Reprezentace

Naším hlavním cílem je mistrovství světa na Slovensku příští rok, přiznal trenér juniorek Jaromír Kotlík před přípravnými zápasy

Kromě reprezentací U16 a U18 míří do slovenské Žiliny i česká reprezentace juniorek do 18 let. Ta změří síly ve dvou přátelských utkáních s reprezentací Slovenska. Právě český trenér, Jaromír Kotlík, nám přiblížil přípravy, jeho spokojenost s výkony a hlavně, kam směřuje celá příprava tohoto výběru.

Odehráli jsme velmi kvalitní zápasy

Předminulý víkend se juniorky zúčastnily Královehradeckého poháru. Jak jste byl s jejich výkony spokojen?

I když tomu výsledky neodpovídaly, odehráli jsme velmi kvalitní zápasy a já byl s předvedenou hrou spokojen. Výběry U14 byly velmi silné a věřím, že nás dostatečně prověřily.

Před odjezdem na Slovensko vás ještě čeká kemp v Karviné. Čemu se budete věnovat?

V Karviné nás čekají dvě tréninkové jednotky. Naším cílem je nácvik speciálních formací a zejména souhra jednotlivých lajn.

V sobotu vás čekají dvě přípravná utkání se stejně starým výběrem Slovenek. Myslíte, že tyto zápasy kvalitně připraví váš tým?

Samozřejmě, tyto zápasy jsou pro nás tou nejlepší možnou přípravou na velké mezinárodní turnaje a jsou klíčové pro získání zkušeností s mezinárodním hokejbalem. Naše celá příprava směřuje na Mistrovství světa příští rok právě na Slovensku a věřím, že toto nám pomůže.

České juniorky změřily síly v Hradci Králové s reprezentací U14. Zdroj fotky: HBC Prachatice.

Ty zápasy na mezinárodní úrovni jsou úplně něco jiného

Dá se reprezentace juniorek považovat za předěl mezi Ligou žen a ženskou dospělou reprezentací?

Jak říkáte, předěl to určitě je. Holkám to do budoucna hrozně pomůže. Ty zápasy na mezinárodní úrovni jsou úplně něco jiného. Hráčky se musejí naučit zvládat tlak, který přináší očekávání diváků i hokejbalové veřejnosti, sbírají zkušenosti, a i kvalita soupeřek je jiná.

Některé hráčky, které spadají ještě do této kategorie, nastoupily na Mistrovství světa ve Švýcarsku. Byla varianta, že by se tyto hráčky účastnily i těchto přípravných zápasů?

Dohoda byla, že tyto hráčky z tohoto turnaje vynecháme a dáme prostor jiným hráčkám, zejména z širšího kádru. Máme v týmu spoustu holek, kterým je 16/17 let, a chtěli jsme jim dát také šanci.

Znamená to, že tedy hráčky ze Švýcarska už výkonnostně reprezentaci juniorek přeskočily?

To určitě ne, i holky, které hrály za ženy ve Švýcarsku, si rády zahrají v kategorii juniorek. Tyto hráčky by měly mít v juniorském týmu úplně jinou roli. V ženách sbíraly zkušenosti a měly by je přenést mezi mladší holky a být lídry tohoto týmu. Naším hlavním cílem je Mistrovství světa na Slovensku příští rok. Tam chceme postavit to nejlepší, co bude k dispozici. Do týmu se dostanou ty hráčky, které budou velmi dobře připravené fyzicky a budou v nejlepší herní formě.