeme střely a moc je k ničemu zatím nepouštíme, takže to zatím vypovídá za ty výsledky. A pak bylo dobré, že jsme to tam dokázaly dotlačit také vepředu a že pak už jsme to udržely.

Dnes jste se utkaly s Kanadou, kterou jste porazily 2:0. Na co bylo důležité si dát v tomto zápase se zámořským soupeřem pozor?

Jsou vždy běhavé a hodně agresivní, což jsme si znovu všimly. Je ale fajn, že tady máme zkušené hráčky a můžeme si to povědět a víme, jak to budou hrát, a nejsme zaskočení, když to přijde, že po odpískání nebo za hrou do nás jdou a osekávají. Také nám pomohlo, že jsme na ně vlítly hned od začátku, protože je to docela překvapilo a určitě to hrálo do našich karet.

Vsítila jste první gól utkání, bylo to v páté minutě. Jak si celou situaci vybavujete?

Vím, že to tam Péťa Herzigová chytla na červené a pak už máme sehráno několik variant v přesilovce. Vosa (Lucie Manhartová, pozn. red.) to tam hezky nahrála Barboře Kosinové, která mě také hezky našla přes hřiště a z jedničky jsem to dala, ani jsem nad tím tolik nepřemýšlela. Víme, že když jsou dvě nahoře, tak jsou už jen dvě dole a Patok (Barbora Patočková, pozd. red.) tam ještě jednu stáhla k sobě, tak tam bylo spousta místa a naštěstí to tam proletělo. Je to o přesné a prudké nahrávce a nějaký ten pohyb, to hrálo největší roli.


Hlavně musíme získat síly, abychom je také porazily a měly co nejlepší pořadí v tabulce

Kanada žádnou šanci nevyužila, naopak vy jste jen vteřinu před koncem druhé třetině ještě navýšily skóre. Jak vám tato branka krátce před přestávkou pomohla?

Určitě nám pomohlo se hodit trochu více do klidu, protože to vedení 1:0 není zase tak velký rozdíl a není to zase takové na klid, ale 2:0 už bylo lepší, že do šatny jsme mohly jít už s trochu větším klidem. A trochu už hrát tak trochu systémově a pozičně, že nemusíme dát za každou cenu gól. Pak se to hraje také trochu jednodušeji, takže to si myslím, že nám pomohlo hodně. Pak už jsme se snažily se to jen dohrát a nedostat gól, protože když by nám daly jeden gól, tak není tak složité, aby pak padl další. Takže to bylo nejdůležitější, ale druhý gól nás hodil do větší pohody.

Zítra máte náročný program, čekají vás dvě utkání. Nejprve se potkáte s týmem United Nations, poté poměříte síly s USA. Jaký máte program na zítřejší den vzhledem k těmto dvěma zápasům?

Budeme mít snídani, poté odjezd na ranní zápas, který odehrajeme. Nějak se tam protočíme, abychom také pošetřily síly. Pak odjedeme na ubytování, budeme mít oběd, polední klid a pak s Amerikou další ostrý souboj. Takže na to hlavně musíme získat síly, abychom je také porazily a měly co nejlepší pořadí v tabulce.

Oba zápasy odehrajete v Raronu, kde jste zatím nebyly. V této hale je navíc leštěný povrch. Bude trochu obtížnější si zase zvyknout na jiné prostředí?

Myslím, že něco tam bude, ale zase je to pro všechny stejné, takže určitě to nebudeme brát zase jako nějakou nevýhodu pro nás. Budeme si ale muset zvyknout, jako jsme si zvykly na větší hale, protože i když povrch může být od stejné značky, tak to pokaždé může být jiné stejně jako stadion. Na leštěný beton si snad rychle zvykneme a mělo by to být v pohodě.