CROSSDOCK Extraliga

Nikdy jsem nikoho nekopíroval, moderní prvky chytání nejsou pro mě, prozrazuje Heczko

Karviná stihla v úvodu extraligové sezóny sehrát pouze 3 utkání, ve kterých si však vedla velice obstojně. Stěžejní postavou při zisku šesti bodů ze tří náročných duelů byla tradičně brankářská opora Lukáš Heczko, s nímž vám přinášíme rozhovor.

Povedený úvod sezóny

Lukáši, v úvodu ročníku jste posbírali všemožné výsledky. Výhru, výhru i prohru po nájezdech. Jaká je se šesti body z úvodních tří utkání spokojenost?

Stihli jsme odehrát pouze ta tři utkání, jak bylo zmíněno. Vše uteklo tak rychle a poslední duel jsme odehráli už před více než třemi týdny, takže už ani nevíme, jestli s tím jsme spokojeni. (smích) Pauza přišla celkem rychle, ostatní týmy stihly odehrát více zápasů, což je pro ně plus. Ale tím, že jsme ve všech utkáních bodovali, tak není důvod k nějaké kritice. Přestože vždy chceme získat všechny tři body, protože tým na to máme.

Na úvod sezóny se vám skvěle vydařilo těžké utkání v Pardubicích, kde se nevyhrává lehce.

V Pardubicích nás hnala chuť k hokejbalu, která byla po dlouhé pauze obrovská. Chtěli jsme si konečně zahrát ligu a byli jsme skvěle připravení. Pardubice sice měly výborný vstup do utkání, branky jsme ale stříleli my. V zápase jsme sice šli i do dlouhého oslabení 3 proti 5, což svěřence trenéra Mašíka zvedlo, nám ale vycházely brejky a překlopili jsme skóre na svou stranu. Pokud budeme hrát s takovou bojovností pořád, bude to jenom dobře.

Lukáš Heczko se v zápase proti Pardubicím blýskl několika skvělými zákroky. Autor fotky: Josef Česák st.

Na tento zápas jste bohužel nedokázali navázat v dalším utkání, které jste sehráli doma s Hradcem. Zejména pět obdržených branek je asi příliš...

Hradec přijel do Karviné nahecovaný asi tak, jako jsme my přijeli týden před tím do Pardubic. Já osobně jsem měl v první třetině smůlu, že jsem se zranil a potom už jsem na zápas koukal jen z lavičky. Vedli jsme 3:1, vše jsme měli ve svých rukách, ale nevyšlo to. Musím pochválit svého kolegu v brance Standu Žídka, který ještě pochytal spoustu střel. Zápas to byl celkově jako na houpačce, v nájezdech pak byli šťastnější Hradečtí. Snad jim to na jaře vrátíme.

V posledním zápase s Hostivaří naopak obrana fungovala skvěle, problém byl ve střelecké potenci. Jak hodnotíte tento zápas?

V tomto zápase jsme měli hodně střel, velké šance měla také Hostivař, která hrála to, co potřebovala. Hodně se hrálo v oslabení, což zápas poznamenalo. Hostivaři také skvěle zachytal brankář. Sice jsme nakonec uspěli v nájezdech, ale doma potřebujeme získávat tři body.

Máte teď nějak nastavené individuální tréninky, nebo čekáte, až se budete moci sejít na hřišti?

Pracovali jsme na obraně, máme na střídačce Aleše Flašara, který bušil do kluků, jak mají řešit konkrétní situace. Jenomže současná situace nám tréninky a nácvik kazí.


Lukáš Heczko patří dlouhé roky mezi nejlepší brankáře nejen v České republice! Zdroj fotky: hbkkarvina.rajce.idnes.cz 

Statistiky nemá cenu řešit

Když se podíváme konkrétně na Vás, máte i po těch pár utkáních skvělé statistiky a stabilní výkony prokazujete už několik sezón po sobě. Jak se Vám tedy v úvodu sezóny chytalo?

Řešit nějaké statistiky za těch pár zápasů nemá smysl. Já se připravuji pořád stejně, vlezu do brány, kde jsem nikdy nechtěl nikoho kopírovat. Jsem svůj a trénovat nové moderní věci, to není pro mě.

Jak trávíte poslední dny, ve kterých platí přísná opatření?

Čas trávím v práci nebo na zahradě. Co byste taky chtěli dělat, když nic moc nesmíte.

Máte Vy osobně nějakou myšlenku, jak by se dala sezóna dohrát?

Nějaké nápady a zlepšováky v hlavě mám, ale ty si raději nechám pro sebe. (úsměv)


Heczko se až do vynucené pauzy prezentoval nejlepšími statistikami mezi ostatními extraligovými brankáři.