1. liga

Malenovice se na úvod rozstřílely! Autosklo a Plzeň si vybraly nováčkovskou daň

1. Liga se konečně po půl roce znovu rozběhla, a to bylo vidět na všech čtyřech hřištích, kde ke svým zápasům nastoupilo pouze 8 družstev. Kometa vyzvala hokejbalisty Svítkova. Zajímavé utkání proběhlo mezi Čamlíky a Prachaticemi. Suchdol navštívil město piva a Buldoci zajížděli na hřiště Autoskla.

Na východě Čech se odehrálo klasické derby mezi Poličkou a Svítkovem, které v závěru dopadlo dobře pro domácí Kometu. Velké překvapení se uskutečnilo na předměstí Zlína, kde si domácí Malenovice zastřílely proti Jihočechům z Prachatic. Nováček z Plzně vzdoroval silnému Suchdolu, ale nakonec Jihočeši brali 3 body. Brno na začátek vyrabovalo hřiště rezervního týmu extraligového Autoskla. Tipovali jste podobné výsledky?


Nervy až do konce! Zachráncem tří bodů se stal kapitán Štefka!

SK Kometa Polička vs. HBC JTEKT Svítkov Stars 4:3 (2:1, 0:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 9. Tobiáš O. (Šmíd), 15. Hejtmánek J. (Štefanský, Nespěšný), 31. Tobiáš J. (Štefka F.), 39. Štefka F. (Tobiáš O.) – 12. Paukrt, 32. Drbal, 36. Pelikán.

Střely na branku: 27:23, vyloučení: 10:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0, diváků: 45.

Východočeské derby začalo velmi zhurta a bylo na všech hráčích vidět, že se na hřiště těšili. Domácí hned od začátku určovali tempo hry a snažili se hráče z Pardubic zavírat do jejich obranné třetiny, což se jim dařilo. Svítkov však Poličce hrozil nebezpečnými protiútoky, ale s těmi si v nejhorším případě vždy poradil Šupík. Při chybném střídání hostů se v 9. minutě dostal do lehkého úniku po pravém křídle Ondřej Tobiáš po pasu Martina Šmída. Talentovaný junior se s ničím nepáral a vymetl svítkovskému brankáři pravou šibenici. V následujících minutách hosté přitvrdili a snažili se rozhodit Kometu tvrdou hrou před jejím gólmanem. Tuto taktiku zúročil kapitán hostů, Filip Paukrt, jenž po skrumáži před brankou domácích dotlačil balónek za čáru. 

Vyrovnaný stav však netrval dlouho. V posledních vteřinách zkusil Josef Hejtmánek nahodit míček na Majerníčka a ten lehké nahození propustil mezi nohy. Do kabin tak šla Polička s těsným náskokem. Druhá část utkání z aktivního hlediska opět patřila poličským hráčům. Ti se ustáleným tlakem snažili dobýt svítkovskou branku. Hostům se ale podařilo veškeré snažení soupeře eliminovat. Vše důležité se potom odehrálo až na konci celého klání. Polička na začátku 3. periody vycítila nedůraz hostů a po šťastné akci Jiřího Tobiáše se dostala do vedení 3:1. Jiří Tobiáš se snažil zpoza brány nahrávat na volného Filipa Štefku. Nahrávka svého adresáta nenašla, protože Majerníček si míček srazil do branky sám. O minutu později však zaspali i domácí. Drbal nenápadným nahozením na pravou tyč překonal Šupíka a Svítkov dotahoval.

Na vyrovnávací gól se nemuselo čekat dlouho. Přesnou střelou do levého horního rohu do poličské brány srovnal Pelikán. Kometa se však v posledních 5 minutách zápasu znovu ujala vedení, kdy se domácím forvardům povedl signál na buly. Ondřej Tobiáš vyhrál vhazování na kapitána Štefku a ten Majerníčka překvapil prudkou střelou. Kometa se radovala, ale nevěděla, co přijde poté. Jeden z rozhodčích poskytl v závěru Svítkovu dlouhou čtyřminutovou přesilovou hru 5 na 3. V té se ale blýskl poličský gólman, který za svá záda nepustil ani jednu střelu.

Ohlasy trenérů:

SK Kometa Polička (Pavel Štefka): Bylo to pro nás první utkání po téměř půl roce. První polovinu zápasu jsme byli aktivnější, ale stále jsme měli jen hubený jednogólový náskok. Ve druhé polovině utkání jsme se dopustili několika zbytečných vyloučení a soupeř se v přesilovkách dostal do hry a dobrým výkonem držel krok i gólově. Nakonec jsme utkání zlomili v náš prospěch a jsme rádi za dobrý vstup do sezóny. Utkání mělo (i podle diváků) velmi dobré tempo a bylo dramatické až do konce. Z naší strany to bylo ještě neurovnané, kazili jsme dost přihrávek, ale hráli jsme s chutí a aktivně, takže spokojenost.

HBC JTEKT Svítkov Stars (Petr Kopečný): Zápas s Poličkou z naší strany ovlivnila absence klíčových hráčů Krále, Bělouška, Doležala, dlouhodobě Vojty Novotného a Mence. Bohužel s námi nemohl odcestovat Lukáš Novotný, Matěj Kábrt, Radek Adámek ani Jirka Šťovíček. I tak jsme dali dohromady konkurenceschopný tým, který bojoval po celý zápas. Očekávali jsme od Poličky nátlakový, běhavý a důrazný hokejbal. Zejména mladíci Denis Drbal a Mates Bláha se větších soupeřů nezalekli a hráli výborný hokejbal. Ačkoli jsme zápas prohráli, bohužel i kvůli nevyužité přesilovce 5 na 3 v závěru zápasu, musím všechny hráče pochválit za předvedený výkon. Snažili se plnit pokyny a makali na 100 %. Pokud takto odehrajeme další zápasy a budeme konečně kompletní, o výsledky se nebojím. Soupeři gratuluji a děkuji za náročný start do ligy.

Plzeň bojovala, ale na Suchdol to nestačilo!

HBC Plzeň „B“ vs. SK Suchdol nad Lužnicí 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Dlugoš (Tácha, Škarda), 22. Tácha (Mátl).

Střely na branku: 21:27, vyloučení: 4:7, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0, diváků: 63.

Na nováčka z Plzně čekal na úvod soutěže těžký soupeř z jihu Čech, konkrétně jím byl Suchdol nad Lužnicí. Suchdol v loňské sezóně vcelku zářil, a to se projevilo i ve Štruncových sadech. Hned v prvních vteřinách utkání šli hosté do vedení po zásluze Dlugoše. Na Plzni byla vidět lehká nervozita, čehož Suchdol využil a diktoval okamžitě od začátku tempo celého zápasu. Domácí se však vzpamatovali a začali se Jihočechům vyrovnávat. I když gól jim to nepřineslo.

Do druhé třetiny znovu lépe vstoupil hostující tým, který navýšil svůj náskok o další branku. Tu zajistil kapitán Matěj Tácha po spolupráci s Mátlem. Suchdol domácím poskytl mnoho přesilových her, ale ani jedna se Plzni nepovedla. Suchdol si po zbytek duelu kontroloval svůj náskok a hostující brankář, Filip Janák, si tak mohl připsat své další čisté konto v 1. Lize a jeho tým inkasoval 3 body do tabulky.

Ohlasy trenérů:

HBC Plzeň B (Tomáš Salfický): Zápas byl pro všechny hráče poznávací, proto bylo od začátku tempo udávané spíše hosty. My jsme se však nevzdali, a i když jsme po prvních dvou třetinách prohrávali 0:2, tak jsme se snažili se zápasem něco udělat. Na konci nám nevyšlo trestné střílení ani power play a zápas tak skončil lépe pro hosty. Pro příště víme, že potřebujeme více klidu na hokejce a nebýt tak nervózní po celý zápas.

SK Suchdol nad Lužnicí (Matěj Tácha): Do zápasu jsme vstoupili aktivně a dokázali jsme se hned v úvodu prosadit i gólově, což nám velice pomohlo. Hráli jsme velice aktivně po celé utkání, za což jsme byli odměněni druhou brankou. Své šance si vypracoval i domácí tým, ale se všemi si poradil náš výborně chytající brankář. Všechny naše kluky musím pochválit za zodpovědnou a aktivní hru po celé utkání.

Čamlíci stříleli ostrými! Horalové se nestačili divit!

HBC Malenovice vs. HBC Prachatice 9:3 

Ke svému zahajujícímu zápasu sezóny museli prachatičtí Horalové cestovat na nepříjemný, asfaltový povrch do Malenovic. To se okamžitě projevilo a domácím toto prostředí hrálo do karet. Veškeré okolnosti, jako například velká marodka hostujícího týmu, se projevily na konečném výsledku. Čamlíci si překvapivě poradili s Prachaticemi velkým rozdílem, a to 9:3. Tím vstoupili úspěšně do nové sezóny a záleží jenom na nich, jak na tento počin navážou.


Ohlasy trenérů:

HBC Malenovice (Martin Novák): „Soupeř dorazil v okleštěné sestavě a to bylo znát. Od začátku zápasu se nám dařilo chodit přes střední pásmo a byli jsme produktivní v zakončení. Byli jsme rychlejší, důraznější a postupně jsme navyšovali skóre. Šance soupeře plynuly z našich chyb, ale v bráně byl spolehlivý gólman Laščák, který si odbyl premiéru v malenovickém mužském A týmu. Jsme rádi za 3 body do tabulky, ale také jsme si vědomi toho, že soupeř nebyl kompletní, a že další zápasy budou výrazně těžší.“

HBC Prachatice (Vít Čapek st.): K utkání jsme cestovali s malým počtem hráčů, máme moc dlouhodobě zraněných. Není to výmluva, ale pouze konstatování faktu. Domácí byli daleko hladovější po vítězství. Co nám je platné, že jsme soupeře přestříleli, když jsme dostali takový příděl. Když dostanete 3 branky ve vlastní přesilovce, tak to o něčem svědčí. Nedůraz před vlastní brankou a při standardních situacích… a je debakl na světě. Je to pořádná facka na úvod soutěže a bude jen na nás, jak se s tím dokážeme vyrovnat v dalších zápasech.


Brno prověřilo nováčka a bere 3 body!

HBC Autosklo H.A.K. Pardubice „B“ vs. HBK Bulldogs Brno 1:3 (0:2, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 33. Kubíček (Hálek) – 9. Emmer (Klíma, Skřivánek), 13. Jelínek (Klíma, Baláč), 19. Hynek (Emmer).

Střely na branku: 17:23, vyloučení: 5:2, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0, diváků: 36.

Obě mužstva se na novou sezónu patřičně těšila, to bylo vidět od začátku zápasu na tempu hry. Zkušenější Brno v úvodu zatlačilo domácí a vybojovalo si přesilovou hru po faulu pardubického Tomana. Tuto početní výhodu rychle využil Emmer střelou od modré čáry, která zapadla až do pravé Forštovy šibenice. Když se blížila přestávka, vydařila se hostům další akce. Nahození kapitána Baláče do pásma bez potíží doběhl Klíma, jenž naservíroval balónek před odkrytou bránu Jelínkovi a ten nezaváhal. Domácí se snažili o možný tlak na Buldoky, ale překonat Sterenčáka se jim nepovedlo.

Podobný obraz hry nabídla slušné divácké návštěvě i druhá patnáctiminutovka, v níž Brno stále nepolevovalo a před prázdnou svatyní domácích promrhal obrovskou šanci při brejku Vysloužil. O další gól se postaral až za pár okamžiků Josef Hynek, jenž sezobl odražený balónek a čistým průstřelem dokončil práci Filipa Emmera. Velkou možnost na snížení stavu měl pardubický Laury, který dorážel míček do brněnské kasy, ale jeho pokus proletěl těsně vedle pravé tyčky.

Poslední třetina znamenala pro Autosklo jediné, a to vsadit veškeré síly do útoku. To se jim vyplatilo ve 33. minutě, kdy využil přesilovku Kubíček. Ve zbytku klání si veškeré pardubické možnosti pohlídala brněnská obrana a tím znemožnila nováčkovi možnost na úspěch.


Ohlasy trenérů:

HBC H.A.K. Autosklo Pardubice (Jiří Doležal st.): Věděli jsme, že si Brno bude chtít odvézt všechny body domů, ale náš tým podal statečný a bojovný výkon a po nervózní 1. třetině jsme se soupeřem sehráli naprosto vyrovnaný zápas. Ve třetí třetině jsme třígólovou ztrátu korigovali gólem v přesilovce, a i dál jsme dobývali soupeřovu branku. Ani závěrečná hra bez gólmana nám góly nepřinesla, a tak zatím zůstáváme bez bodu. Musím ale tým pochválit za bojovnost a nasazení, kterou se prezentoval proti tak vyzrálému soupeři. Všechny čtyři lajny, včetně 15 juniorů, si zápas užily a věřím, že při takových výkonech určitě brzy přijdou i první body.

HBK Bulldogs Brno (Jan Emmer): Hráči Buldoků do puntíku splnili naordinovanou taktiku. Aktivní hrou v úvodu otupit předpokládanou aktivitu domácích, pokrýt domácí útočníky, vytvořit si náskok a utkání v klidu dohrát. Zatímco domácí měli jedinou vyloženou šanci (a to ve druhé třetině), zbytek byly jen střely z dálky a náznaky, které ale obránci Buldoků a Lukáš Sterenčák v bráně beze zbytku eliminovali. Musím také ocenit to, že se kluci nenechali vyprovokovat častou nečistou hrou soupeře k oplácení. Domácí se tak o možný tlak v poslední třetině připravili sami právě zbytečnými vyloučeními. Z domácích byl nejlepším hráčem Jindra Kunc, který v minulosti nastupoval i v dresu Buldoků. Na straně naší musím pochválit oba juniory, Dominika i Štěpána, kteří se mi zdáli viditelnější než drtivá většina juniorů v domácím dresu. Prostě utkání ve vysokém tempu, bojovné a s řadou nepřesností na úvod sezóny z naší strany, dobře odpracované a v poslední třetině „dobojované a domlácené“ k zaslouženému vítězství.