Reprezentace

Preview mistrovství světa juniorů v Žilině 2024

Mistrovství světa mužů a žen je za námi, ovšem tato sezóna ještě nekončí. Před námi je totiž další světový šampionát, tentokrát juniorů U18 a U16, který se koná nadcházející víkend na Slovensku v Žilině. Oba české výběry obhajují zlaté medaile. Jak šampionát vyhlíží aktéři obou celků?

Reprezentace U18

Výběr do osmnácti let získal na loňském šampionátu v Liberci zlaté medaile a nejvyšší ambice má také pro letošní turnaj. Realizační tým bere do Žiliny hráče, kteří už zažili loňský úspěch, a k tomu se přidali i kluci z U16, kteří už patří do této kategorie. Asistent trenéra Jaroslav Procházka v předchozím rozhovoru prohlásil, že chtějí složit běhavý a agresivní tým. Hlavní trenér Vít Čapek některé hráče z výběru U16, které ještě vloni sám trénoval, velmi dobře zná a ví tedy, co od nich očekávat. Na úvod turnaje čekají hráče čtyři zápasy ve dvou dnech, a také proto trenéři v závěrečné nominaci kladli důraz na fyzickou vybavenost.


Jedním z nominovaných hráčů je útočník Filip Jedelský, hájící barvy klubu HBC Kladno. „Na šampionát se obrovsky těším. S klukama se známe už od U14 a chceme ten největší úspěch. Se spoustou kluků si dáváme vědět i mimo sezónu a jsme dobří kamarádi. Já osobně mám motivaci hlavně proto, že jsem loni hrál se zraněním a nemohl jsem odevzdat na hřišti maximum," řekl kladenský útočník. Jak je kladenský forward spokojen se složením kádru a kde vidí jeho největší sílu? „Chemie a kvalita týmu je na vynikající úrovni, takže na jeho skladbu mám tedy jen pozitiva. Největší předností je týmovost, ta nás bude zdobit nejvíce a díky tomu se dělají úspěchy. To je hlavní důvod, proč nám na tomto mistrovství světa věřím,“ dodává na závěr.


Reprezentace U16

Svěřenci kouče Pavla Štefky budou na Slovensku rovněž obhajovat nejcennější kov a patřit k favoritům celého turnaje. Český tým bude na turnaji rozdělen do dvou barev: červené a bílé. Oba naše celky rovněž čeká náročný hrací maraton a každý den odehrají dva zápasy.


Asistent reprezentačního trenéra Filip Červinka se rozpovídal před začátkem celého mistrovství. Jak bylo podle něj obtížné sestavit konečnou nominaci? „Bylo to opravdu náročné. Prakticky s jedním realizačním týmem jsme tvořili dvě nominace. Především v útoku byl velký přetlak, u některých rozhodly maličkosti v podobě aktuální formy, ale také chování na hřišti i mimo něj. Rozdíl není paradoxně velký. Leckdo by čekal, že jeden z týmů bude silnější, ale letošní ročníky mají opravdu velkou sílu. Samozřejmě nevíme, s čím přijedou zámořské týmy a jak budou vypadat Slováci, kteří se především na domácích šampionátech umí posílit kvalitními hokejisty. Za mě ale mohu říct, že oba české týmy rozhodně "druhé housle" hrát nebudou. Červený tým má samozřejmě několik borců, co na loňském šampionátu vyhráli zlato se stejnou kategorií, takže tento červený tým je o něco zkušenější," zmínil Filip Červinka.


A jak je spokojený s přípravou před turnajem a co bude podle něj rozhodovat? „S přípravou jsme spokojeni. Jasně, na vše mohlo být více času, ale tak to je. Na krátkém turnaji, kde odehrajete dva zápasy za den, rozhodne fyzická připravenost a mentalita. Oba aspekty máme, věřím, na dobré úrovni," prozradil na konec.

Reprezentace U14 a dívky U18

Hlavní náboj šampionátu obstarávají výše zmíněné celky, každopádně na turnaji budou startovat také hráči U14 a dívky U18. V Žilině odehrají pouze několik přátelských duelů a souboje o medailové pozice se jich týkat nebudou.