CROSSDOCK Extraliga

Vstříc novému angažmá ve dvou ligách! Byl bych rád co nejvíce vytížen, přeje si Malecha

Matyáš Malecha v minulé sezóně sbíral cenné zkušenosti na Kladně. Mládežnický reprezentant nastupoval v týmu mužů, stěžejní postavou pak byl zejména v kladenské juniorce. Kam povedou kroky talentovaného útočníka, původem z jihu Čech?

Studium a návrat zpět domů

Matyáši, dle dostupných informací byste měl v příští sezóně změnit působiště. Je tomu tak?

Ano, je to pravda. Jedním z hlavních důvodů mého konce na Kladně je škola. Studoval jsem totiž v nedaleké Praze, kde mi však studium bohužel nevyšlo a v příští sezóně se přesouvám domů, na vysokou školu do Českých Budějovic. Vzhledem k charakteru soutěže a kvalitám Kladna by bylo velmi náročné dvakrát týdně zvládat dojíždět na tréninky.

Byl jste rovnou rozhodnut, že minimálně nezkusíte úvod sezóny začít opět na Kladně?

Já jsem si to vlastně vyzkoušel už během loňska v rámci letní přípravy, kdy jsem na Kladno dojížděl dvakrát týdně a bylo to skutečně náročné. Kladno sice vycházelo vstříc po finanční stránce, nějaké cestovné jsme nemuseli výrazněji řešit, ale časově to bylo opravdu těžké. Jedete dvě hodiny tam, dvě zpátky, hodinu trénujete. To je velmi vyčerpávající.


Vzdálenost z jižních Čech je do Kladna nemalá. Kam asi povedou kroky Matyáše Malechy? Do nejbližší destinace v Plzni či Dobřanech?

Vstříc novému angažmá

Kde budete tedy v příští sezóně působit?

Vzhledem k tomu, že se příští rok koná přesunuté Mistrovství světa juniorů, chtěl bych následující sezónu působit v nejvyšších soutěžích. Co se týče 1. Ligy, tam to budou Prachatice. Během následující sezóny bych byl rád co nejvíce vytížen, a proto se zrodilo také mé nové angažmá v rámci Extraligy. Z mého mateřského klubu (SK Pedagog České Budějovice, pozn. red.) se upekl můj přestup, konkrétně do Dobřan, odkud budu mít vyřízeny střídavé starty právě do zmiňovaných Prachatic. Při vší úctě, 2. Liga u nás přece jen nedosahuje potřebných kvalit.

Kdy se začala rýsovat podoba Vaší příští sezóny?

Bylo to přibližně někdy před Autosklo Cupem, kterého se Kladno zúčastnilo. Na Kladně jsme se bavili, co bude příští sezónu, to se zrovna začaly rozjíždět tréninky po vynucené pauze. Já jsem toto období trávil doma v Českých Budějovicích a jezdit na tréninky, které navíc byly omezeny počtem účastníků, bylo velmi náročné. Během tohoto období, kdy jsem se rozmýšlel, co bude dál, se navíc ozvaly Dobřany, že by měly o mé služby pro příští sezónu zájem. Začal jsem tedy nad touto nabídkou přemýšlet. Na Kladně bylo domluveno, že po sezóně se opět stanu hráčem mateřských Budějovic a pak by se řešilo, co se mnou bude dál. Bavil jsem se s nimi samozřejmě i o té škole, časové náročnosti dojíždění a jsem rád, že mě pochopili, že plně respektovali mé rozhodnutí. Hokejbal přece jen není profesionální sport a škola je na prvním místě. Navíc mám „jen“ gymnázium se dvěma jazyky, které mi bez vysoké školy moc k ničemu není.

Když se ohlédnu za nedávnou minulostí – zahrál jste si ALPA pohár za Prachatice, za které jste nastupoval už i loni. Předpokládám, že nad účastí jste po dlouhé pauze příliš váhat nemusel.

Přesně tak, za Prachatice jsem si zahrál už minulou a předminulou sezónu a ohledně ALPA poháru jsem se dozvěděl od kluků z týmu, že se ho Prachatice budou účastnit. Nebrali jsme to úplně jako nějaký sranda turnaj, spíš jsme to brali jako příležitost zahrát si po vynucené pauze. Takže než abych seděl doma, tak jsem na turnaj vyrazil.

Bral jste turnaj jako takový začátek přípravy na novou sezónu nebo spíš závěr té minulé? Jak vypadá Vaše přípravné období v poslední době?

Pohár byl spíš takovou třešničkou na dortu minulé sezóny, po něm jsem měl asi 14 dní volno. Potom začal takový kolotoč, kdy jsem začal chodit na brigádu a připravovat se individuálně na další sezónu. I když na přípravu nebylo a není tolik času, chodím si ráno zaběhat a odpoledne chodím do posilovny alespoň třikrát, čtyřikrát týdně. Děda má navíc obrovský statek, takže i tam jsem se snažil pomáhat. Takže domácí posilování jsem měl i díky tomuto zaručeno.


Matyáš Malecha (třetí z prava) dosáhl s týmem Prachatic na ALPA poháru ve Světlé nad Sázavou na předposlední 7. místo. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz 

Máte během letních měsíců ještě nějaké jiné oblíbené aktivity, ať už ty, které Vás udržují v kondici, nebo i ty úplně nesportovní?

Mám samozřejmě rád takové to válení u moře. (úsměv) Ale teď vážně. Jak zmiňuji výše, mám parádní brigádu, kdy se starám o provozování wakeboardingu a občas si i zajezdím. Člověk by nevěřil, jaký záhul to je třeba na ruce. Myslím si tedy, že při nabírání síly mi hravě může pomoci i tato aktivita. Jsem rád, že nemám nějakou sedavou práci, kdy jen sedím u počítače a mohu skloubit příjemné s užitečným.

To jsem překvapen, laika by jistě napadlo, že zápřah to bude spíš na nohy.

Já, když jsem na wakeboardu jezdil poprvé, tak jsem měl druhý den ráno pocit, že se ani neosprchuju. Nohy samozřejmě taky dostanou zabrat, ale ruce teda o dost víc.


Malecha se proti Mostu představí v příští sezóně v dresu extraligových Dobřan. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz 

Mistrovství světa je nejvyšším cílem

Pojďme k reprezentaci. Už na začátku rozhovoru jste zmínil Mistrovství světa juniorů ve Švýcarsku. Probojovat se tam je jistě Vaším největším cílem pro příští sezónu.

Určitě, reprezentace a šampionát ve Švýcarsku je samozřejmě největší cíl. Před tím budou samozřejmě nějaké dílčí cíle na klubové úrovni, ale největší motivací do příští sezóny je jednoznačně odložené mistrovství světa, na které jsme se s kluky letos velmi těšili. My teď musíme i příští sezónu ukázat trenérům, že když jsme letos byli v nějaké užší nominaci, tak na to budeme mít i příští rok a byli jsme tam právem. Záleží jenom na nás, jak s příležitostí naložíme.

Již tento víkend Vás s reprezentační dvacítkou čeká Páňa Cup, který loni přinesl velmi kvalitní zápasy. Ten už také jistě vyhlížíte.

To rozhodně. Hlavně se zase podívám na Kladno, kde jsem dlouho nebyl (úsměv), takže se těším na kluky z reprezentace i na kluky z Kladna. Protože si myslím, že spolu máme dobrý vztah. Ale hlavně zase začne pořádný hokejbal, těším se na nějaké ostřejší zápasy.

Dá se tedy očekávat ve vašem zápase proti Kladnu nějaká zdravá rivalita?

Na Kladně jsem přece jen nebyl dlouho, přibližně půl roku. Ale myslím si, že nějaká menší rivalitka tam určitě bude. Nečekám nic extrémně vyhroceného, ale jsem zvědavý, jak se ke mně budou kluci chovat a jak to bude vypadat. Ale myslím si, že to bude bez problémů.


Role pokladníka

Platí stále, že jste týmovým pokladníkem?

No (povzdech), bohužel ním pořád jsem… Právě když jste mi psal s žádostí o tento rozhovor, tak jsem se s nadsázkou hodně rozmýšlel, jestli na něj kývnu nebo ne. (smích) To zas bude drahé…

Co v aktuálním týmu tato funkce obnáší? Kasírujete i vydání nějakých rozhovorů se členy týmu, nebo spíš nějaké góly či jiné herní příspěvky?

Moje funkce je taková, že doma střežím kasu. Vedeme to společně s brankářem Víťou Čapkem, který zapisuje všechny rozhovory, fotky s hráči a další věci. Zapisuje si to do mobilu a při nejbližší příležitostí vždy kluky v kabině zkasírujeme. Situaci však sledujeme naprosto všichni a rádi na sebe práskneme, když s někým vyjde rozhovor a podobně. Není to tedy plně moje funkce, že bych situaci plošně sledoval, já jsem na to kasírování. Troufnu si říci, že máme přehled naprosto o všem.

Je mezi spoluhráči nějaký „sponzor“, který přispívá pravidelně?

Těch je tam několik, z těch největších mohu jmenovat Filipa Faltuse a Honzu Čejku, ti přispívají hojně a pravidelně.

Náš rozhovor s Honzou Čejkou tedy jistě máte dávno zaevidován.

No rozhodně, Honza je za to celý rád.

Co Vás v příštích dnech kromě Páňa Cupu ještě čeká? Máte v plánu nějaké týmové turnaje, případně zahrajete si nějaký s partou kamarádů?

Minulý víkend jsem se zúčastnil turnaje u nás v Českých Budějovicích - Memoriálu Vladimíra Hniličky, jakožto zakladatele prvních pravidel hokejbalu u nás v České republice. Mezi zúčastněnými týmy byly Dobřany, výběr Československa, Masters Česká republika, Písek a České Budějovice.