CROSSDOCK Extraliga

Hráči mají chuť se zlepšovat. My naopak víme, kde, má jasno hradecký Pavel Biegl

V loňské sezóně potvrzovali roli černého koně Extraligy mužů. Hradečtí hokejbalisté reálně útočili na svůj nejlepší ročník posledních let, ze známých důvodů však k rozluštění této tajenky zatím dojít nemohlo. Hlavní trenér Pirátů Pavel Biegl ale i tak ví, kde se ještě mohou jeho svěřenci zlepšit.

Mám ze skvělého přístupu hráčů obrovskou radost 

Jaký model dohrání loňské předčasně ukončené sezóny, když to následně už bylo možné, jste zvolili v Hradci?

My jsme toho zas tak moc volit nemohli (smích)… U nabízené varianty svazem jsme měli obavy ze zařazení do skupiny, kde by se jezdilo daleko – Brno, Malenovice, Jihlava… A oslovení soupeři z okolí na naši nabídku dvojutkání doma – venku nereflektovali. O minisoutěži pěti klubů jsme nevěděli, což byla pro nás škoda. Pokud bychom byli osloveni, určitě bychom ji hráli. Takový model by nám dával smysl. Celou dobu jsme v trénincích pracovali na odstranění nedostatků, které nás trápily v sezóně.

Jak dlouhou pauzu jste potom od hokejbalu měli? Kdy jste začali společně trénovat na novou sezónu a zařadili jste opět kondiční horské soustředění?

Tréninkový cyklus v předčasně odpískané sezóně jsme ukončili 20. června a na kondiční fázi přípravného období jsme se poprvé sešli 14. července. Ta byla ukončená minisoustředěním ve Vrchlabí, kde byly super podmínky. Byly to koňské dávky, ale kluci vše kousali úžasně, mám z jejich hojné účasti na tréninkových jednotkách a přístupu radost. Od 6. srpna jsme zase na hřišti.

Chybějící herní praxe je velkou otázkou, zda se promítne do nové sezóny, či nikoliv. Zařadili jste do tréninku třeba o to více zápasové praxe?

Těžko říct, nemám křišťálovou kouli. Každopádně pauza je stejná pro všechny mančafty. Žádné navýšení přípravných zápasů oproti minulým přípravným obdobím u nás nenastalo, i v důsledku změny stavu některých hráčů. Ženáči nám začínají převažovat nad svobodnými (smích). Jen jsme modelovali herní část tréninků našim potřebám.


Hned na úvod nového ročníku Extraligy čeká na Piráty silný Kert Park. Autor fotky: Radka Synková.

Minimum změn v sestavě, ta jediná mrzí 

Minulý víkend jste sehráli poslední přípravná utkání, co ukázala?

Zúčastnili jsme se turnaje ve Skutči, který pořádali Ježci Heřmanův Městec. Přestože se hrálo na betonu zimního stadionu a bylo to strašné „letiště“, díky za něj. Turnaj splnil cíl - nastartovali jsme motory, více glosovat netřeba. Ale vlastně něco přeci jen, domácí se prezentovali takovými výkony, které si zaslouží vyšší soutěž. Smekám před nimi klobouk.

Před minulou sezónou jste provedli značné posílení kádru, a to především směrem dopředu. Jak jste přestupové okno využili letos? A je naopak někdo, kdo u vás skončil?

Mým přáním bylo, abych mohl pracovat se stejným kádrem jako v minulé sezóně. Což se mi vlastně vyplnilo. V této fázi vývoje je důležité stabilizovat kádr. Jediný, kdo nám vypadl z kádru a to v důsledku koronaviru, je „slovenský Marchand“ Patrik Mitra. To je pro nás citelná ztráta. Doufám, že pouze dočasná a že se k nám v průběhu nastávající sezóny zase připojí. Budeme na tom pracovat.


Hradecký hokejbal se v posledních letech po sezónách, kdy to s Piráty vypadalo špatně, zase zvedá nahoru. Loňská sezóna se pro vás vyvíjela skvěle a asi není tajemstvím, že jste vyhlíželi reálný start play off v domácím prostředí. Jak docílit toho, abyste letos začali zase tam, kde jste vloni nečekaně kvůli koronaviru skončili?

Musím jim uvařit lektvar (smích). Piráti udělali v posledních letech v mých očích velký výkonnostní skok. Jdeme po schodech nahoru… Pozitivní je, že stále vidím rezervy, jejichž odstranění nás dostane výš. Hráči mají chuť a touhu se zlepšovat. To je pro mě ohromný impuls. Cestu známe, půjdeme krok za krokem…

Start nového ročníku Extraligy vás čeká na Lužinách, je to pro vás to nejlepší, co vás mohlo hned v prvním zápase potkat, nebo byste se naopak s trojnásobným mistrem posledních sezón střetli později?

Těžko říct, cesty Páně jsou nevyzpytatelné… Věci, které nemohu ovlivnit, neřeším.