2. liga

Druhá liga zatím pokračovala jen v Čechách! Na Moravě se čeká na první zápasy

V polovině září už se měla naplno rozběhnout druhá liga. Kvůli nepříznivému počasí se ale některá utkání odkládala, v obou regionech na Moravě ještě soutěž neodstartovala. Naopak na území Čech některé týmy vstoupily už do druhého zápasu. Podrobnosti přinášíme níže.

Zápasy v jižních Čechách byly bohaté na góly

Vzhledem k nepříznivému počasí pokračovala soutěž také na jihu Čech. Suchdol nad Lužnicí B hostil TJ Blatnou Datels B a utkání bylo doslova plodné na góly. Hosté se v první třetině ujali dvoubrankového vedení, kdy se prosadili David Vydra a Daniel Říha. Z kraje druhé části přidali „Datlové“ další dva zásahy, o které se postarali Ivan Říha a Milan Braun. Suchdol potřeboval s vývojem zápasu nutně něco udělat a mladý Jan Pavlík, reprezentant U20, vrátil svůj tým do hry. Ten stejný hráč o chvíli později připravil střelu pro Martina Lakatoše a bylo lehce zaděláno na drama. Blatná si ovšem vzala do šatny tříbrankové vedení a klid svému celku zajistil Jaroslav Hájek. Tato trefa se ukázala jako rozhodující, nicméně ve třetí třetině padlo ještě pět branek. Za domácí mančaft skórovali Rostislav Škarda a Lukáš Apfelthaler, za hosty se trefili znovu Ivan Říha a druhým dvoubrankovým střelcem byl také Šimon Fiřt. Domů do Blatné se tedy s vítězstvím za tři body vracelo spokojeně.

Vikingové z Českých Budějovic přivítali na svém hřišti druhý celek z tohoto města, Pedagog B. Stav utkání se měnil až ve druhé části zápasu, kdy úspěšně proměnil přesilovku „Viking“ Jaroslav Talíř. Domácí přidali před přestávkou ještě jednu trefu, o kterou se postaral Tomáš Vaněček. Hosté potřebovali nutně skórovat a dostat se zpět do hry, ale to se jim v celém utkání ani jednou nepodařilo. Naopak domácí fanoušci mohli vidět další tři branky svého celku a radost jim udělali Lukáš Nedvěd, Radomír Zachoval a Štěpán Procházka. Brankář Tomáš Bílý za svá záda nepustil ani jeden míček a zapsal si čisté konto.

Hokejbalisté ŠD Písek zavítali do Žďáru, kde hrají domácí utkání Beer Stars a prakticky hned od začátku měli střeleckou převahu. V první třetině se trefili celkem třikrát, po střelách Miroslava Rychlíka, Matěje Hnyka a Zdeňka Vážného. V úvodu druhé části přidal čtvrtou branku Vít Čapek a vypadalo to, že je po zápase. Domácí se ovšem zmohli na obrat a do přestávky vstřelili tři góly. Trefili se Ladislav Tománek, Jaromír Kudrna a Petr Paščenko. Dvoubrankový náskok zajistil hostům před přestávkou úspěšným zásahem znovu Vít Čapek. Z kraje třetí třetiny Vít Čapek dokonal hattrick a sedmý zásah přidal do sítě domácích svou druhou trefou v zápase Miroslav Rychlík. Beer Stars ještě zmírnili skóre po trefě Ladislava Tománka, ale to bylo z jejich strany vše. Tři body do tabulky se vezou do Písku.

Gólové hody se konaly v Plané nad Lužnicí, kam zavítal C tým Prachatic a v hlavní roli obstáli, nedávno ještě extraligoví, Jan a Jiří Štěpánkové. V první třetině, převážně jejich zásluhou, hosté skórovali pětkrát a mezi střelce se následně zapsali třikrát Jan Turek a po jedné trefě Martin Dojčar s Jiřím Štěpánkem. Planá se za každou cenu nechtěla vzdát a také jim se povedlo prostřelit třikrát hostujícího brankáře. Úspěšně zakončili Lukáš Hanzal, Roman Hrouda a Tomáš Prštický. Ve druhé části se domácí zmohli ještě na jednu branku, kdy se trefil David Křepelka, ale to bylo z jejich strany vše. Zbytek utkání byl zcela v režii Horalů a domácí gólman Marek Mátl lovil míček ze své branky celkem osmkrát. Další dva hattricky ze svého mužstva zapsali již zmiňovaní Jiří Štěpánek a Jan Štěpánek, dva střelecké zásahy zapsal Josef Reindl a jeden gól přidal Matěj Stöhr.


Kadaň ve svém prvním zápase sezóny zvítězila, Ještěři si připsali druhou výhru

Po prvním vítězství po samostatných stříleních se tentokrát Ještěrům povedlo zvítězit v základní hrací době. Proti Dubí se poprvé prosadili v osmé minutě, kdy se do černého trefil Lukáš Plzák. Nejlepší podívanou přinesla prostřední část druhé třetiny. Nejprve za domácí srovnal Michal Matouš, následně využili přesilovou hru hosté, ale po minutě bylo opět srovnáno. Radost hráčům Dubí však vydržela pouhých šestnáct vteřin. V závěrečné patnáctiminutovce využilo Dubí přesilovou hru, ale Ještěři dali další dva góly a výhru si pohlídali. Dubí tak poprvé v letošním ročníku prohrálo.

Druhou porážku si připsali Wolves, ke kterým dorazili Berani. Po první bezbrankové třetině ta druhá přinesla góly tři. Jako první šli do vedení domácí, za které využil početní převahu Jakub Varga. Jednalo se ale o jediný přesný zásah Chomutova. Ke slovu se naopak dostali Berani, kteří se ještě v prostřední části dostali do vedení. V závěru přidali během necelé minuty další dva góly a v klidu si došli pro tříbodové vítězství.

V posledním severočeském zápase hostila Elba DDM Kadaň, pro kterou to byl první letošní zápas. Jako první se radoval hostující Jiří Paul, který stál na konci využité přesilové hry. V poslední minutě první třetiny srovnal Petr Michajličenko. Prostřední část už ale patřila pouze hostům, kteří se prosadili hned třikrát. Elba DDM byla sice v zápase střelecky aktivnější, ale další míček za záda Daniela Vítka už nedostala a Kadani podlehla 1:4.


Ve středních Čechách se hrálo už ve středu, pokračovalo se v neděli

Dohrávku 1. kola obstaralo středeční klání, kdy pražští Rafani přivítali na svém hřišti B tým Kladna. Neuběhlo ani třicet vteřin a skóre otevřel domácí Jakub Wurdák. Za pár minut se hostům podařilo zásluhou Šimona Dreschslera vyrovnat, nicméně „Rebel“ Tomáš Tóth strhl vedení opět na svou stranu. Ve druhé části se stav měnil až k jejímu konci, kdy hosté faulovali a Rebelové proměnili přesilovku. Střelcem byl znovu Jakub Wurdák a zajistil dvoubrankový náskok. Kladno se nevzdávalo, a ještě před přestávkou vsítilo dvě branky a vyrovnalo. Autorem obou gólů byl Vojtěch Rychlý. Rozhodující byla třetí třetina a bohužel hosté doplácejí, stejně jako jejich A tým v Extralize, na disciplínu, a to se nakonec ukázalo jako rozhodující faktor v zápase. Tomáš Ruda v přesilovce vystřelil Rebelům vítězství a tři body do tabulky.

Defekt Třebíz po minulém týdnu, kdy dokázal vyhrát osmibrankovým rozdílem proti pražským Hrdlořezům, nyní hostil na domácí scéně pražské Rafany. V první třetině zajistil svému týmu dvoubrankové vedení Lukáš Hulcr a Patrik Novák. Z kraje druhé části snížil za hosty Petr Benda, nicméně další branky padaly do sítě Rafanů. Úspěšnými střelci se stali znovu Patrik Novák a Martin Seidl. Ve třetí třetině navýšil vedení domácích Václav Kolařík a mohlo se zdát, že utkání se bude dohrávat už jen z povinnosti. Nicméně Rafanům se povedlo třikrát propálit domácího brankáře Lukáše Vargu a hosté byli zpět ve hře. O kanadské body se podělili Tomáš Tóth, Lukáš Pařízek a svou druhou trefou Petr Benda. Konečné slovo měl třebízský Jiří Podpěra a Defekt v této sezóně ještě na defektu neubral.

V dalším zápase hostilo kladenské „Béčko“ další středočeský klub, HBC Rakovník, za který nastupují hráči nejvyšší Extraligy. První třetinu vyhráli hosté a mezi aktéry se zapsali Ondřej Pražák a Jan Prokop. Ve druhé části se Kladnu povedlo vyrovnat po trefách Dalibora Patáka a Jáchyma Jelínka. O pár vteřin později poslal hosty do vedení Martin Tvarůžek a další gól přidal znovu Jan Prokop. Ve třetí třetině chytili „Raci“ zcela do svých klepet domácí mančaft a prosadili se opět Ondřej Pražák, Jan Pospíšil, Jakub Koláček a Leoš Gerlich, který jinak v Extralize hájí branku kladenského A týmu. Kladno se ještě zmohlo na dvě trefy a zásluhu na nich měli Jáchym Jelínek a Roman Schónherr.

Nedělní bitvy uzavřel souboj mezi Kelty z Nižboru B a Tygry z Mladé Boleslavi B. Hosté měli na soupisce pouze deset hráčů do pole a na výkonu to rozhodně nebylo znát. Domácím se povedlo skórovat jako první, kdy se trefil Václav Patzenhauer a o minutu později přidal druhou branku Antonín Patera. Po této trefě jako by Keltům došel dech a režie zápasu se ujali hosté. Přesné zásahy do tabulky zapsali Marcel Malina, Jakub Peca, Tomáš Lhota a David Müller. Tygři tak zakousli do svých zubů další tři body a odjíždějí domů spokojeni.


Svítkov ovládl „malé“ pardubické derby

Jak už to bylo ve většině republiky, tak i ve východočeském regionu byla kvůli nepřízni počasí téměř všechna utkání odložena, přesněji tři ze čtyř. Areál pardubického HBC patřil mezi jeden z mála, kde se hokejbalový život nezastavil, a díky tomu mohlo domácí béčko „Alfy“, jako jediné v regionu, přivítat své sousedy z druhého břehu Labe, béčko Svítkova. První třetinu ovládli hosté 2:1, i když to tak dlouho nevypadalo. Skóre otevřel přesnou střelou domácí Richard Deml. Tento moment Svítkov spíše nakopl, než aby jej položil. Rychle vyrovnal Pavel Birta, na kterého stihl navázat šest vteřin před koncem první periody Matyáš Bláha. Zbytek utkání probíhal pod kontrolou svítkovských, kdy zejména jejich 3. lajna dělala domácím velké problémy. Postupně rozvlnili síť za Vojtěchem Voženílkem ještě Tomáš Ventura, Ondřej Drozd a Jakub Ilich. Je nutno podotknout, že nebýt obětavých zákroků právě brankáře domácích, skóre se mohlo zastavit výše než na konečných 5:1.


Extraligové rezervy Plzně a Dobřan zatím bez klopýtnutí, čtyři celky bez bodu

Druhým kolem pokračovala západočeská druholigová soutěž. K vidění bylo blovické derby, které ovládlo mužstvo obohacené loňskými zkušenostmi. Stříbrští Buldoci si jednoznačně poradili s Taurusem, stejně jako Litice v plzeňské Precol aréně s Balvany. Třemošenský Tatran hrál dlouho vyrovnanou partii s loňským mistrem, nakonec však neuspěl.

Blovické derby na střely vyhrál domácí celek, z vítězství se však nakonec radoval ten hostující zkušenější, který ovládl úvodní dějství dvěma zásahy. Jako první skóroval ve druhé minutě Buračinský, který si nakonec v utkání připsal hattrick. Druhá třetina přinesla vyrovnaný boj a oba celky se prosadily hned dvakrát. Hosté si tak drželi stále dvoubrankový náskok, který ve třetím dějství nakonec navýšili na tři branky. Čtyřmi body se blýskl v hostujícím dresu Vlček, který se přesnými nahrávkami postaral o tři branky.

Souboj stříbrných Buldoků proti plzeňskému Taurusu byl jednoznačnou záležitostí domácích, kteří soupeře přestříleli více než dvojnásobně. Přesto skončila první třetina rozdílem jedné branky, o kterou se postaral dvougólový Němčák. Také prostřední dějství skončilo rozdílem jedné branky a hosté zásluhou Nejedlého pokazili čisté konto domácímu gólmanovi. Definitivní rozuzlení přinesla závěrečná třetina, ve které se domácí Buldoci prosadili třikrát a došli si tak k zisku plného počtu tří bodů. Tři gólové nahrávky si připsal Čelil, téměř 95% úspěšnost zákroků pak měl domácí gólman Sládek.

Prestižní utkání bylo k vidění v Horní Bříze, kam zavítal loňský finalista z Dobřan. Utkání bylo zcela vyrovnané na střely, ale zcela jednoznačné v proměňování šancí. Domácí se prosadili zásluhou Klika pouze jednou, zatímco hosté mířili přesně hned osmkrát. Hattrick si připsal Aleš Duchek, čtyři přesné asistence pak Šlehofer st. Gólman Malotín odešel z utkání s 95% úspěšností zákroků.

Také utkání extraligové plzeňské rezervy proti Třemošné bylo vyrovnané na střelecké pokusy. Mečouni se dostali do dvoubrankového vedení, avšak Tatran dokázal ještě v první třetině vyrovnat. Zlomový moment utkání přišel v koncovce prostředního dějství, kdy si nešťastně míček za záda srazil hostující gólman. Domácí si tak těsně před odchodem do šatny vytvořili jednobrankový náskok, který hned na začátku třetí třetiny navýšili. Hostující Tatran si v posledních minutách vytvořil ohromný tlak, ale kýžené branky se nedočkal. V závěrečném tlaku přišla ztráta míčku na útočné modré a domácí duo si v nájezdu na gólmana nakonec poradilo úspěšně. Tři gólové asistence si připsal Kastner, dva přesné zásahy vyprodukoval osmnáctiletý domácí Hrabák.

Závěrečným utkáním kola byl souboj plzeňských celků Balvanů a Litic. Hostující Litice se ujaly vedení v šesté minutě a ve druhé periodě pak přidaly další dva přesné zásahy. Na začátku třetího dějství se prosadili domácí, hosté však odpověděli vstřelením dalších dvou branek. Pět minut před koncem domácí opět snížili na rozdíl tří branek, závěrečné slovo však v poslední minutě patřilo opět Liticím, které tak roli favorita utkání zvládly. Dva kanadské body si v dresu hostujícího celku připsal kapitán Šiman a Hůrka.

Magnety dalšího kola budou souboje Horní Břízy s Plzní, který uvidíme v neděli popoledni a podvečerní duel Dobřan a Litic, jenž je na programu ve stejný den.