CROSSDOCK Extraliga

Kladnu herní praxe nechybí. Jsme připraveni, hlásí trenér Kadlec

Kladno už roky patří k české hokejbalové špičce v mužské nejvyšší soutěži, stejně tak tomu bude bezesporu i letos. Velkou zásluhu na tom má dlouholetý hlavní kouč Drahomír Kadlec, se kterým jsme rozebrali nejen (ne)čekaný konec loňského ročníku, ale třeba i neočekávané změny v sestavě rysů.

Ztráta ostré herní praxe nebude znát, myslí si Kadlec

Trenére, jak jste reagovali na ten jarní stav, který nastal nejen ve sportu?

Čekali jsme, až se ta opatření rozvolní. Když se tak stalo, trénovali jsme alespoň po těch skupinách o deseti a pak i komplet, když to bylo povolené. Následně jsme hledali herní varianty, na nabízený svazový turnaj jsme se nepřihlásili a místo toho jsme si domluvili turnaj svůj, a to společně s Pardubicemi, KOVEM a Plzní. Vložili jsme do toho i utkání s Hostivaří, to ještě bylo ve chvíli, kdy se nevědělo, že bude příští rok extraligová. Všechno to byla kvalitní utkání, taková malá náplast na zrušenou druhou polovinu sezóny. Kluci měli zkrácenou dovolenou, začali jsme trénovat už první týden v červenci.

Nebojíte se, že na hráčích bude na začátku nadcházející sezóny znát, že se v podstatě od loňského podzimu nehrál žádný ostrý mistrovský zápas o body do celosezónní tabulky?

Myslím, že takové obavy nemám. Hráli jsme ty pohárové zápasy a kluci to tam v hlavě mají nastavené stejně. Chtějí vyhrát, chtějí bodovat naplno i do nějaké minitabulky. Minulý víkend jsme navíc odehráli další kvalitně obsazený turnaj - Páňa Cup a příští týden nám to začne. Jsme připraveni a těšíme se, moc (usměje se).

Co Vám ten minulý týden po herní stránce ukázal?

Všechno to opravdu byla kvalitní utkání. Ale nám, Kert Parku i Pardubicím vždy minimálně jeden hráč chyběl. Dvacítka byla výborná, hlavně v útoku, směrem dozadu, a spíše konkrétně brankáři, tam jsem ještě viděl nějaké nedostatky, ale to je pochopitelně věc realizačního týmu juniorů. Navíc i Most bude letos hodně silný, takže i s ním to bylo těžké. Pro naše mladíky to byla velká škola, navíc proti top týmům z Extraligy. Naši zkušení hráči zase naopak turnaj odehráli se ctí, plnili, co jsme chtěli. Stejně tak tedy už víme, že v některých juniorech máme potenciál.


Jeden z nejzkušenějších hráčů Kladna Michal Dědič v Kladnu narozdíl od Daniela Hnízdila zůstává. Zdroj fotky: Kladenské Listy.

Nečekaný odchod nebyl fér, odkrývá zkušený lodivod

Už jste naznačil nově velkou sílu Mostu, ta je ale především díky dvěma hráčům, kteří přicházejí právě z Kladna. Jak se zrodil přestup Radima Štěpáníka a Daniela Hnízdila?

Radim už za nás nehrál minulý rok a odešel z vlastní iniciativy na hostování. Celé to řešil šéf našeho klubu Tomáš Rejthar a věděli jsme o tom. Jenomže pak se o odchodu dozvěděl i Dan Hnízdil, který vše domluvil za našimi zády. Byla to od něho podpásovka, protože jeden den nám tvrdil, že druhý den nastoupí na přípravu u nás, jenomže v následujících hodinách se domluvil na angažmá v Mostě. Když jsem se to po telefonu dozvěděl, tak jsem mu řekl, že mě to mrzí, ale že už nebudeme chtít jít cestou hostování, ale rovnou přestupu. Skutečně mě to mrzí, protože kopnul dalších dvacet kluků do zadku, když nás opustil. Neřeknu, kdyby nám to oznámil na začátku června, že by rád přestoupil, ale tohle nebylo fér. V kabině a i já jsem za tím ale udělal už tlustou čáru, něco jsme si k tomu s klukama řekli a už se zpět nevracíme.

Přivedli jste naopak vy někoho na přestup, nebo dostanou více prostoru skutečně jenom vaši odchovanci?

Nikoho nového nepřivádíme. Zkoušíme opravdu jen naše juniory, kteří naznačili určité možnosti. Záleží jen na nich, jak si nabídnuté možnosti otevřou, protože šanci mají. Prostor dostanou a musí si o nominaci říct. Jinak my mužstvo máme postavené, takže žádné změny už by přijít neměly.


Kladno sázelo na Páňa Cupu na své odchovance a zkoušelo juniory. Nakonec z toho bylo 2. místo za první reprezentační dvacítkou. Zdroj fotky: fcb HBC Kladno.

Opakuje se to teď poslední roky stále dokola, ale i nyní musíme říct, že se především horní část tabulky zřejmě zase o něco více vyrovná. Vy to ale určitě kvitujete, že?

Ano, je to ku prospěchu hokejbalu. Já si ale stejně myslím, že by se to posunulo ještě více, kdyby se hrálo místo v pěti ve čtyřech. A tento názor na to z Extraligy nemám jenom já. Všechno by se zrychlilo, hrálo by se navíc místo tří pětek na čtyři čtyřky, takže na nominaci by bylo více hráčů. Padalo by více gólů... Zrovna v pátek jsem se byl podívat u nás na Kladně na turnaj veteránů a tam to tak bylo. Samozřejmě to už jsou zápasy v jiném tempu, ale hrálo se čtyři na čtyři a mně se to zkrátka líbí víc.

Ještě na závěr, co říkáte na jednu změnu v extraligových týmech?

Na jednu stranu to škoda je, já se do Sudoměřic vždycky těšil, bylo to tam specifické.

Ale vám se tam, pokud si dobře vzpomínám, v posledních letech úplně ideálně nedařilo...

(usměje se) Jo, to je pravda, vždycky to byl velký boj, ale mám pocit, že jsme potřebné body vždy nakonec dokázali vybojovat.

Hostivař ale přijde zase s něčím novým a hlavně se svými odchovanci, o kterých bylo slyšet už i v jiných týmech...

To je pravda, někteří kluci prošli hlavně Kert Parkem, kde nabrali hodně zkušeností a budou to určitě dokazovat. Podle mě bude Hostivař hrát možná i v první polovině tabulky. Uvidíme, myslím si, že ale nějaké druhé housle rozhodně hrát nebude. Tým mají našlapaný a o body se budou rvát v každém utkání.