CROSSDOCK Extraliga

Karviná posilovala a hned vykradla Pardubice! Letos chceme konečně uspět, přeje si trenér Popek

Po nepřihlášení Sudoměřic do Extraligy se někteří hráči přesunuli do druhého extraligového moravského klubu. Vypadá to tak, že v letošní sezóně vznikl hodně našlapaný jediný zástupce Moravy mezi elitou, což Karvinští potvrdili hned v úvodu v Pardubicích. Trenér Petr Popek proto byl hodně spokojený!

Plnění pokynů a trochu sportovního štěstíčka

Trenére, hodně povedený začátek nové sezóny, že?

Jo, to máte tedy pravdu. (usměje se) Zápas v Pardubicích nám vyšel a jsme za to moc rádi.

Přitom to pro vás bylo jako na houpačce, proti nabité sestavě Pardubic jste se dokázali dostat v první třetině do vedení 3:0, ale domácí poté dotáhli a navíc otočili…

My jsme skvěle dokázali využít tu pasáž kolem páté minuty, kdy jsme v rozmezí necelých dvou minut dokázali dát hned tři branky, a to pro nás bylo samozřejmě úžasné. Ale moc dobře jsme věděli, že vyhráno nemáme, protože víme, jak silné Pardubice jsou.

Což se potvrdilo, bylo to také ale i vaší nedisciplinovaností…

Je to tak, domácí do přestávky dokázali ještě snížit na rozdíl jediné trefy a my jsme navíc věděli, že půjdeme do druhé třetiny v signalizovaném oslabení tří proti pěti. I když jsme si říkali, že se pokusíme ze všech sil vedení udržet, tak se nám to nepovedlo. Pardubice rychle vyrovnaly a pro nás ještě hůře, z dalšího signalizovaného vyloučení dokonce otočily vývoj zápasu na svoji stranu.


Utkání mezi Pardubicemi a Karvinou bylo místy pořádně vypjaté. Autor fotky: Josef Česák st.

Nakonec vše ale můžete hodnotit pozitivně, protože jste dokázali zase vyrovnat a pak už Autosklu nedovolili skórovat.

Štěstí se překlonilo na naši stranu, protože i my jsme chvíli na to dokázali využít přesilovku a gól na 4:4 nás zase výrazně uklidnil. Pak už to bylo takové vabank, věděli jsme ale, že dokážeme být směrem dopředu nebezpeční, takže jsme se o to snažili. Zároveň jsme museli plnit pokyny, které jsme si před utkáním řekli. Hlavně jsme chtěli mít dobře pokryté střední pásmo, s čímž si, myslím, že měli poté při postupu do útoku domácí problém.

Kde ještě byl základní stavební kámen, řekněme, neočekávaného skalpu Východočechů?

Těžko dále říci, opravdu jsme plnili naši taktiku. Možná to bylo i tím, že se utkání nepovedlo ze začátku domácímu brankáři, protože z prvních tří našich střel padla i ta první trojice gólů.


Karviná by letos ráda myslela na vysoké umístění

Pojďme teď k dění v Karviné během letních měsíců, jak jste posílili? Především přišli hráči ze Sudoměřic, že?

Je to tak, přišli Kaluža, Tóth a Kmenta. Z Malenovic pak Skyba, který za nás hrál i dříve. Teď jsme ještě navíc nebyli ani v plné sestavě, takže o to více kladněji musíme první tři body hodnotit. Chyběli nám někteří hráči z pracovních, nebo rodinných povinností.

Co vaše ambice? Cítím z Vašeho hlasu, že letos určitě nebude chtít hrát „druhé housle“?

(směje se) Letos máme vysoké ambice, ale nechceme to zakřiknout. Nicméně cíl je pro nás play off, a to ne z osmého místa, chtěli bychom výše. Hlavně se už nepohybovat na těch pomyslných miskách vah, mezi osmým a devátým místem.

Věříte si na silné soupeře? A chcete hlavně využívat domácího prostředí?

Tak samozřejmě, chceme o body bojovat s každým, ke komu jedeme, nebo kdo přijede naopak k nám. Musíme hlavně doma předvádět tu nejvyšší bojovnost, kterou dokážeme. Podle mého se dá hrát s každým soupeřem, když si všichni budeme plni povinnosti. Jsou pak samozřejmě zápasy, kdy při vás musí stát i trochu štěstí, abyste bodovali, ale i to k tomu patří.


Komplikovaná koronavirová situace na Karvinsku

Jaká byla vůbec vaše herní příprava před sezónou?

Měli jsem v podstatě jen jednu, a to turnaj v Jihlavě v polovině srpna, který jsme vyhráli. Zkusili jsme si tak herní situace a trénovali jsem to, co chceme hrát. Podařilo se nám to tam. Pak už jsme jen doma měli klasické tréninky, nic zvláštního. V posledním týdnu jsme se ale zaměřili speciálně na Pardubice.

Využili jste i studijní materiál v podobě videí, která už jsou teď k dispozici ve větší míře?

Právě, je to tak. Na TVCOM jsem shlédl nějaké zápasy a podle toho se snažil trochu přijít na hru Pardubic. Musím ale ještě určitě zmínit, že nás podržel gólman Lukáš Heczko, který chytil několik velkých šancí domácích. Ti jsou totiž v útoku opravdu hodně silní, ale jak jsem říkal, to štěstí je někdy potřeba. (usmívá se)

Jak vás zasáhla ta koronavirová situace, která v létě v Moravskoslezském kraji a konkrétně tedy hlavně na Karvinsku, byla hodně nepříjemná?

Je to tak. V týmu máme i nějaké kluky, kteří pracují přímo na šachtách. Ti ale byli několikrát na testech a byli negativní, takže těch se to naštěstí netýkalo. Samozřejmě nás ale ta omezení zasáhla, třeba i v tom směru, že jsme se nemohli dostat na naše hřiště, které patří k průmyslové škole. S paní ředitelkou jsme to dobu řešili, protože kabiny máme přímo ve škole a do těch jsme nemohli.

Jak to nakonec dopadlo?

Mohli jsme si pak vždy vzít jenom nějaké pomůcky na cvičení a podobně, ale do kabin jsme my ani hráči chodit nemohli. To bylo někdy v posledním týdnu v červenci. Alespoň jsme ale mohli už trénovat na hřišti trochu podle našich představ. Poté se to naštěstí už trochu uvolnilo a bylo to lepší.

Otázka na závěr: V dalším kole doma přivítáte Hradec Králové, pak vás čeká severočeský trip, co říci před tímto losem?

Hradec sice na Kert Parku prohrál, ale jinak nehrál vůbec špatně, podle toho, co jsem se zatím díval. Ale jak se říká, každý zápas začíná za stavu 0:0, takže se zase budeme snažit, co bude v našich silách. (usmívá se) Venkovní dvojzápas nebude nic lehkého, určitě chceme ale nějaké body přivést, s prázdnou se vrátit rozhodně nechceme. Snad pojedeme v co nejsilnější sestavě!